Duurzame energie zonder gebakken lucht

Weet je nog, hoe je wereld veranderde door de uitvinding van internet, e-mail, de Ipad? En hoe je daarvóór niet wist dat je iets essentieels miste, maar dat je daarna niet meer zonder kon?

Datzelfde gevoel heb ik sinds ik het boek 'Sustainable energy- without the hot air' (november 2008) heb gelezen. De Nederlandse vertaling zou zijn: 'Duurzame energie zonder gebakken lucht'. Het boek geeft antwoorden op vragen die door discussies tussen voor- en tegenstanders worden opgeroepen, en inzicht in de werkelijke cijfers achter consumentenverbruik en energie-opbrengsten.

Energiegebruik in GB
De auteur is David MacKay, hoogleraar natuurkunde aan de universiteit van Cambridge, en door dit boek inmiddels adviseur van de Britse regering. In 250 pagina's leesbaar en helder Engels, met zo nu en dan een kwinkslag, beschrijft en berekent hij het energieverbruik voor Groot-Brittanië, bijvoorbeeld voor de auto, vliegtuigen, verwarming, het bouwen van een huis etc.

Briljant is dat hij dit doet in kWh per persoon per dag. Omdat hij dit ook doet voor de opbrengsten van duurzame energiebronnen, geeft dit onmiddellijk inzicht in de balans tussen verbruik en opwekking.

Na het lezen van dit boek, ben ik minstens drie inzichten wijzer geworden:

- De maximale opbrengst van alle duurzame alternatieven bij elkaar, is niet genoeg om in onze hedendaagse energiebehoefte te voorzien. We moeten dus daadwerkelijk flink terug in ons energieverbruik, hoe onpopulair zo'n maatregel ook zal zijn. Dit betekent dat we de discussie over levensstijl, met oplopende energiebehoefte, aan moeten gaan. MacKay denkt (met een knipoog) aan een promotiecampagne van sexy personen in dikke trui.

- De discussie zou niet moeten gaan over of we nu windenergie, zonne-energie of andere duurzame bronnen ondersteunen, maar eigenlijk hebben we alle opties nodig. Alleen als we duurzame energie kunnen importeren, kunnen we zonder kernenergie. Maar, vraagt David MacKay droog: welk land zal in de toekomst duurzame energie over hebben en zo vriendelijk zijn om dit te willen exporteren?

- De duurzame opties hebben een behoorlijk ruimtebeslag, en zullen dus ook heel veel weerstand oproepen. De Nederlandse situatie is moeilijker dan de Britse, omdat ons land dichter bevolkt is en gemiddeld per persoon meer energie verbruikt. Hoe willen we dat tackelen? Ook Nederland zou een energieplan moeten maken dat ervan uitgaat dat in 2050 en verder de energieproductie CO2 neutraal is, en hoe we daar willen komen.

Een aanrader dus, dit boek, en nog steeds uiterst actueel. In Angelsaksische landen is dit boek bijzonder goed ontvangen. In Nederland lijkt het tot nu toe alleen door mensen met een technische achtergrond gelezen te zijn. Zonde, want ook politici en beleidsmakers, en sowieso alle personen die bezig zijn met energie kunnen hier veel van opsteken. Downloaden en lezen!

Download de volledige tekst
Download Nederlandse samenvatting
Lezing David MacKay 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Programmaleider KAN en Lente-akkoord ZEN @ NEPROM