'Een investeringsagenda is echt noodzaak'

Er komt een enorme bouwopgave op ons af volgens Bouwend Nederland voorzitter Maxime Verhagen. Constateren dat het anders moet volstaat niet, overheden op elk niveau moeten nu echt gaan investeren in energieneutrale nieuwbouw , verduurzamen van gebouwen en onderhoud van infrastructuur.

Wat wordt de kern van uw betoog bij Building Holland 2016?

“Ik wil stilstaan bij de enorme bouwopgave die op ons afkomt de komende periode. We moeten ons realiseren dat Nederland niet af is. Volgens de doelen van het SER Energieakkoord moeten in 2050 alle bestaande gebouwen in Nederland energieneutraal zijn. Dat betekent dat 7 miljoen woningen daarvoor een grote labelsprong moeten maken, maar dat is niet het enige. Er komt nog veel meer op ons af. Zo is bij 100 duizend kilometer riolering onderhoud of vervanging dringend nodig. In het noorden van Nederland zijn 150 duizend woningen die aardbevingsbestendig gemaakt moeten worden. Kijk ook naar de 7,5 duizend scholen in Nederland. Daar moet dringend iets gebeuren aan de verbetering van het binnenklimaat. En, er zijn zo’n 4,5 duizend bruggen in Nederland die aan het eind van hun latijn zijn. Ook die moeten vervangen worden.”

Dat is veel …

“Dan is er de vergrijzing van Nederland. In 2040 is een kwart van de bevolking ouder dan 65 jaar en dat maakt het zorgtoegankelijk én levensloopbestendig maken van de woningen van die mensen nodig. Met domotica en bouwkundige aanpassingen is dat te realiseren. Ook zal de complexiteit van de bouwopgave toenemen. Door de klimaatverandering en technische ontwikkelingen als zelfrijdende auto’s die grote invloed hebben op de maatschappij. We moeten innoveren, anders kunnen we het antwoord op die bouwopgave niet realiseren.”

Wat zijn voorbeelden van onze innovatiekracht?

“We hebben een track record in Nederland waar het innovaties betreft. Als ik kijk naar nieuwbouw in 2007 dan is nieuwbouw nu 50% energiezuiniger dan toen. In een relatief korte periode zijn dus enorme stappen gezet. We hebben in het platform Zeer Energiezuinige Nieuwbouw (ZEN) samen met installateurs en corporaties nieuwbouwconcepten ontwikkeld die ertoe leiden dat we minimaal energieneutraal zijn. In 2021 is dat geen enkel probleem meer en we lopen nu dus vooruit op de eisen van straks. Ook hadden we in Nederland aantal jaren geleden de wereldpremière van de eerste energieneutrale brug en vorig jaar waren er de geluidschermen met daarin zonnecollectoren verwerkt. Stel je voor wat het betekent als die test slaagt: honderden kilometers geluidsschermen langs wegen en spoorwegen kunnen energieleveranciers worden! Dan gaat het ook over zaken die een verdienmodel voor Nederland kunnen opleveren. Zo’n geluidsscherm is exporteerbaar. Op het moment dat ik hier een investeringsagenda opzet voor het klimaatbestendig maken van steden in een laag liggende delta, dan is dat een exportmodel.”

Wie gaat de vernieuwing van Nederland betalen?

‘Natuurlijk zit aan dit alles een financieel verhaal vast. Maar neem onderhoud. Doe je dat niet dan gaat ons dat heel veel geld kosten. Als bijvoorbeeld vrachtwagens niet meer over die bruggen kunnen rijden, zal dat enorme impact hebben. De afgelopen jaren is er door de crisis echter niet gereserveerd voor noodzakelijk onderhoud. Bijna geen enkele gemeente heeft gelden gereserveerd voor onderhoud van riolering of van bruggen. Schoolbesturen hebben geen geld voor verbetering van het binnenklimaat in scholen. Je zal dus moeten kijken naar nieuw financieringsbronnen. Bouwend Nederland overlegt daarom met de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) om te kijken of er pensioenfondsen en verzekeraars zijn die meer in Nederland willen investeren. Daarnaast pleiten wij als Bouwend Nederland voor het opstellen van een investeringsagenda. Na 7 jaren van bezuiniging wordt het weer eens tijd dat we 7 jaar gaan investeren. Juist om dat verdienvermogen van Nederland en de leefbaarheid van ons land in de toekomst mogelijk te maken. Dat betekent onder meer dat we het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) moeten doortrekken naar 2040. Als dat gebeurt kan er ook voorfinanciering plaatsvinden vanuit de Nederlandse Investeringsinstelling (NII). We moeten gezamenlijk kijken hoe we die investeringsvraag oplossen, maar dát er een investeringsagenda moet komen, is overduidelijk.”

Keynote Maxime Verhagen

Benieuwd naar Verhagens' uitgebreide visie over welke uitdagingen de bouw- en vastgoedsector de komende tijd moet invullen? Registreer u nu gratis voor Building Holland 2016.  

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tom de Hoog