Nieuw leven zorggebouwen

Vastgoedonderneming Hevo, architectenbureau Inbo en ingenieursbureau Deerns hebben de ‘Transformatiescan Bestaande Zorggebouwen’ ontwikkeld om zorggebouwen te herbestemmen naar nieuwe doelgroepen en functies.

Bij deze scan onderzoeken de partijen in een kortdurend interactief proces of een transformatie naar nieuwe markten en doelgroepen financieel, bouwkundig en technisch haalbaar is. Deze aanpak vergroot in een aantal weken het inzicht, versnelt besluitvorming en voorkomt leegstand.

De uitstraling en uniforme inrichting van veel zorgvastgoed sluit veelal niet aan bij de wensen van de huidige en toekomstige doelgroep. Hoe een zorggebouw opnieuw en optimaal toekomstwaarde kan krijgen, vraagt om de expertise van meerdere bureaus. “Met de introductie en multidisciplinaire aanpak van het team Transformatiescan Bestaande Zorggebouwen is er binnen enkele weken inzicht of revitaliseren, renoveren of transformeren haalbaar is”, zegt Anneke Speelman, lid van het Transformatieteam en senior adviseur bij Hevo. “Het resultaat van dit onderzoek vormt de opmaat voor een nieuw begin.”

Naar eigentijds (zorg)concept

Om in een kort tijdsbestek resultaat te boeken, werkt het transformatieteam planmatig van grof naar fijn: rekenen, tekenen en programmeren vinden gelijktijdig plaats. “We beginnen met een quickscan, waarin we de mogelijkheden verkennen. Daarna gaan we de diepte in met een aantal workshops, waarbij we ingaan op marktonderzoek, visie op doelgroepen,  werkprocessen en innovaties. Dit vertalen we in een ruimtelijke indeling en in een investerings- en exploitatieopzet, dat de basis vormt voor de verdere uitwerking van een haalbaar en goed doordacht plan”, legt ze uit.

Ideaal vertrekpunt voor financiering

Dankzij deze werkwijze is er in de tweede fase zicht op de kosten. Ook kan er dankzij de voorliggende businesscase worden gesproken met bank of investeerder over de mogelijkheden van financiering. “We zien in de praktijk dat vastgoedmanagers met renovatievragen nog te vaak van de ene naar de andere vraag gaan”, vertelt Marten Valk van Deerns. “Een lang proces, veel kosten en onvoldoende antwoorden. Met het team kijken we juist gelijktijdig integraal naar het probleem. De werkwijze van ons team heeft zich bewezen. Tal van zorggebouwen zijn inmiddels succesvol getransformeerd van verzorgingshuis naar verpleeghuis, seniorencomplex, bedrijfsverzamelgebouw en asielzoekerscentrum.” Zo liet woningcorporatie Wonen Meerssen deze scan onlangs uitvoeren voor verzorgingshuis Beukeloord en is de voormalige Artilleriekazerne in Delft succesvol getransformeerd.

Kennismaken en trainingen

In de zomer en het najaar van 2016 en in het voorjaar van 2017 worden kennismakingsgesprekken en incompanytrainingen gehouden. Eigenaren van zorgvastgoed kunnen dan kennismaken met de methodiek aan de hand van een eigen casus.

Foto: Voormalige Artilleriekazerne in Delft getransformeerd tot kleinschalige, persoonlijke zorghuisvesting (Foto: Auke van der Weide)

Deel dit artikel

permalink