Lage score met BREEAM is een hoge duurzaamheidsprestatie

Om een ster te verdienen met BREEAM-NL (pass score) moet 30% van de maximale score gehaald worden.  Dat betekent dat op een twintig tot dertigtal onderwerpen een betere prestatie geleverd moet worden dan het bouwbesluit en verschillende gangbare richtlijnen.

Met verbazing maar ook zorg kijken wij naar de hoge ambities in de markt m.b.t. BREEAM. In de ambitiefase is een hoge score makkelijk te roepen. Het is knap dat al zo snel partijen in de ontwerpfase een hoge score weten te realiseren.

Hiervoor wordt flink leergeld betaald omdat het tijd en moeite kost om de processen op orde te krijgen. Als je diep in de projecten kijkt die al een BREEAM-score hebben gehaald kan je niets anders hebben dan veel respect voor de betrokken partijen.

Lage marge
Het is ook een uitdaging om de hoge score in de ontwerpfase vast te houden tot de oplevering. Wij zien dat veel projecten een erg lage marge aanhouden. Dit zal tot problemen bij de aannemers kunnen gaan leiden. Die mogen geen steken meer laten vallen.

In Engeland zien wij dat veel projecten in de opleverfase een ster lager scoren als in de ontwerpfase. In de contracten in Nederland wordt dat nu vaak onmogelijk gemaakt. Sterker nog, er is al een project dat voor een hogere score gaat in de opleverfase als in de ontwerpfase. Dat zou een knap stukje vakmanschap zijn.

Wij adviseren om een goede risico analyse te maken voor de opleverfase. Hoeveel marge is er en is het haalbaar in de opleverfase wat in de ontwerpfase is beloofd?

Hoge ambities
Voor de Dutch Green Building Council zijn de hoge ambities ook een uitdaging. Het nieuwe systeem wordt gelijk maximaal op de pijnbank gelegd. Er komt veel, maar gelukkig structurele feedback uit de markt. Dit hebben wij afgelopen maanden verzameld en verwerkt in de 2011 versie van BREEAM-NL nieuwbouw. Eind april hopen wij dat deze versie wordt goedgekeurd.

Hoofdaandachtspunt van deze versie is een verlaging van de complexiteit van de bewijslast om daarmee de kosten van de BREEAM certificering fors te verlagen. Nu wordt certificering te duur geacht voor commercieel vastgoed onder de 5000m2. Wat betreft duurzaamheid doen wij uiteraard geen water bij de wijn.

Alleen voor Mat1 wordt de eis verlaagd omdat geen enkel project 4 of 5 punten heeft kunnen halen. Wij gaan ook voorbeeld bewijsmateriaal, een aantal hulptools en een projectteamtraining beschikbaar stellen. En we gaan de ervaringen uit de QA (kwaliteitscontrole DGBC) communiceren per credit.

Het aantal BREEAM registraties neemt snel toe. Er is inmiddels al meer dan 1.000.000m2 commercieel vastgoed aangemeld. Er is een stille revolutie aan de gang in de markt t.a.v. duurzaamheid. Het is elke dag weer fascinerend om daar samen met u een bijdrage aan te mogen leveren.

Stefan van Uffelen
Directeur Dutch Green Building Council

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Stefan van Uffelen