'Transformatie is meer dan renovatie'

In 2013 is overeenstemming bereikt met de gemeente Den Haag, de Universiteit Leiden en Syntrus Achmea Real Estate & Finance over de transformatie van de voormalige ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken in het Wijnhavenkwartier in Den Haag. 

Het complex aan de Turfmarkt/Schedeldoekshaven wordt door Heijmans in meerdere fases herontwikkeld en gerenoveerd tot een multifunctionele versterking van de Haagse binnenstad. In de visie van de organisatie is een duurzame gebiedsontwikkeling een toekomstgerichte ontwikkeling waarbij tegelijkertijd op innovatieve wijze vorm en inhoud wordt gegeven aan de leefomgeving waar het voor zeer lange tijd aangenaam wonen, werken en recreëren is. Voor jong en oud, voor validen en invaliden, waar sociale controle en veiligheid op een logische wijze zijn gegarandeerd en waarbij het beheer van de omgeving ook op termijn is geregeld.

Zorgvuldige inrichting van openbare ruimte, invulling van plinten en toekomstgerichte woningtypologieën zijn essentieel voor de aantrekkelijkheid op lange termijn. Daarmee is het meer dan alleen een renovatie van een pand. Een integrale aanpak van aspecten als energieconcepten, toepassen van duurzame materialen, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde zijn van groot belang om te komen tot een duurzame gebiedsontwikkeling.  

Aantrekkelijk en bruikbaar
Duurzaamheid omvat dus niet alleen de mate waarin een gebouw energiezuinig is of een lage milieubelasting heeft, maar ook de mate waarin het gebouw in heden en toekomst voor de gebruiker aantrekkelijk en bruikbaar is en blijft. Een leegstaand pand is niet duurzaam en juist leegstand van kantoren is inmiddels een nationaal probleem geworden. Niet alleen bedrijfsterreinen en snelweglocaties worden getroffen door de leegstand van gebouwen, maar in toenemende mate treft het ook de binnensteden.

Juist op die plaatsen waar veiligheid en levendigheid essentiële onderdelen zijn, komen steeds meer gebouwen leeg te staan. Voor de komende jaren zal de bouw- en vastgoedsector de uitdaging moeten aan gaan om functies en programma’s voor deze gebouwen te vinden. Er zullen methodes ontwikkeld moeten worden om de gebouwen efficiënt en effectief te transformeren en om gebruikers en investeerders enthousiast te maken voor deze gebouwen in een nieuwe levensfase.

Verlengen levensduur
Uiteraard is het verlengen van de levensduur van een gebouw ook één van de meest effectieve manieren om duurzaam te bouwen. Transformatie bespaart materialen, zorgt ervoor dat bestaande bouwmaterialen langer worden gebruikt en beperkt bouw- en sloopafval. Heijmans heeft er voor gekozen het huidige complex niet te slopen, maar te transformeren en te herbestemmen en daarbij het bestaande casco te hergebruiken. Het verlies van materiaal en energie in geval van sloop-nieuwbouw staat niet in verhouding tot enige winst in efficiëntie van het gebruik van de gebouwen.

Daarbij is ook van belang dat het slopen en nieuw bouwen een veel langere aanlooptijd kent, met alle negatieve effecten voor de Turfmarkt van dien. De casco’s van de huidige gebouwen en de ondergrondse parkeergarage zijn van een dergelijke kwaliteit dat zij goed hergebruikt kunnen worden. Op basis van onderzoek is Heijmans ervan overtuigd dat met enige inventiviteit binnen de casco’s voldoende flexibiliteit aanwezig is om een veelheid van indelingen te maken en diverse programma’s te accommoderen.

Door gebruik te maken van de laatste technologie op het gebied van installaties, energiegebruik en gevelmaterialen voldoet het complex na herontwikkeling aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid, zonder dat aan kwaliteit van architectuur hoeft te worden ingeboet.

De bouw van fase 1 start medio 2014 en daarin worden 170 appartementen (waarvan 132 vrije sector huurappartementen), circa 1.300 m2 commerciële ruimte, circa 2.400 m2 kantoorruimte en circa 13.000 m2 kantoor- en onderwijsruimte voor de Universiteit Leiden gerealiseerd. De eerste fase wordt medio 2016 afgerond. Heijmans ontwikkelt en realiseert niet alleen de transformatie, maar heeft ook het tijdelijk beheer en de exploitatie van de rest van het complex op zich genomen. Daarmee sluit de ontwikkeling van het Wijnhavenkwartier aan op de kracht van Heijmans als binnenstedelijk gebiedsontwikkelaar.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Heijmans