Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Circulaire Economie

Komende dinsdag 3 februari vindt Duurzaam Gebouwd Op Locatie plaats met als thema Circulaire Economie. Het Global Head Office van Royal HaskoningDHV in Amersfoort is de locatie van het seminar.

DuurzaamGebouwd heeft samen met Royal HaskoningDHV en Thermaflex een interactief programma samengesteld waarin de principes om te komen tot een circulaire economie worden besproken. U wordt uitgedaagd om na te denken over de mogelijkheden die een circulaire economie biedt voor de gebouwde omgeving.

Nieuwsgierig? Lees dan alvast de blog van Martine Verhoeven over de 5 succesfactoren van een circulaire economie. Voor een introductie over Circulaire Economie raden wij u aan het onderstaande filmpje van de Ellen Mc Arthur foundation te bekijken.

Programma

09.00 uur

Ontvangst met koffie en thee

09.30 uur

Opening 

Door: moderator Rob van Tilburg, leading professional duurzaam ondernemen bij Royal HaskoningDHV

09.40 uur

Wat is Circulaire Economie in de bouw?

Tijdens de eerste sessie van deze bijeenkomst, verzorgd door Royal HaskoningDHV, wordt er ingegaan op wat Circulaire Economie in de bouw inhoud. 

Tijdens de eerste sessie van deze bijeenkomst, verzorgd door Royal HaskoningDHV, wordt er ingegaan op wat Circulaire Economie in de bouw inhoud. In de huidige vastgoedwereld blijven veel kansen voor het sluiten van materiaalkringlopen,  uitwisseling van meervoudige waarden en wensen van eindgebruikers nog onbenut door de grote afstand tussen financierende partijen, ontwikkelpartners en eindgebruikers. Graag nemen wij u mee in mogelijkheden die nieuwe vormen van (her)gebruik van vastgoed ons bieden.

Door: Martine Verhoeven, huisvestingsadviseur & manager business development bij Royal HaskoningDHV

09.55 uur

Wat betekent circulaire economie in de praktijk?

Thermaflex vervolgt de bijeenkomst over Circulaire Economie door in te gaan op sprekende voorbeelden van Circulaire Economie in de bouw. De grenzen van ons huidige lineaire systeem worden steeds duidelijker. Thermaflex vindt dat het anders moet en heeft daarom al diverse stappen gezet op het gebied van de circulaire economie. We delen graag de successen en de uitdagingen en hopen daarmee anderen te inspireren.

Door: Mirella Zuidgeest, CSR program manager bij Thermaflex

10.15 uur

Workshop Circulaire Economie Business Modellen

Aansluitend volgt een interactieve en praktische workshop waar in kleinere groepen aandacht wordt besteed aan Circulaire Economie Business Modellen. Binnenkort volgt er meer informatie over de inhoud van dit programmaonderdeel.

Door moderator Rob van Tilburg

10.55 uur

Terugkoppeling workshop

11.25 uur

Netwerken met deelnemers en sprekers met koffie en thee

12.00 uur

Einde

Sprekers

Rob van Tilburg is leading professional duurzaam ondernemen bij advies en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. Als medegrondlegger van de adviesgroep duurzaam ondernemen van dit bureau adviseert hij sinds 1999 grote Nederlandse ondernemingen bij het vormgeven en waarmaken van hun maatschappelijke strategie. Het combineren van waardecreatie voor de onderneming met een maatschappelijke contributie staat daarbij centraal, op zowel strategisch tactisch als operationeel niveau. Hij is hoofdauteur van het eerste bedrijfskundige Nederlandse boek over duurzaam ondernemen, ‘Duurzaam ondernemen waarmaken, het bedrijfskundig perspectief’, dat in maart 2013 genomineerd werd voor de titel management boek van het jaar. Naast zijn werk bij Royal HaskoningDHV is hij lid van de Maatschappelijke  Raad van advies van KPN en de raad van advies van de Plastic Soep Foundation. 

Martine Verhoeven is huisvestingsadviseur en manager business development bij Royal HaskoningDHV. Vanuit haar rol als adviseur verbindt zij de ambities en doelstellingen van eindgebruikers(organisaties) met het vastgoed. Door o.a. technologische ontwikkelingen zijn gebruikers in staat om steeds meer pro actief te sturen in de keten. Denk maar aan AIR BNB, Fairphone of Recover-E. De spelregels veranderen en het besef ontstaat dat de wereld van morgen er anders uitziet. De vraag die haar op dit moment bezig houdt is hoe wij de traditionele bouwsector zo georganiseerd krijgen dat uitwisseling van sociale, ecologische en economische waarden plaatsvindt? Hoe zorgen we ervoor dat partijen zich richten op toegevoegde waarden voor de gehele keten?

Mirella Zuidgeest is CSR program manager bij Thermaflex. Haar doel is om duurzaamheid te integreren in alles wat Thermaflex doet, zowel in de organisatie als in haar producten en diensten. Verder bouwend op de kernwaarden en door medewerkers te betrekken, maakt zij “Taking care of energy and the environment” tastbaar. Dit heeft onder andere geresulteerd in de Cradle to Cradle certificering voor Flexalen 600 en het feit dat Thermaflex zich BCorp mag noemen. Eerder vervulde Mirella, bij Between-Us en Ecofys, opdrachten op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, hernieuwbare energie, energiebesparing en klimaatverandering.

Inschrijven

Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos. Er is plaats voor maximaal 100 deelnemers. De organisatie selecteert bij meer dan 100 inschrijvingen op basis van inschrijfdatum en functieprofiel. Afmelding is mogelijk, tot 24 uur voorafgaand aan de bijeenkomst. Indien u niet komt opdagen zonder afmelding is de organisatie gerechtigd € 50 (excl. btw) te factureren.

Op Locatie

Het Global Head Office van Royal HaskoningDHV in Amersfoort is de locatie voor dit seminar. Royal HaskoningDHV is een vooraanstaande, onafhankelijke en internationale dienstverlener op het gebied van projectmanagement en engineering consultancy. Bekijk hier de routebeschrijving.

Royal HaskoningDHV bracht bij de renovatie van het Global Head Office in Amersfoort het energielabel van G naar A. Dat is bijzonder voor een gebouw van 40 jaar oud. Om een groot kantoorgebouw uit bouwjaar 1970 op energieprestaties te brengen die vergelijkbaar zijn met de huidige nieuwbouw, is een innovatieve aanpak nodig. Deze duurzame renovatie begon met een aantal spijkerharde uitgangspunten en een breed pakket aan maatregelen, dit levert klinkende resultaten op. Door het energielabel van G naar A te brengen, bespaart Royal HaskoningDHV € 100.000,- op jaarbasis aan energiekosten. De jaarlijkse gebruikskosten van het gebouw stijgen niet. Met deze renovatie is het kantoor op een energieprestatieniveau vergelijkbaar met de huidige eisen voor nieuwbouw gekomen. De investering voor nieuwbouw zou echter vier keer zo hoog zijn geweest. De duurzame renovatie van het Royal HaskoningDHV hoofdkantoor levert het bewijs: renovatie van een oud gebouw kan met regulier budget gelijktijdig comfortverhoging én energiebesparing opleveren.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Amersfoort, Utrecht