Toch nieuwbouweisen bij verbouwing?

Per 1 maart is een aantal wijzigingen in Bouwbesluit 2012 doorgevoerd. Meest opvallend is de aanpassing bij verbouwingen: voor volledig nieuwe uitbouwen en dakkapellen geldt de nieuwbouweis voor thermische isolatie. Dat is een duidelijke afwijking van de algemene lijn dat het rechtens verkregen niveau  het uitgangspunt is. Is dit een steuntje in de rug voor duurzaam bouwen?

De aanpassing aan Bouwbesluit 2012 hing al een tijdje boven de markt, maar is uiteindelijk 1 maart van kracht geworden. Grotendeels zijn het ‘opleverpuntjes’ (het gaat immers over bouwen). Onbedoelde verzwaringen zijn hersteld en mazen gedicht. Op een klein aantal onderdelen is sprake van een beleidswijziging. De eis aan de thermische isolatie van nieuwe dakkapellen en aan-, uit- en bijgebouwen is een voorbeeld van zo’n beleidswijziging. De andere relevante wijziging voor energiezuinig bouwen is de (nieuwbouw)eis voor kozijnen, ramen en deuren. De grenswaarde is verlaagd naar U < 1,65 W/m2K. Deze waarde is te realiseren met HR++-glas, maar let wel op goed geïsoleerde deuren en kozijnprofielen.

Nieuwbouwkwaliteit
Wat is de algemene lijn? Bij verbouwingen geldt veelal het ‘rechtens verkregen niveau’, dat is de huidige kwaliteit van het bouwwerk, mits dat zelf legaal is. In een eerder artikel op deze website heb ik u uitgelegd dat dit een belangrijke wijziging is van het oude uitgangspunt: nieuwbouwkwaliteit, tenzij de gemeente ontheffing verleent.

Bouwdelen
Op het eerste gezicht is daarmee voor de dakkapellen en aanbouwen de oude situatie hersteld. Juridische fijnproevers merken op dat de oude ontheffingsmogelijkheid van B&W niet teruggekomen is. En er is nog een opvallend punt. Bij ‘geheel vernieuwen’  van één van deze bouwdelen gelden de nieuwbouweisen ook. Op zichzelf is deze aanscherping van de eisen niet onlogisch. Het uitvoeren van een nieuw bouwdeel volgens de nieuwbouweisen ligt voor de hand.

Beleidsvoornemen
Is dit nu de set eisen voor thermische isolatie waarmee we het de komende jaren gaan doen? In tegendeel! Er staan nog twee wijzigingen voor de deur. Op de eerste plaats het beleidsvoornemen om de nieuwbouweis voor thermische isolatie te verhogen tot Rc = 5 m2K/W. Dat is aangekondigd voor 2015 en wordt op dit moment volop besproken door voor- en tegenstanders. Eerder nog wordt een wijziging van kracht die het nieuwbouwniveau voorschrijft voor een ingrijpende renovatie, een renovatie waarbij meer dan 25% van de gebouwschil geheel wordt vernieuwd. Mogelijk wordt deze eis nog in 2013 van kracht.

Steuntje in de rug?
Is deze aandacht voor de thermische isolatie een steuntje in de rug voor energiezuinig en duurzaam bouwen? Naar mijn mening slechts gedeeltelijk. Aan de ene kant is het een duidelijk signaal dat thermische isolatie belangrijk is; dat is positief. Aan de andere kant blijft het legaal om een nieuwe dakkapel te plaatsen op een verder ongeïsoleerde kap. De samenhang met andere bouwdelen ontbreekt, net zoals het besef dat een robuuste thermische schil zoveel meer is dan een hoge Rc-waarde. Echt duurzaam en energiezuinig bouwen vraagt om een totaalvisie, om maatwerk. Dat past niet bij het bouwbesluit, wat in feite slechts een stelsel van wettelijke minimumeisen is. Dat vraagt om inzicht en inzet van professionals.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Harm Valk