Toekomstbestendig door slimme keuzes

Flexibel comfort zorgt voor gebouwen met een hoge mate van toekomstbestendigheid, omdat bij het ontwerp van de draagstructuur slimme keuzes zijn gemaakt. Hierdoor blijft ook voor toekomstige gebruikers de weg open om de indeling, uitstraling en bestemming te wijzigen. 

Volgens VBI houdt flexibel comfort in: het creëren van een zo flexibel mogelijke binnenruimte. Keuze voor grote vrije overspanningen is het meest cruciale vertrekpunt voor langjarige bruikbaarheid. “Behalve wensen dat hun gebouw eruit ziet als een kantoor als ze hierom vragen, stellen slimme investeerders ook  eisen aan de mogelijkheid om de aanblik van hun pand na verloop van tijd te kunnen upgraden”, vertelt Eduard van der Meer, algemeen directeur van VBI. “Zo blijft het een courant pand.”

Passend maken

Maar wat als dit gebouw over een tiental jaren een andere bestemming moet krijgen? Dan kan dat 'kantooruiterlijk' een flinke spelbreker worden. Volgens Van der Meer is het daarom van belang van 'functievrij bouwen' niet te verwarren met 'uitstralingsloze gebouwen'. “De beeldtaal van de buitenkant moet verraden wat de functie van een gebouw is”, vindt hij. “Door slimme keuzes te maken in de mate van dragendheid van de geveldelen, kan het gevelbeeld opnieuw passend worden gemaakt bij transformatie van de bestemming.”

Toekomstige aanpassingen

Voor stabiliteit zijn goede oplossingen belangrijk. Door ook hierbij toekomstige aanpasbaarheid te betrekken, door bijvoorbeeld stabiliteit vooral in de 'tijdloze zones' te organiseren, kan de toekomstige aanpasbaarheid worden ondersteund. Hetzelfde geldt voor de belastbaarheid van de constructie en gekozen plafondhoogte. Verstandige keuzes die al voorsorteren op toekomstig gebruik zorgen ervoor dat er meer opties open blijven.

Een van die oplossingen is het DoorStapelSysteem (DSS), waarmee het mogelijk is om hoger te bouwen met een grote vrije overspanning. Door de vloer in de wand in te klemmen, vangt de vloer de belasting van de gevel op zonder speciale randbalk en randkist. “De vloer heeft namelijk een speciaal net van staalwapening, waardoor er geen beperking meer is van het aantal bouwlagen”, verklaart Van der Meer. “Dit zorgt voor een duurzamere gebruikswaarde en een aanzienlijk veiliger en efficiënter bouwproces.”

Eigen inzicht

Op basis van slimme draagconstructies hebben investeerders, architecten, ontwerpers en ontwikkelaars maximale (ontwerp)vrijheid voor duurzame en blijvend aanpasbare gebouwen. Er kunnen vrij indeelbare eenheden worden gecreëerd met overspanningen tot wel 11 meter. De binnenwanden hebben geen dragende functie en kunnen daardoor naar eigen inzicht geplaatst worden. “Kiezen voor slimme draagconstructies draagt bij aan leefbare, duurzame omgevingen voor wonen, zorgen, leren en werken die in de tijd steeds aan te passen zijn aan de wensen van de eindgebruiker.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door VBI