Verbeteren ventilatie én energiebesparing scholen biedt kansen voor bouw

Op 4 januari 2021 wordt de nieuwe regeling geopend om een uitkering aan te vragen voor verbetering van de ventilatie in bestaande schoolgebouwen. Dit betreft een uitkering die verband houdt met de uitbraak van covid-19, maar geldt ook voor energiebesparende maatregelen. De regeling is bovendien bedoeld als stimulans voor de bouw- en installatiebranche. Eind december is de informatie over de regeling verder aangescherpt.

Voor de nieuwe regeling (Specifieke uitkering ventilatie in scholen, SUVIS) is in eerste instantie 100 miljoen euro beschikbaar voor gemeenten. Die kunnen vervolgens zelf (bestaande) schoolgebouwen in het primair onderwijs en voortgezet onderwijs verbeteren of de bouwkosten van het schoolbestuur vergoeden.

Projecten met een start vanaf 1 oktober 2020 kunnen al in aanmerking komen voor deze subsidie. De regeling gaat uit van 30% subsidie door het Rijk. Vanuit de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor onderwijshuisvesting kunnen gemeenten en schoolbesturen samen afspraken maken over de overige 70%.

Deze regeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. RVO heeft hierover bovendien overeenstemming bereikt met Arie Slob, de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.

Leerlingenaantal

Gemeenten kunnen deze eenmalige uitkering aanvragen voor één project. Een project betreft één of meerdere schoolgebouwen op dezelfde locatie. Het aantal aanvragen dat een gemeente kan indienen is onbeperkt. Het bedrag kan ook als voorschot worden uitgekeerd.

Per project gelden deze bedragen (maxima):

* leerlingenaantal op 1 oktober 2020

Interessant voor installateurs zijn ook deze voorwaarden:

Het project bevat in elk geval maatregelen die leiden tot:

Als de schoolgebouwen nog niet over onderstaande maatregelen beschikken, moet de regeling zorgen voor:

De uitkering kan ook voor andere energiebesparende maatregelen aangevraagd worden. Die moeten dan wel het uiteindelijke energieverbruik en de CO2-uitstoot beperken.

Bekijk nu de video van het RVO-event over de regeling:

Lees veel meer over de SUVIS op: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/suvis

Deel dit artikel

permalink