Energielabel nieuwbouw gewenst

Energielabel nieuwbouw gewenst

Over minder dan een jaar, op 1 juli 2012, wordt het energielabel voor nieuwbouw ingevoerd.

Dat betekent dat alle nieuwbouw waaronder de nieuwbouwwoningen bij oplevering een energielabel krijgen. Daardoor wordt inzichtelijk wat de energieprestatie van nieuwbouw is vergeleken met bestaande woningen.

Ook betekent het, dat de energieprestatie van de nieuwbouwwoning daadwerkelijk bij oplevering getoetst wordt. Van beide doelstellingen verwacht ik veel.

Inzicht
Iedereen is gebaat bij meer transparantie in de kwaliteit van het woningaanbod, is mijn verwachting. Ten eerste natuurlijk de projectontwikkelaars. Zij willen aan consumenten laten zien wat de kwaliteiten zijn van nieuwbouw. Met een EPC van 0,8 (tot 1 januari 2011) of van 0,6 vanaf 1 januari 2011, scoren hun woningen respectievelijk een A of een A+ label. Ontwikkelaars willen graag hun energielabels tonen.

Maar ook voor corporaties, makelaars en huurders zie ik voordelen. Corporaties hebben de afgelopen jaren een groot deel van hun bezit van een energielabel voorzien. Door de invoering van het energielabel voor nieuwbouw kunnen ook hun woningen van de laatste tien jaar gelabeld worden, waardoor zij eenduidig zicht krijgen op de energieprestatie van hun gehele portefeuille.

Malle Pietje
Voor makelaars voorzie ik dat zij door de omslag van aanbod- naar vraagmarkt, potentiële kopers inzicht willen bieden in belangrijke financiële aspecten als woonlasten (dus inclusief energierekening). De verkopende partij gaat een energielabel leveren. Ook voor huurders wordt inzicht in het energieverbruik, als energieprijzen blijven stijgen, van groter belang.

Momenteel ben je nog Malle Pietje als je, als particuliere woningbezitter, je woning hebt laten labelen. Na 1 juli 2012 slaat dit om. Dan komen er behoorlijk wat A-labels bij (alle nieuwbouw) en worden woningen zónder label gevoelsmatig laag gewaardeerd. Want wees eens eerlijk: als je (als verkoper) flink wat energiemaatregelen hebt getroffen, dan wil je toch de koper laten weten hoe de woning scoort?

Toetsing bij oplevering
Een belangrijk aspect bij het energielabel voor nieuwbouw is dat er een opleveringstoets wordt gevraagd. Ik zie in toenemende mate belangstelling bij ontwikkelaars voor het zeker stellen van de te leveren kwaliteit. Ontwikkelaars zoeken naar manieren om dat wat ze beloven, ook te borgen. De wijze waarop straks het label bij oplevering getoetst gaat worden zou die tendens kunnen versterken.

Want klanten moeten er van op aan kunnen dat het echt een A of A+ label is en dat het die kwaliteiten heeft die je als ontwikkelaar belooft. Dit komt tegemoet aan de vorig jaar ontwikkelde KopStaart aanpak. De essentie van de KopStaart aanpak is dat ontwikkelaars de verantwoordelijkheid nemen voor hun eindproduct.

Aan de Kop, door kwaliteitseisen voor te schrijven in het programma van eisen. En bij de Staart, door gecertificeerde kwaliteitskeuringen te (laten) doen om de eindkwaliteit te bewaken. Hoe de vanaf 1 juli 2012 verplichte toets eruit komt te zien is nog onbekend, maar ik denk dat het resultaat zal hebben. Dat laten ervaringen met Bouwtransparant bijvoorbeeld zien.

Natuurlijk brengt dit papierwerk en een kostenpost met zich mee. Die kosten en rompslomp moeten we zoveel mogelijk binnen de perken houden. Maar dit is de opstap naar een daadwerkelijk en gegarandeerd zeer energiezuinige nieuwbouwwoning.

Claudia Bouwens
Programmabegeleider Energie & Duurzaamheid NEPROM

Meer informatie: KopStaart aanpak PDF 

 

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c54 c243 c244
Niet omdat het beton opraakt

Niet omdat het beton opraakt

9 apr om 17:00 uur
timer 3 min

Hans Korbee: Net zomin als dat het stenen tijdperk eindigde omdat de stenen opraakten, zal de huidige lineaire bouweconomie ...

Lees verder »

c21 c54 c261
Digital twin: de grote verbinder in gebouwdigitalisering

Digital twin: de grote verbinder in gebouwdigitalisering

24 mrt om 16:00 uur
timer 4 min

Marc Kooij: Steeds meer gebouwen zijn ‘smart’. Maar veel kansen van nieuwe datagedreven technologie blijven nog ...

