Energielabel nieuwbouw gewenst

Over minder dan een jaar, op 1 juli 2012, wordt het energielabel voor nieuwbouw ingevoerd.

Dat betekent dat alle nieuwbouw waaronder de nieuwbouwwoningen bij oplevering een energielabel krijgen. Daardoor wordt inzichtelijk wat de energieprestatie van nieuwbouw is vergeleken met bestaande woningen.

Ook betekent het, dat de energieprestatie van de nieuwbouwwoning daadwerkelijk bij oplevering getoetst wordt. Van beide doelstellingen verwacht ik veel.

Inzicht
Iedereen is gebaat bij meer transparantie in de kwaliteit van het woningaanbod, is mijn verwachting. Ten eerste natuurlijk de projectontwikkelaars. Zij willen aan consumenten laten zien wat de kwaliteiten zijn van nieuwbouw. Met een EPC van 0,8 (tot 1 januari 2011) of van 0,6 vanaf 1 januari 2011, scoren hun woningen respectievelijk een A of een A+ label. Ontwikkelaars willen graag hun energielabels tonen.

Maar ook voor corporaties, makelaars en huurders zie ik voordelen. Corporaties hebben de afgelopen jaren een groot deel van hun bezit van een energielabel voorzien. Door de invoering van het energielabel voor nieuwbouw kunnen ook hun woningen van de laatste tien jaar gelabeld worden, waardoor zij eenduidig zicht krijgen op de energieprestatie van hun gehele portefeuille.

Malle Pietje
Voor makelaars voorzie ik dat zij door de omslag van aanbod- naar vraagmarkt, potentiële kopers inzicht willen bieden in belangrijke financiële aspecten als woonlasten (dus inclusief energierekening). De verkopende partij gaat een energielabel leveren. Ook voor huurders wordt inzicht in het energieverbruik, als energieprijzen blijven stijgen, van groter belang.

Momenteel ben je nog Malle Pietje als je, als particuliere woningbezitter, je woning hebt laten labelen. Na 1 juli 2012 slaat dit om. Dan komen er behoorlijk wat A-labels bij (alle nieuwbouw) en worden woningen zónder label gevoelsmatig laag gewaardeerd. Want wees eens eerlijk: als je (als verkoper) flink wat energiemaatregelen hebt getroffen, dan wil je toch de koper laten weten hoe de woning scoort?

Toetsing bij oplevering
Een belangrijk aspect bij het energielabel voor nieuwbouw is dat er een opleveringstoets wordt gevraagd. Ik zie in toenemende mate belangstelling bij ontwikkelaars voor het zeker stellen van de te leveren kwaliteit. Ontwikkelaars zoeken naar manieren om dat wat ze beloven, ook te borgen. De wijze waarop straks het label bij oplevering getoetst gaat worden zou die tendens kunnen versterken.

Want klanten moeten er van op aan kunnen dat het echt een A of A+ label is en dat het die kwaliteiten heeft die je als ontwikkelaar belooft. Dit komt tegemoet aan de vorig jaar ontwikkelde KopStaart aanpak. De essentie van de KopStaart aanpak is dat ontwikkelaars de verantwoordelijkheid nemen voor hun eindproduct.

Aan de Kop, door kwaliteitseisen voor te schrijven in het programma van eisen. En bij de Staart, door gecertificeerde kwaliteitskeuringen te (laten) doen om de eindkwaliteit te bewaken. Hoe de vanaf 1 juli 2012 verplichte toets eruit komt te zien is nog onbekend, maar ik denk dat het resultaat zal hebben. Dat laten ervaringen met Bouwtransparant bijvoorbeeld zien.

Natuurlijk brengt dit papierwerk en een kostenpost met zich mee. Die kosten en rompslomp moeten we zoveel mogelijk binnen de perken houden. Maar dit is de opstap naar een daadwerkelijk en gegarandeerd zeer energiezuinige nieuwbouwwoning.

Claudia Bouwens
Programmabegeleider Energie & Duurzaamheid NEPROM

Meer informatie: KopStaart aanpak PDF 

 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Programmaleider KAN en Lente-akkoord ZEN @ NEPROM