Integrale weging energie- en milieuprestatie gebouwen

Het consortium TKI-KIEM ontwikkelt een methode om energie- en milieuprestaties van gebouwen integraal te evalueren, in relatie met Total Costs of Ownership (TCO). Deze methode wordt getoetst en toegepast in renovatie- en onderhoudsprojecten met prestatiegerichte aanbestedingen.

Dit consortium bestaat uit onderzoekpartners, bouwproductenindustrie, brancheorganisaties en corporaties, die vrijwel alle delen van de bouwketen vertegenwoordigen en daarmee een breed draagvlak voor het project vormen. W/E Adviseurs is penvoerder en coördinator van dit project. Een klankbordgroep, bestaande uit onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Bouwend Nederland, RVO en de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht, helpt het draagvlak te borgen.

Energiebesparing

Het belangrijke aandeel dat de bouw, toeleverende industrie, transportsector en afvalverwerkende industrie bijdraagt aan de jaarlijkse nationale milieubelasting, laat duidelijk het grote potentieel voor vermindering van de milieubelasting door bouwactiviteiten zien. Energiebesparing en productinnovatie kunnen dit potentieel ontsluiten.

Door het aspect ‘duurzaamheid’ integraal mee te nemen in het beslissingsproces bij nieuwbouw en bij renovatie en onderhoud van gebouwen, kan dit potentieel worden benut. Hiervoor is een goed onderbouwd, breed gedragen afwegingskader nodig dat recht doet aan energie- en materiaalaspecten. TKI-KIEM wil dit kader scheppen door bestaande methoden en middelen te integreren, aan te scherpen, een brede afwegingsmethode formuleren en in de praktijk toetsen.

Doelstellingen TKI-KIEM

TKI-KIEM heeft de volgende doelstellingen:

De eerste resultaten zijn voor de zomer beschikbaar.

Foto: Tijdens de kickoff-bijeenkomst van TKI-KIEM waren 50 deelnemers aanwezig.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Stichting W/E adviseurs duurzaam bouwen