Keuzestress

Keuzestress. Volgens de Amerikaanse psycholoog Barry Schwartz wordt deze vorm van stress veroorzaakt doordat iemand overspoeld wordt met informatie, die overwogen moet worden om een ‘goede’ keuze te maken. In deze toestand bevind ik me nu.

In mijn vorige blog 'Wat is eigenlijk een Active House?' schreef ik over mijn plannen om komend halfjaar een ontwerp voor een referentie-Active House te ontwikkelen, dat ik vervolgens ook ga bouwen. Dit naar aanleiding van geluiden uit de markt dat men graag wat concrete voorbeelden wil van wat nu een Active House is, conceptueel. Zodat er een eigen ontwerp op kan worden losgelaten en tevens een goede prestatie gewaarborgd is. Dit alles heeft als doel om het eenvoudiger te maken om een Active House neer te zetten.

Stevige uitdaging

Nu heb ik een vrij goed beeld van de prestaties die ik wil realiseren in mijn nieuwe huis. Voor mij is het dus vrij goed te beoordelen of een ontwerp wel of niet aan mijn wensen voldoet. Ik ben echter sterk gebonden door budget (lees ook hier voor het waarom), wat het een stevige uitdaging maakt om enerzijds een woning te kunnen realiseren voor mij en mijn kinderen dat aan mijn prestatie-eisen voldoet, en anderzijds  ook nog betaalbaar is. Denk niveau starterswoning.

Ik ben nu in contact met 2 aannemers, op verschillende wijzen. De ene is van plan om een starterswoning te ontwikkelen die aan de eisen van Active House voldoet. Deze woning moet schaalbaar, aanpasbaar en bovenal betaalbaar zijn, met als doel kwalitatief hoge Active Houses beschikbaar te maken voor starters op de woningmarkt. Ik ben bij deze ontwikkelingen betrokken als deskundige op het gebied van Active House. Potentieel kan ik het ontwikkelde concept toepassen op mijn eigen woning.

Bij de andere aannemer ligt een ander ontwerp. Dit ontwerp is specifiek op mijn wensen toegespitst, wat ten koste gaat van de flexibiliteit in het ontwerp en de schaalbaarheid. Hier wordt ook geoptimaliseerd op kosten, maar zijn mijn wensen als enige opdrachtgever veel bepalender voor het eindresultaat, omdat ik geen rekening hoef te houden met potentiële andere mensen die een andere indeling van de woning zouden willen.

Beperkende factor

En mijn keuzestress dan? Mijn stress is niet dat ik te weinig kennis van Active House heb om er een te kunnen ontwerpen. Mijn stress is nu dat ik zo veel kennis heb dat ik keuzes moet maken tussen alle mogelijke oplossingen, installaties en materialen. Iedere keer dat ik een leeg vel papier voor me krijg kan ik een nieuw ontwerp maken dat anders is dan het vorige, maar toch voldoet aan mijn wensen. ‘Gelukkig’ heb ik een duidelijke beperkende factor, en dat zijn de kosten. Dit dwingt me om te rationaliseren, te versimpelen en verder te kijken dan de voor de hand liggende oplossingen.

Komende maand ga ik de keuze maken tussen de 2 aannemers. Als ik die gemaakt heb, is er geen weg meer terug. Beiden kunnen mij een goede woning leveren, beiden binnen budget. Ik moet nu alleen nog uitzoeken welke keuze voor mij de juiste zal zijn. Bij de een krijg ik wellicht meer waar voor mijn geld door de mogelijkheid tot opschaling inclusief bijbehorende schaalvoordelen, bij de ander wellicht betere afstemming op mijn individuele wensen.

Deze blog werd eerder geplaatst op de officiële website van Active House.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Bas Hasselaar