Handboek Duurzame Monumentenzorg

In september verschijnt het Handboek Duurzame Monumentenzorg. Een unieke uitgave in zijn soort.

Voor het eerst is er een handboek dat verschillende strategieën behandelt die een positief effect hebben op zowel duurzaamheid als monumentenbehoud. Het boek van SBR informeert en inspireert, met suggesties, aanwijzingen en een groot aantal praktijkvoorbeelden.

Monumenten zijn gebouwen waar we als gemeenschap bijzonder aan gehecht zijn. Omdat we ze mooi vinden, omdat ze grote wetenschappelijke betekenis hebben als gebouw of constructie of omdat zij een gebeurtenis of feit in herinnering houden waar wij belang in stellen. Gezamenlijk kenmerk van die monumenten en andere historische gebouwen is dat zij een zekere leeftijd hebben.

Monumenten gaan dus een flinke tijd mee. Voor een deel is er tamelijk grote zekerheid over hun voortbestaan. Monumenten hebben in hun lange bestaan vaak tal van functies vervuld. Met die twee bijzondere eigenschappen - een hoge levensduurverwachting en gebleken gebruiksflexibiliteit - zijn monumenten niet alleen interessant voor de cultuurliefhebber, maar ook voor de ?duurzaam bouwer?. Voor beiden geldt dat zij ons cultuurbezit zo willen beheren, dat onze nakomelingen de mogelijkheid hebben om hiervan te genieten en gebruik te maken.

Gaat het in de monumentenzorg om maximaal behoud en levensduurverlenging van het gebouw en de materialen waaruit het is opgetrokken, bij duurzaam bouwen gaat het onder meer om zuinige omgang met grondstoffen en hergebruik van materiaal. Die ambities lijken erg veel op elkaar.

De doelstellingen van monumentenzorg en duurzaam bouwen hebben strategische en inhoudelijke overeenkomsten, maar tot nu toe zijn die parallellen niet als kansen benut. Dit boek brengt daar verandering in en vult die leemte. Handboek Duurzame Monumentenzorg biedt inzicht en instrumentarium op weg naar duurzame monumenteninstandhouding. Of u nu restauratiearchitect, aannemer, gebouwbeheerder of gewoon liefhebber bent.

Het handboek is tot stand gekomen in samenwerking met de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten en Rijksgebouwendienst (Ministerie van VROM) en is vanaf september leverbaar voor de prijs van ? 125,- exclusief BTW..

Belangstelling?
Hebt u interesse in het boek? Stuur dan een e-mail met uw naw-gegevens naar t.fuhler@sbr.nl. Dan ontvangt u in augustus meer informatie.

Jack de Leeuw

Deel dit artikel

permalink