Energiemonitoring als kritische factor bij invoering EPV en NOM-keur

De energieprestatievergoeding (EPV) is een maand geleden bij wet goedgekeurd en lonkt naar toepassing in de praktijk. Voor de komende jaren is het essentieel dat energiemonitoring van NOM/EPV-portfolio’s bijdraagt aan begrip voor de EPV bij huurders en aan vertrouwen bij de woningcorporaties.

Daarnaast is het van belang dat de energieprestatie van de woning ‘presteert’ overeenkomstig met de afspraken. Daarvoor is solide, privacyproof energiemeting nodig, die woningcorporaties in staat stelt de huurder te ondersteunen bij het beheersen van diens complexe energiehuishouding. In de nabije toekomst beperkt een toekomstgericht NOM/EPV-energiemanagementsysteem zich niet tot meten. Er is nu al een beweging richting meting in combinatie met slimme sturing, zodat de energiestromen in de woning optimaal zijn zonder dat de bewoner daarop bewust moet ingrijpen.

Verschil tussen EPV en NOM-keur

In de dagelijkse praktijk en in gesprekken met woningcorporaties en bouwers krijgen we regelmatig de vraag wat het verschil is tussen monitoring van woningen die met EPV dan wel met NOM-keur worden opgeleverd. Een belangrijk verschil is dat bij toepassing van de EPV de woningcorporatie en de bewoner onderling afspraken maken op basis waarvan de EPV geïnd kan worden. Bij de NOM-keur ligt de nadruk op de  afspraken tussen bouwende partij en de opdrachtgever: in veel gevallen de woningcorporatie of een particulier. Bij NOM-Keur hoeft geen sprake te zijn van EPV-inning en andersom hoeft een EPV-woning niet per se te voldoen aan NOM-keur.

De energieprestatievergoeding zorgt derhalve voor een andere rolverdeling tussen de woningcorporatie, energieleverancier en de bewoner. Bij gemiddeld gebruik betaalt de bewoner over een heel jaar gemeten geen energiekosten. In plaats daarvan betaalt hij naast de huurkosten en eventuele servicekosten een energieprestatievergoeding aan de corporatie. In de gevallen dat de EPV wordt gehanteerd, is monitoring verplicht. Monitoring van NOM-woningen in de particuliere sector kan als voordeel opleveren dat deze in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheekgarantie.

Gebouwgebonden gebruik

De minimale eisen voor de EPV-monitoring zijn dat het gebouwgebonden gebruik (warmtepomp, WTW, en E-hulp) en zonopwek worden gemeten, als ook de status van netgebruik versus teruglevering (output van de slimme meter). Hiermee moet namelijk bewezen worden dat aan de EPV-voorwaarden is voldaan. De bewonersapplicatie toont ook het huishoudelijk gebruik. Het huishoudelijk gebruik is het deel waarvoor de bewoner zelf verantwoordelijk is. De monitoring moet  namelijk niet alleen gericht zijn op de prestatiemonitoring, maar ook op ondersteuning van de bewoner bij aanpassing van zijn/haar energiegedrag. Alle software moet bovendien beschikken over de juiste voorzieningen om de privacy van de bewoner te beschermen en voor de woningcorporatie mutatiemanagement mogelijk te maken.

 

Het echte resultaat is een zeer energiezuinige woning die voldoet aan de prestatieafspraken én aan de comfortbehoefte van de bewoner'

Barbera van der Hoek

De NOM-keur, het keurmerk dat Stroomversnelling heeft ontwikkeld, is in eerste instantie vooral afgestemd op het bouwproces. Dit wordt nu ook van toepassing op de opleveringsfase. Woningen die voorzien worden van een NOM-Keur certificaat, moeten overeenkomstig de ‘blauwe tabel’ gemonitord worden als bewijs dat de woning volgens de NOM-keur is gebouwd. Het eisenpakket voor de monitoring is daarmee uitgebreider dan voor een EPV-woning. Zo worden ook referentietemperaturen, warm tapwater en warmtelevering meegenomen boven op de vereisten voor monitoring van de EPV-woning. Ook is er een jaarlijkse rapportageverplichting van de garantiepartij, veelal de bouwer, naar de woningcorporatie en vanuit de woningcorporatie naar de bewoner.

Meer dan techniek

Bij de realisatie van elk type energiezuinige woning gaat het om meer dan techniek en contractvormen alleen. Eenvoudige toegang tot transparante, actuele data, het centraal stellen van de bewoner en sturing bieden aan de betrokken partijen zijn wellicht nog relevanter voor het echte resultaat: een zeer energiezuinige woning die voldoet aan de prestatieafspraken én aan de comfortbehoefte van de bewoner.

Auteur Barbera van der Hoek is oprichter en directeur van Watch-E, ontwikkelaar van MijnEnergiebundel.nl.

Deel dit artikel

permalink