Verplaatsbaar huis van golfkarton en lego-bouwstenen

Een duurzaam en verplaatsbaar designhuis van golfkarton wordt door een machine geproduceerd. De douche, toilet en keuken vormen allen één segment van het huis.

Het idee voor het Wikkelhuis komt van René Snel, die het concept bedacht en de machine maakte die het huis produceert. Aan de achterkant van een vrachtwagen staat de enorme mal van dit huis. De mal draait rond en daar worden zo’n 24 lagen karton omheen gewikkeld. De lagen worden met elkaar verlijmd, waardoor een structuur ontstaat die lijkt op een sandwich.

Realisatie met ademende laag

Fiction Factory uit Amsterdam besloot het Wikkelhuis daadwerkelijk te maken. Zij voegden een ademende laag toe waardoor het huis bestand is tegen regen en wind. Het Wikkelhuis staat op camping Lievelinge, dat gehuurd kan worden door vakantiegangers. Een andere versie staat op Schiphol.

De module ontworpen door HvA-student Rick Buchter

Lego-bouwstenen

HvA-student Rick Buchter ontwierp een blok met toilet, douche en keuken, om het Wikkelhuis bijvoorbeeld als kantoor te laten dienen. “Het Wikkelhuis bestaat als het ware uit Lego-bouwstenen; het zijn losse componenten segmenten van elk zo’n 1,26 meter breed die aan elkaar worden gekoppeld. De technische installaties zoals afvoer en leidingen moeten dus in één segment passen en dat was best lastig", legt Buchter uit over de module.

Bekijk het productieproces in detail. Klik hier om de afbeelding op volledige grootte weer te geven.

"Het is een duurzaam huis dat je zou kunnen meenemen als je wilt verkassen en uiteindelijk door de natuur kunt laten afbreken”, aldus Buchter, die afstudeerde in Bouwkunde.

Deel dit artikel

permalink