Lees verder »

c21 c54
Maximale CO2-reductie voor 1 euro

Maximale CO2-reductie voor 1 euro

18 mrt om 16:00 uur
timer 4 min

Jan-Maarten Elias: Om CO2-neutraal te worden in 2050, is het noodzakelijk om eerst de klimaatdoelen van 2030 te halen. Mét ...

Lees verder »

c21 c54 c244
Duurzaamheid, waar moet je beginnen?

Duurzaamheid, waar moet je beginnen?

3 mrt om 16:11 uur
timer 4 min

Het woord duurzaamheid is inmiddels een containerbegrip geworden. Allerlei verschillende milieufacetten zoals ...

Lees verder »

c21 c54 c243
Reradicaliseren

Reradicaliseren

25 feb om 17:00 uur
timer 3 min

Onno Dwars: Ik vind dat het radicalisme van niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) aan erosie onderhevig is. Hun ...

Lees verder »

c21 c54 c185
Decorated shit

Decorated shit

11 feb om 16:01 uur
timer 5 min

“Zolang we heiligverklaarde concepten overeind houden, zoals we het geleerd hebben op de universiteiten, ...

Lees verder »

c21 c54 c244
MPG: buigen of barsten?

MPG: buigen of barsten?

10 feb om 16:00 uur
timer 6 min

Hans Korbee: Juni 2016 bracht de SER het rapport uit ‘Werken aan een circulaire economie: geen tijd te verliezen’. ...

Lees verder »

c21 c54 c185 c244
Circulair bouwen als vaccin voor systeemcrises

Circulair bouwen als vaccin voor systeemcrises

3 feb om 15:45 uur
timer 6 min

Marten Valk: We zitten in een bijzondere tijd, er gebeurt veel. Door covid-19 is er acute aandacht voor het thema gezondheid. ...

Lees verder »

c21 c54 c190 c244
De timing van hout

De timing van hout

29 jan om 08:57 uur
timer 2 min

Onlangs werd ik getriggerd door het NRC-artikel ‘Bouwen met hout? Dat is niet duurzaam, zegt de norm’. ...

Lees verder »

c21 c54 c243 c244 c245
Wij zijn de overheid

Wij zijn de overheid

21 jan om 17:00 uur
timer 2 min

Onno Dwars: Nu Rutte III demissionair is, maakt Nederland de balans op. Als bouw- en vastgoedsector werden wij de afgelopen ...

Lees verder »

c21 c54 c140 c190
Amsterdamse School 2.0

Amsterdamse School 2.0

22-12-2020 om 08:46 uur
timer 4 min

Hermen Jansen: Levensduur, life-cycle, losmaakbaarheid en duurzaamheid; het langetermijndenken staat weer helemaal centraal in ...

Lees verder »

c21 c54 c243 c244
Duurzaam Gebouwd-expert blikt terug op carrière

Duurzaam Gebouwd-expert blikt terug op carrière

09-12-2020 om 15:30 uur
timer 9 min

Ben Kruseman: Na mijn bouwkundestudie in Tilburg, nu Avans Hogeschool Tilburg en de vervulling van mijn militaire dienstplicht, ...

Lees verder »

Reacties

Ik ben heel benieuwd naar de certificering voor lage-energiewoningen of nul-energiewoningen als de onze. Wordt dat dan A+++++++++? Waarom niet zoals bij onze zuidelijke en oostenlijke buren een PHPP berekening verplicht stellen? Op die manier heb je inzichtelijk wat het huis aan energie verbruikt. (dus puur huis, zonder de gebruiken vd bewoners)

Hebben we niet genoeg normen, labels en toetsmomenten. Wat doet een energielabel meer dan epc, phpp, breeam, greencalc, gpr etc. Alleen een mooi certificaat en een stukje zekerheid voor de koper? Moet een energiezuinige woning ondertussen niet vanzelfsprekend zijn. Of is er nog steeds onzekerheid en wantrouwen? Duurzaam wonen moeten we écht doen.

De EPC is helaas geen goede indicator van het energieverbruik, vanwege de manier waarop de formule is opgebouwd. Ook in de EI zitten allerlei merkwaardigheden. Hopelijk worden de tekortkomingen opgelost met de nieuwe NEN-EPG. Het huidige energielabelsysteem is om onduidelijke redenen verre van ambitieus. Je zou verwachten dat een A-label gereserveerd wordt voor een energieneutrale woning, maar nu wordt een A-label verstrekt aan woningen die nog altijd een grote energiebehoefte hebben. Claudia Bouwens heeft verder wel een prima kijk op de situatie. Groene energielabels worden inderdaad een sterk verkoopargument. Rode labels gaan fungeren als een rode vlag: opletten dus!!! Het is wel belangrijk dat Nederland de echte voorschriften en bedoelingen van de EPBD-richtlijn eindelijk eens gaat volgen: Geef de koper en/of huurder een helder inzicht in de energiebehoefte van een object, inclusief de consequenties van verbeteringen. Niet alleen financieel, maar ook qua binnenklimaat en comfort.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up