‘6x zo veel gas- als elektriciteitsgebruik’

Gasunie heeft als doel dat in 2050 90% van de energievoorziening duurzaam is. Hierbij rekent het bedrijf ook groen gas. Dat vertelde topman Han Fennema (foto) in de Groningse MartiniPlaza tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres.

“Het is niet eenvoudig om compleet van het gas af te gaan. Gas wordt 5 à 6 keer zo veel gebruikt als elektriciteit”, legt hij uit. Zijn doel is om voor een duurzame, betrouwbare en betaalbare energievoorziening te zorgen. “Daarom moeten we samenwerken, ook al kennen we elkaar nog niet”, richtte hij zich tot de bouwsector. “Vroeger gingen we namelijk onze eigen gang, nu zien we het belang van samenwerking in.”

Hij stelde ‘Gas op maat’ voor. “Hiermee gaan we van bulk naar maatwerk. Groen gas dient hierbij in gebouwen als back-up als er geen duurzame elektriciteit beschikbaar is.”

Naar 2-weg energie en data

Peter Vermaat liet tijdens zijn presentatie weten dat 78% van de Nederlanders vindt dat duurzame energie moet en kan. “Dit gebeurt bijvoorbeeld met zonne- en windenergie, maar deze manieren zorgen voor variabele energie. Hierop passen we het energiesysteem aan: van 1-weg energie naar 2-weg energie en data.”

Volgens hem is het nog niet puur technisch mogelijk volledig van gas af te stappen. “We kunnen niet alles binnen 3 à 5 jaar vervangen.”

Supply Chain Award

Vervolgens maakte juryvoorzitter Jack van der Veen de winnaar van de Nyenrode Supply Chain Award bekend. Uit 3 finalisten won het team ‘Samen Anders, samen beter’, bestaande uit Wonen Limburg, Bouwbedrijven Jongen en Van Wijnen Groep. “Het gaat bij ketensamenwerking om innovatief samenwerken. Dat is projectongebonden”, aldus Van der Veen. 


De winnaar van de Supply Chain Award.

Foto's: Robert Tjalondo

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten

Meer nieuws uit Groningen, Groningen