Research paper belicht forse tekort seniorenwoningen

De research paper 'Beleggers en zorginstellingen slaan steeds vaker handen ineen' van CBRE vertelt onder andere over de stijging van aankoop van zorginstellingen door beleggers in 2017 en het forse tekort aan seniorenwoningen binnen enkele jaren.

De paper laat zien dat er voor € 233 miljoen aan zorgvastgoed is gekocht door beleggers. Naar verwachting wordt er een record gehaald, want dit jaar wordt waarschijnlijk meer zorgvastgoed aangekocht dan ooit tevoren. Het grootste aandeel van het beleggersvolume is seniorenhuisvesting, met een totaal van ongeveer € 171 miljoen.

De huisvesting voor senioren valt in 3 categorieën onder te verdelen: zorgappartementen, intramuraal en particuliere woonzorgappartementen.

De eerste categorie betreft levensloopbestendige en zelfstandige appartementen, waar de zorgexploitant 24/7 zorg levert, waar nodig. De financieringsstroom bij deze vorm loopt via een eigen bijdrage van de senior, waarbij de zorgexploitant zorg en welzijn levert, terwijl de verhuurder de huur van de senior ontvangt en voor de huisvesting zorgt. Hierbij valt op dat er in 2021 een tekort zal zijn aan deze seniorenwoningen, zo'n 81.000.

Lees in de paper meer informatie over de varianten intramuraal en particuliere woonzorgappartementen. Hongerig naar kennis geworden en topbestuurders in de zorgsector ontmoeten om de contouren van het zorglandschap van morgen vorm te geven? Dan kunt u een blik werpen op het programma van de Duurzaam Gebouwd Zorgvastgoed-seminars. Ook vindt u hier de inschrijf-link voor dit kosteloze event.

Lees meer artikelen over wonen, zorg en welzijn op www.zorgsaamwonen.nl 

Deel dit artikel

permalink