Alders ontvangt 10-punten actieprogramma voor duurzaam Groningen

Het versterkingsplan van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders heeft vandaag een vervolg gekregen. Samen met gedeputeerde Nienke Homan van Provincie Groningen heeft hij een 10-punten actieplan ontvangen.

Dit plan bestaat uit bijdragen van 10 topexperts uit de bouw- en vastgoedwereld, waaronder Jan-Willem van de Groep (Platform31), Hans Coenen (Gasunie), Cor Brockhoven (Enexis) en Hans de Jonge (Brink Groep). Zij vertellen onder andere over de snelheid van industrieel bouwen, de toegevoegde waarde van gebruiken in plaats van bezitten, waarom all-electric een kansrijk alternatief is voor fossiele brandstoffen en hoe de rol van netbeheerders verandert.

Alders ontving het plan tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in MartiniPlaza te Groningen. “Dit nemen we zeker mee in het concept meerjarenprogramma. Dat programma is sowieso bedoeld als uitnodiging om mee te doen. Het voornaamste blijft echter wel om mensen te overtuigen, want 70% is eigenwoningbezitter.”

Niets te kiezen bij veiligheid

Hierop ging hij door tijdens zijn presentatie. “Bij aardbevingen gaat het namelijk om veiligheid en dan valt er niets te kiezen. Het eerste doel is dan ook om bij de mensen aan de keukentafel te komen en hen te overtuigen. Het gaat namelijk wel om hun huis.”


Hans Alders

Ook bij de woningbouwcorporaties is toestemming van 70% van de huurders nodig om hiervoor akkoord te krijgen. “Volgend jaar moeten 1.650 huizen van corporaties worden verstevigd en verduurzaamd naar nul-op-de-meterniveau. Dit voeren 7 aannemers uit. Ik wil ze hierbij vragen om van elkaar te leren door over elkaars schouder te laten kijken.”

2 Gouden Kikker Awards

Eerder reikten ABC Nova-directeur Bert Melles en Hanzehogeschool-lector Maatschappelijk Vastgoed Jan Veuger namens de jury twee Gouden Kikker Awards uit. Een was IA Groep vanwege het project drinkwaterproductiebedrijf Vechterweerd in Dalfsen en een was voor Esha Infra Solutions vanwege het Asfaltverjongingsmiddel Assen. “We willen met de Gouden Kikker Awards een Oscar-achtige alure geven”, verklaarde Melles. “Daarnaast zijn producten en gebouwen niet met elkaar te vergelijken. Vandaar hebben we deze zesde editie naast ‘gebouwen’ ook de categorie ‘producten’ gestart.”

Foto's: Robert Tjalondo

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten

Meer nieuws uit Groningen, Groningen