Pleidooi voor afgestemd beleid voor industrie en energie

De vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) heeft in brieven aan staatssecretaris Mansveld en minister Kamp zorgen geuit over het effect van het Europese Groenboek ‘Klimaat- en energiebeleid tot 2030’ op de groeikansen van energieintensieve sectoren in Europa en de productiemogelijkheden daarvoor.

In het Groenboek is te lezen dat de uitstoot van kooldioxide in 2030 met 40 procent moet zijn teruggebracht ten opzichte van 1990, met diverse maatregelen die daaraan dienstbaar zijn.

Het Europese Groenboek nodigde KNB uit om aandacht te vragen voor de positie van de bouwkeramische industrie in relatie tot de voorgestelde 2030-klimaatdoelen (-40% uitstoot), wijzigingen in het Europese systeem voor emissiehandel (ETS), aanpassing van het mechanisme van 'carbon leakage' en het (nieuwe) beperktere staatssteunkader voor milieu en energie. Op dit moment hebben veel mineralogische sectoren met al deze instrumenten te maken.

Aandacht voor behoud concurrentievermogen
KNB schrijft in haar brieven dat bij het toekomstig Europees klimaat- en energiebeleid beter rekening moet worden gehouden met al bestaande Europese en mondiale afspraken, maar zeer zeker ook aandacht moet worden besteed aan het behoud van het internationale concurrentievermogen zoals de van de in Europa gevestigde bouwkeramische industrie. Dit des te meer nu deze industrie sinds 2008 flink is geraakt door de crisis; productie, productiewaarde en werkgelegenheid daalden terwijl energiekosten juist sterk stegen. 

KNB heeft de bewindspersonen opgeroepen om in een Nederlandse reactie op het Europese Groenboek politieke signalen af te geven dat (1) binnen de EU gewerkt moet worden aan een onderling afgestemd en geïntegreerd industrie-, klimaat- en energiebeleid, (2) Europese en nationale regelgeving de internationale concurrentiekracht van de industrie moet versterken in plaats van belemmeren, (3) het carbon leakage mechanisme moet worden gehandhaafd zo lang er geen vervangend mondiaal akkoord is en (4) de verdergaande herziening van de richtlijnen voor staatssteun op milieu- en energiegebied moet worden geplaatst in het licht van het behoud van een eerlijke concurrentiepositie binnen de gehele Europese Unie.

Ook eerder stelde KNB zich al nationaal en Europees constructief op in het klimaatdebat. Begin 2013 presenteerde het een 'Ceramic Roadmap 2050' als bijdrage aan het Europese debat over een slimme, duurzame en concurrerende toekomst voor Europa. Inzichtelijk is gemaakt wat de Europese keramische industrie in 2050 maximaal aan emissiereductie kan bieden. Verder maakt het duidelijk welke (beleids-)maatregelen en doorbraaktechnologieën dit vereist. Daarbij dient ook goed rekening te worden gehouden met de onmisbare rol van keramische producten bij het efficiënter maken van energie- en grondstoffengebruik door andere sectoren. Nationaal verzorgde KNB al eerder een Roadmap 2030.

De vereniging deed de oproep in nauwe afstemming met Cerame-Unie, dat op Europees niveau de belangen van de Europese keramische industrie behartigt.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek