Complexe sanering Olasfa: uitdaging voor contractmanagement

Begin dit jaar werd fase 2 opgeleverd van de sanering van van de voormalige asfaltfabriek Olasfa. Vorige week vertelden we in deel 1 over de aanbesteding, contractering en samenwerking in dit project. Wat zijn uiteindelijk de geleerde lessen van Olasfa?

Graag nodigt TAUW je uit voor een rondetafelgesprek over dit onderwerp op 17 januari 2023 in Deventer.

De lessen van Olasfa

Het project heeft ons uiteindelijk geleerd wat een volgende keer wel, niet of anders kan. Welke samenwerking zouden we nu, in een vergelijkbaar project, aangaan en met welk contract? De keuze in 2007 voor een UAVgc-contract volgde in essentie uit de kennis en kunde van de saneringsaanpak met in-situ technieken. Deze kennis en kunde spitste zich toe op de detailkennis op het niveau van een uitvoeringsontwerp. De keuze voor een UAVgc-contract is daarmee nog steeds een keuze die toen en ook nu goed te verantwoorden is. Er zijn echter ook onderdelen binnen het contract die anders kunnen worden benaderd:

Conclusie

De sanering van Olasfa heeft veel gevraagd van alle betrokken partijen waaronder de omwonenden, provincie, bevoegde instanties, (onder)aannemers en adviseur(s). Een contract dat flexibiliteit in zich draagt als de ‘werkelijkheid’ anders wordt, is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Contractmanagement is dan de ‘smeerolie’ om het proces te borgen. Dat vraagt van iedereen focus op de projectdoelen en op het bespreken van ieders belang. Uiteindelijk is dit gebeurd in een traject van elf jaar samenwerken.     

Roundtable Contractmanagement

Herken jij onderwerpen uit deze casus? De uitvoering van het werk gaat beginnen, de contractuele kaders zijn helder en alle partijen, met de contractmanager aan boord, kunnen erop sturen. Totdat de omstandigheden veranderen: de scope verandert, de omgeving stelt zich in de loop der tijd anders op, vergunningverleners varen op voortschrijdend inzicht, de bodemomstandigheden zijn anders dan verwacht en er doen zich nieuwe risico’s voor. Zeker bij langlopende contracten kunnen veranderingen de overhand nemen, waardoor het contract van kleur verschiet! Dit vraagt om vaardigheden en competenties binnen het contractmanagement die niet altijd aanwezig zijn. Welke ervaringen heb jij daarmee? 

Graag nodigt TAUW je daarom uit voor een rondetafelgesprek met ervaringsdeskundigen op 17 januari 2023 in Deventer.

Onderwerpen die aan bod komen: 

  1. Onderzoeken naar risico’s: hoever gaat de informatievoorziening, zeker als het gaat om informatie over de bodem?
  2. Als contractmanager niet alleen op de harde cijfers gaan zitten, maar zoeken naar balans in contractuele voorwaarden en naar een eerlijke verdeling van de kosten.
  3. Partijen blijven communiceren: hoe kun je onderweg een redelijke verdeling van de risico’s bedingen?
  4. Haken en ogen van de bouwteamaanpak binnen UAVgc? Of kán dat helemaal niet?

Je kunt ook als toehoorder deelnemen en luisteren wat de experts elkaar te vertellen hebben.

Ben jij geïnteresseerd in deze bijeenkomst (of iemand die je kent), laat het ons dan weten via dit formulier.

Met dank aan Dura Vermeer en de Provincie Overijssel voor hun medewerking aan dit artikel (lees hier deel 1).

Tekst: Henberto Remmerts en Marissa Frambach (TAUW)
Eindredactie: Ysbrand Visser (Duurzaam Gebouwd)
Beeld; Shutterstock (boven); TAUW

Deel dit artikel

permalink