De toekomst van energiebeheer: de smart power plant

timer4 min
De toekomst van energiebeheer: de smart power plant

Een smart power plant is de sleutel voor een groene toekomst van je bedrijf. Deze innovatieve systemen openen de deur naar kostenbesparing, duurzaamheid én energiezekerheid. Wat houdt het precies in, en welke stappen kun je zetten om je eigen smart power plant te krijgen?

Voor gebouweigenaren en facilitair managers is de energietransitie niet bepaald een invuloefening. Integendeel, het is een uitdaging met allerlei dimensies en factoren. Het energielandschap is dynamisch en divers, met doelstellingen als vermindering van broeikasgasemissies, elektrificatie van het wagenpark en de naleving van wet- en regelgeving. De opdracht is om overheidsambities (zoals het Fit for 55-programma van de EU) te combineren met de eigen duurzame doelen en groeiplannen.

Barrières doorbreken

Een aanvullende complicerende factor is dat het elektriciteitsnet in Nederland onder druk staat: het heeft z’n grenzen bereikt. En dat werpt barrières op voor precies die bedrijfsgroei en duurzame elektrificatie. Het is zelfs een risico voor de bedrijfscontinuïteit, zeker bij een groeiende afhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Er is helaas geen heilige graal die deze situatie voor ondernemingen kan oplossen: dit vraagt om ondernemerschap en flexibiliteit.

Gebouweigenaren moeten investeren in hun assets. Dat doe je het liefst zo slim mogelijk. Tegelijkertijd vraagt de energietransitie om een flexibele combinatie van oplossingen, die het samen mogelijk maken om de baas te worden over je energievoorziening. Laat dat nu de flexibiliteit zijn die een power plant biedt.

Minder netcongestie en piekbelasting

Een smart power plant is een geïntegreerd systeem dat verschillende bronnen van energieopwekking slim combineert en beheert. Denk aan zonnepanelen, windturbines en batterijopslag. Het systeem coördineert al deze elementen door realtime data te analyseren en beslissingen te nemen.

Zo bepaalt het hoe, wanneer en waar energie het best kan worden opgewekt, opgeslagen en gebruikt. Dit zorgt voor minder netcongestie en piekbelasting. Ook krijg je een betere energiebalans, met als resultaat lagere kosten en een aanzienlijk lagere uitstoot van schadelijke broeikasgassen.

Na optimalisering van alle gebouwsystemen voor de hoofdmeter, maakt een smart power plant de beste keuzes voor de inkoop of verkoop van energie. Het doet dit zowel op de erg volatiele onbalansmarkt als op de EPEX SPOT-markt voor elektriciteit. Zo stelt het bedrijven in staat om binnen hun huidige elektriciteitsnetcapaciteit meer te doen en uitbreiding of verduurzaming van vastgoed te overwegen.

Stappenplan naar duurzame energie

Klinkt het ingewikkeld om de overgang te maken naar een smart power plant? Begrijpelijk. Maar het kan stap voor stap, en elk van die stappen is op zichzelf ook de moeite waard:

1. Begin met een analyse en roadmap

Wat is je huidige en toekomstige energiebehoefte? Welke scenario’s qua groei en externe ontwikkelingen zijn mogelijk, en wat betekenen die voor je energievraag? Welke verbeteringen zijn te bereiken in het energiegebruik? De antwoorden op die vragen vormen een belangrijk startpunt. Laat daarom een energieanalyse maken en zorg dat er een goed plan komt voor de maatregelen in de volgende stappen.

2. Zorg voor optimaal energiemanagement

Een logische vervolgstap is om eerst te zorgen dat je de bestaande situatie optimaal inregelt, door het beheer van je energiebronnen en gebouwassets te finetunen. Bijvoorbeeld de verdeling van energiegebruik in de tijd. Dat leidt tot kostenbesparing en verhoogt de energie-efficiëntie.

3. Breid uit naar opwekking en opslag

Op basis van een scenario-analyse kun je bepalen welke opwekking- en opslagsystemen je nodig hebt voor je gebouwassets. Breng hierbij je hele energie-ecosysteem in kaart, inclusief alle afgiftesystemen. Waaronder ook eventuele (toekomstige) uitbreidingen van het pand. Laat de scenario’s doorberekenen, simuleren en analyseren vóórdat je gaat investeren in losse componenten. Houd daarbij rekening met flexibiliteit in de toekomst (zie stap 5).

4. Krijg realtime inzicht in verbeteringen

Ook al heb je de vorige stappen gevolgd, heb je nog altijd geen smart power plant. De volgende stap is daarom om slimme software te implementeren die realtime data verzamelt, analyseert en toepast om te sturen waar en wanneer energie gebruikt wordt. Als een soort energieverkeersregelaar dus. Uit de data ontstaan ook inzichten waarmee je snel kunt reageren op veranderingen en de efficiëntie van het systeem kan verbeteren.

5. Blijf meebewegen en verbeteren

Alles is in beweging en de toekomst kan verrassingen in petto hebben. Veranderingen in het weer of in je eigen energiebehoefte zorgen voor nieuwe scenario’s. Zorg daarom dat je smart power plant aanpasbaar en uitbreidbaar is en nieuwe verduurzamingskansen biedt. En hoewel het systeem zelfstandig kan werken, is de juiste expertise essentieel om de informatie te interpreteren en optimalisaties te begeleiden.

