Duurzaam bouwen en duurzaamheid in de nieuwe Omgevingswet

In het huidige omgevingsrecht ligt de balans te veel bij zekerheid en te weinig bij duurzame ontwikkeling op duurzame ontwikkeling (zie mijn blog '1 Omgevingswet is de toekomst'). Hoe staat het met duurzaam bouwen en duurzaamheid in het wetsvoorstel van de nieuwe Omgevingswet? En hoe kunt u vooruit lopen op de nieuwe Omgevingswet? 

Als ondernemer in de bouw lijkt een nieuwe Omgevingswet in 2018 wellicht een ver-van-mijn-bed-show. Maar is dit ook zo? Welke kansen biedt de nieuwe Omgevingswet de bouwsector concreet in relatie tot duurzaam bouwen en duurzaamheid? De nieuwe Omgevingswet biedt de bouwsector kansen op het gebied van duurzaam bouwen en duurzaamheid. Sterker nog: beide redenen voor een nieuwe Omgevingswet hebben te maken met duurzaamheid, te weten:

- 1 Omgevingswet moet zorgen voor samenhang en integraal beleid, en zo voor meer duurzaamheid
- De balans moet verschuiven van zekerheid naar groei gericht op duurzame ontwikkeling

Door in te springen op deze behoefte aan duurzaamheid kunt u nu en in de toekomst toegevoegde waarde leveren en overleven in een markt waar anderen niet voldoen aan de eisen van 'de klant'.

4 verbeterdoelen Omgevingswet:

De continue zorg voor de kwaliteit en duurzaamheid van de (fysieke) leefomgeving en ruimte voor ontwikkeling is vastgelegd in de 4 verbeterdoelen van de Omgevingswet:

  1. een samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving
  2. het vergroten van de bestuurlijke afwegingsruimte voor de fysieke leefomgeving
  3. het vergroten van de inzichtelijkheid, de voorspelbaarheid en het gebruiksgemak van het omgevingsrecht
  4. het versnellen en verbeteren van besluitvorming over projecten in de fysieke leefomgeving

De verbeterdoelen bieden ruimte en vertrouwen voor het realiseren van duurzame ontwikkeling door bedrijven. Ook deze verbeterdoelen sluiten naadloos aan bij uw behoefte om in de toekomst versneld duurzame toegevoegde maatwerk te kunnen leveren aan uw klanten. In onderstaand figuur is de beleidscyclus als denkmodel voor de Omgevingswet weergegeven.

 

De beleidscyclus van de Omgevingswet. (Bron: Memorie van toelichting Omgevingswet)

Behoefte aan duurzame initiatieven

De gebouwde omgeving in Nederland verandert snel door de volgende ontwikkelingen en trends:

  1. werk is minder plaatsgebonden;
  2. het platteland krijgt steeds meer niet-agrarische functies;
  3. de mobiliteit neemt toe;
  4. het aantal eenpersoonshuishoudens groeit;
  5. de vraag naar woningen, kantoren en winkels door de nieuwe werkelijkheid (of voorheen crisis) is ingezakt;
  6. de bouwsector van grootschalig nieuwbouw (aanbod gestuurd) verschuift naar kleinschalige herontwikkeling (vraaggestuurd);
  7. transparante en slagvaardige uitnodigingsplanogie met burgerparticipatie met als resultaat maatwerk per gebied of locatie.

Deze ontwikkelingen en trends bieden met de duurzaamheidsdoelen in de nieuwe Omgevingswet de bouwsector kansen en uitdagingen met duurzaam bouwen en verduurzaming. De creativiteit en innovatieve capaciteit voor duurzame initiatieven ligt ook nadrukkelijk bij het bedrijfsleven met een faciliterende overheid.

Voortuitlopen op de Omgevingswet

Vooruitlopend op het in werking treden van de Omgevingswet in 2018 kunnen gemeenten, provincies en het Rijk in de geest van de nieuwe Omgevingswet ‘Nu al Eenvoudig Beter’ werken. Deze manier van werken heeft invloed op uw procedures en uw proceduretijden om uw vergunning(en) voor uw duurzame initiatieven te krijgen. Bij uw duurzame initiatieven zult u daarom ook mee willen wegen of de gemeente, waar uw duurzame initiatief plaatsvindt ‘Nu al Eenvoudig Beter werkt. Op www.houdheteenvoudig.nl staan al 300 projecten die werken in de geest van de Omgevingswet!

De nieuwe Omgevingswet biedt volop kansen aan bedrijven die duurzame initiatieven ontwikkelen voor een faciliterende overheid die nu ook ‘Nu al Eenvoudig Beter’ werkt.

Meer weten?

Het hierbovenstaande filmpje over de Omgevingswet 'Nu al Eenvoudig beter in Overijssel" geeft een duidelijke impressie van Nu al Eenvoudig beter'!

In mijn volgende blog besteed ik onder meer aandacht aan hoe duurzaam bouwen en duurzaamheid in het wetvoorstel van de nieuwe Omgevingswet zijn opgenomen. En.. meer tips hoe u vooruit kunt lopen op de nieuwe Omgevingswet.

Auteur Arno Kleine Staarman is projectmanager ruimtelijke ontwikkeling van Aranto: Van visie tot realisatie.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Arno Kleine Staarman