‘Actievere rol overheid nodig voor opschaling EPC’s’

Voor een opschaling en versnelling van de markt voor energieprestatiecontracten (EPC’s) heeft Nederland een actievere rol van de overheden nodig. Het gaat hierbij zowel om een rol als launching customer als om landelijke regie.

Dit is een van de aanbevelingen van de experts Marnix van Os, Jeroen Nollet, Albert Hulshoff aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zij hebben een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar de inzet van EPC-facilitators. Zo’n facilitator ondersteunt de opdrachtgever met energetische, financiële, juridische en aanbestedingstechnische kennis en bij procesbegeleiding en besluitvorming.

Kennis opbouwen voor verduurzaming gebouwen

In hun ogen kunnen EPC-facilitators gemeenten helpen kennis op te bouwen rondom de verduurzaming van gebouwen en de inzet van EPC’s hierbij. Daarnaast adviseren ze budget beschikbaar te stellen voor een expertpool van EPC-facilitators, zoals het Expertteam Transformatie. In andere Europese landen worden EPC-facilitators namelijk deels door de rijksoverheid betaald. Verder pleiten ze voor meer gelden ter beschikking te stellen voor energiebesparing als eerste stap van de Trias Energetica.

Nationaal leningenfonds

Ze stellen voor om een nationaal achtergestelde leningenfonds voor EPC’s op te zetten om het huidige aanbod aan financiële instrumenten en expertise beter te laten aansluiten op de vraag. Ook adviseren ze best practices van het aanbesteden van EPC’s te verspreiden, in samenwerking met gemeentelijke inkopers. Samenwerking en accreditatie dienen de kwaliteit van EPC-facilitators te borgen.

Daarnaast hebben de experts enkele marktbelemmeringen geformuleerd, die een grootschalige inzet van EPC’s bij de verduurzaming van gemeentelijk vastgoed in de weg staan:

Nederland als opkomende EPC-markt

RVO.nl vroeg om deze haalbaarheidsstudie vanuit het Europese samenwerkingsprogramma GuarantEE, met 14 partners uit 14 Europese landen. Uit ervaringen in een 10-tal landen blijkt dat de inzet van deskundige en onafhankelijke EPC-facilitators helpt in de publieke sector om tot de verduurzaming van gebouwen te komen, op basis van het energieprestatiecontract. Het GuarantEE-programma biedt kansen om te leren van andere EU-landen als het gaat om werken met EPC’s. Binnen de EU wordt Nederland gezien als een opkomende markt (zie bovenstaande afbeelding).

Het rapport is te downloaden via RVO.nl/EPC-facilitators.

Deel dit artikel

permalink