Smart power plants en de toekomst van bedrijven

Systemen inrichten voor de opwekking en opslag van energie, dat vormt een heel waardevolle investering voor je organisatie. Zo kun je stap voor stap minder afhankelijk worden van energieleveranciers. Je creëert immers je eigen mini-energiecentrale die ervoor zorgt dat je altijd stroom hebt, zelfs als het net uitvalt of niet voldoende kan leveren. Maar wat een smart power plant écht smart maakt, is de continue optimalisatie van al die energiestromen. Pas dan haal je het meest uit je energie, waarborg je de bedrijfscontinuïteit en draag je zoveel mogelijk bij aan de energietransitie.

Meer weten over hoe je met een smart power plant zorgt voor energiecontinuïteit in je bedrijf? Lees dan de gratis whitepaper Zorg met een integrated virtual power plant voor energiecontinuïteit en vul klimaatdoelstellingen in’.

Tekst: Marc Kooij

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c185 c225 c265
Samen tegen materiaalobesitas

Samen tegen materiaalobesitas

“Stop met massief bouwen, tenzij het echt niet anders kan.” Die oproep doet Herre Elsenga, algemeen directeur van VBI, aan opdrachtgevers, architecten, ...

Lees verder

c21 c41 c225 c243 c265
Utiliteitsbouw na 2030: geen label A, wel ‘zero emission’

Utiliteitsbouw na 2030: geen label A, wel ‘zero ...

Er verschenen de laatste tijd berichten waarin sprake is van een label A-verplichting voor utiliteitsbouw vanaf 2030, maar dat klopt niet. Wat moet er in 2030 wél ...

Lees verder

c21 c26 c243 c265
Zo werkt Amsterdam UMC aan haar duurzame toekomst

Zo werkt Amsterdam UMC aan haar duurzame toekomst

Het Amsterdam UMC wil CO2-uitstoot drastisch verminderen en het energieverbruik omlaag brengen van de medische faciliteit. Sinds 2012 werken CFP Green Buildings ...

Lees verder

c21 c225 c265
Round Table: zo ontwikkel je draagvlak voor duurzaamheid

Round Table: zo ontwikkel je draagvlak voor ...

Hoe zorg je voor draagvlak voor duurzaamheid en ontwikkel je strategisch beleid voor een werkomgeving die inspeelt op milieu en je voetafdruk? Expertvisies bij ...

Lees verder

c21 c40 c225 c237 c265
Kanaalplaat met 90% CO2-reductie op het bindmiddel

Kanaalplaat met 90% CO2-reductie op het bindmiddel

VBI wil al in 2025 voldoen aan de Paris Proof-normen, die pas in 2030 van kracht zijn. Die ambitie wordt nu al overtroffen, dankzij een recente innovatie: prefab ...

Lees verder

c21 c26 c185 c237 c265
Houtbouw woongebouw Sawa officieel van start

Houtbouw woongebouw Sawa officieel van start

Met de plaatsing van de eerste houten delen is de houtbouw van het project Sawa in de Delfshaven in Rotterdam officieel van start gegaan.

Lees verder

c21 c41 c134 c225 c237 c265
Lees nu ‘Bouwen aan de toekomst van wijken’

Lees nu ‘Bouwen aan de toekomst van wijken’

De toekomst van wijken staat centraal in het nieuwste e-zine van Duurzaam Gebouwd. Je leest hem gratis in onze kennisbank en opent hem direct via deze link.

Lees verder

c21 c40 c225 c265
Milieu-impact verlagen dankzij verduurzaming verpakkingen

Milieu-impact verlagen dankzij verduurzaming ...

Het verduurzamen van verpakkingen speelt een belangrijke rol, onder andere in het kader van minimaliseren van afval. Itho Daalderop meldt dat ze vernieuwde en plasticvrije ...

Lees verder

c21 c225 c237 c265
Energieterugwinningsproject zet restwarmte om naar duurzame energie

Energieterugwinningsproject zet restwarmte om ...

JOA Air Solutions uit Delft start maart 2024 met een energieterugwinningproject dat restwarmte omzet naar duurzame energie. Om dit te bereiken wordt een Hot Water ...

Lees verder

c21 c184 c225 c243 c265
Plan en klimaatlabel noodzakelijk voor klimaatbestendige woningvoorraad

Plan en klimaatlabel noodzakelijk voor klimaatbestendige ...

Extreme wateroverlast, funderingsschade en hittestress zijn slechts enkele gevolgen van klimaatverandering. Er is op korte termijn actie nodig om de lasten eerlijk ...

Lees verder

c21 c26 c40 c265
48 duurzame sociale huurappartementen in Noordwijk

48 duurzame sociale huurappartementen in Noordwijk

Woonstichting Stek en Van Wijnen tekenden een overeenkomst voor de bouw van 48 sociale huurappartementen in Noordwijk. Het gebouw is onderdeel van gebiedsontwikkeling ...

Lees verder

c21 c26 c41 c260 c265
Nieuwe duurzame onderkomen West Betuwe met houten bouwdelen

Nieuwe duurzame onderkomen West Betuwe met houten ...

Het nieuwe onderkomen van fusiegemeente West Betuwe zet in op biobased materialen en transformatie. Het ontwerp van de architectuur en het interieur komt van cepezed ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up