Lichtenberg ziet toekomst voor HoTT

"De basis van ActiveHouse en SlimBouwen staat in de klei. Dit willen we zeker verder uitbouwen, bijvoorbeeld in de woningbouw." Dit zei Jos Lichtenberg, bestuurslid van beide stichtingen en bouwer van het House of Tomorrow Today (HoTT), in Sterksel waar geïnteresseerden meer inzicht kregen in zijn creatie.

Deze Brabantse plaats is tevens de locatie van Lichtenbergs bouwwerk. De bedenker woont met zijn vrouw in HoTT en zijn huis geldt als prototype. Tijdens het HoTT-seminar kregen de aanwezigen uitleg over ActiveHouse, SlimBouwen en de totstandkoming van dit huis. "Bij de totstandkoming heb ik beide visies toegepast", legde opdrachtgever Lichtenberg uit.

Daarna liet hij enkele personen meer informatie over deze visies geven. Zo vertelde Cindy Vissering van SBRCURnet over de centrale gedachte van Active House. "Deze internationale stichting heeft een holistische visie benadering, waarbij energie, comfort en milieu in balans zijn. Rusland heeft haar Green Building Standard op deze denkwijze gebaseerd.” Expert Monique Blancha liet weten dat de basisgedachte van SlimBouwen is om de werkwijze in de bouw op een andere manier op te zetten. “Ons doel hiermee is om afval- en energiekosten te verminderen."

Haalbaarheidsfactor

Daarna liet projectmanager en onderzoeker duurzaamheid Joost van ’t Klooster van architectenbureau KAW/e weten dat hij in het HoTT-ontwerp de techniek van Romeinse fundamenten heeft toegepast. "Zo beschikt het huis over 1 lange gang, waaraan alle kamers liggen. Daarnaast wilden we duurzaamheid met gezond verstand toepassen."

Hieraan voegde architect Harry van Heeswijk van An Archi toe dat hij steeds de haalbaarheidsfactor in zijn hoofd heeft gehouden. "Technisch is het allemaal mogelijk, doable. Maar het moet ook kostentechnisch haalbaar zijn, feasable."

Producten in HoTT

Vervolgens splitsten de aanwezigen zich in 2 groepen, in verband met een rondleiding door HoTT en workshops over ActiveHouse en SlimBouwen.

Bij de rondleiding legden diverse leveranciers uit wat voor soort producten in het huis zitten. Zo vertelde architect daglicht en binnenklimaat Raymond van Hattum van Velux over de kantelbare dakramen, die zijn bedrijf heeft verzorgd. "Aan de noordkant hebben we tripleglas gebruikt. Aan de zuidkant dubbelglas om zo ook de zon voor de warmte te gebruiken." De montage van deze dakramen vindt plaats met het gootstuk Edo, dat het eenvoudiger maakt om Monier InDax pv-panelen hierbij te integreren.

Het ABB i-bus KNX-systeem regelt de verlichting in het volledige huis centraal. “Vanaf iedere plek kun je hiermee zien waar het licht aan of uit is”, legde salesengineer Paul Markesteijn uit. “Desgewenst kun je hiermee op iedere locatie – en op alle locaties tegelijkertijd – het licht bedienen.” Behalve de verlichting zijn ook de verwarming, de zonwering en de ventilatie via dit systeem centraal te bedienen.

Binnenklimaat onder controle

Richard Geraerts, verkoopleider bij Duco Ventilation & Sun Control, legde de werking van de DucoBox uit. “Dit is het hart van de vraaggestuurde natuurlijke ventilatiesystemen en zorgt voor de perfecte luchtkwaliteit in elke ruimte.” Volgens hem is de nieuwe box de stilste van Europa. “Daarnaast kan elke klep worden voorzien van een CO2- of vochtsensor, die het binnenklimaat in die betreffende ruimte voortdurend in het oog houdt.”

Saint Gobain nam isolatiemaatregelen met de Multimax 30 Ulta. “Deze zorgt voor een hoge Rc-waarde en biedt alle voordelen van minerale wol”, vertelde solutionsmanager bouw Ivo van Rooy. Net als Velux had ook Saint-Gobain Glass voor tripleglas gezorgd, liet architect consultant Reinout Jansonius weten. “Het drievoudige glas SGG Climatop kan een excellente thermische isolatie bieden, gecombineerd met hoge passieve zonwinst. Daarnaast hebben we voor grotere ramen gekozen, voor maximale lichtinval, comfort en energiebesparing.”

Breed inzetbaar

Lichtenberg is trots op zijn bouwwerken en ziet er zeker toekomst in. “De basis van zowel ActiveHouse als SlimBouwen staat in de klei”, vertelde hij. “Een huis zoals HoTT kan in mijn ogen dus zeker breed worden uitgezet.” Hij denkt hierbij vooral aan de woningbouw. “Hoewel iedereen praat over dat 90% van de bouwopgave uit renovatie bestaat, vind ik dat dit percentage in de woningbouw lager ligt. We hebben hierbij alleen behoefte aan intelligentere operating systems, de huidige zijn vooral bedoeld voor grote utiliteitsgebouwen.”

Foto: De aanwezigen kregen een rondleiding door het House of Tomorrow Today.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten