Interesse in 64% rendement?

Warp 10. Traveling with the speed of light. Engage! Investeerders en bouwers opgelet. Er is iets blijvend aan het veranderen. Jullie omzet en rendement. Tenminste, als je ziet wat er gebeurt, je je personeel wat meer peper geeft en echt goed luistert naar de vraag van gebruikers.

Dus: nu niet langer dralen en die DBFMO-projecten graag voor de gebruiker zo gunstig mogelijk ontwerpen. Integraal dus. DBFMO niet lineair benaderen, maar circulair. Verbinding van O met D dus om zo een goedkoper DO te maken.  64% rendement en een terugverdientijd van 1,5 jaar zijn realistisch en nog duurzaam ook.

Voor wie het nog niet snapt, niet durft of geen ervaring heeft met kracht van data: Building Information Modelling (BIM) is niet moeilijk. Gewoon databases aan tekeningen koppelen en klaar is kees. Nee, niet luisteren naar al die adviseurs en ingenieurs die een business model tot drie cijfers achter de komma willen ontwikkelen. Gewoon beginnen met bouwen. Toepassing van een BIM zorgt voor de hoogst mogelijke verduurzaming van de gebouwde omgeving. Niet alleen nauwelijks faalkosten, maar ook minimalisering van gebruik van benodigde materialen. Stichtingskosten dalen, klantgerichtheid stijgt. Dat zou toch het perfecte verkoopmodel moeten zijn?

En toch is er die twijfel. Onlangs nog. Een bouwer besloot toch maar niet BIM toe passen in de dialoogfase van een DBFMO. Echt onbegrijpelijk. Helemaal als je je realiseert dat je met BIM alle data in handen hebt om een gebruiker beter, efficiënter en goedkoper van dienst te kunnen zijn. Zo’n besluit betekent feitelijk dat je niet alleen op beheer en onderhoud, maar ook op het dagelijks ter beschikking stellen van je ontwerp minder rendement maakt. En de gebruiker betaalt daar uiteindelijk twintig jaar lang een prijs voor. En stel dat je concurrent wel van BIM gebruikmaakt en ook nog een BIM voor FM toepast...

Exportproduct

In Engeland hebben ze al langer besloten kennis van en ervaring met BIM tot een exportproduct te maken. De Engelse Rijksgebouwendienst investeert vol in BIM-projecten. Kijk eens op www.bimtaskgroup.org en zie hoe de Engelse investeerders, bouwers en facility managers de leiding nemen in BIM en de toepassing voor zowel bouw als FM. En ook de Duitsers zijn aardig op dreef richting het zetten van standaarden. Bouwbedrijven als Bilfinger, Strabag en Hochtief en FM-providers als Sasse, Cofeley en Wisag zijn bezig een integraal aanbod te ontwikkelen, inclusief BIM. (Zie www.gefma.de en zoek op CAFM.)

De bi-directionele integratie van bouw, exploitatie en gebruik is waar ‘BIM voor FM’ om draait. Het verbinden van het ontwerp van een gebouwde omgeving met de facilitaire diensten die daar in gaan worden aangeboden. Zodat een vergaderzaal niet alleen wordt gekozen omdat deze het juiste aantal stoelen en de gewenste audio bevat, maar ook omdat die midden in de zomer niet hoeft te worden gekoeld vanwege zijn ligging op het noorden.

Zodat toepassing van het intelligente Philips licht concept niet alleen een lokaal technisch hoogstandje is, maar ook echt leidt tot minder ziekte, meer productie en lagere facilitaire kosten. BIMM (BIM-Management) in een sociale omgeving vergt overzicht en een integrale aanpak. Niet alleen kijken naar investeringskosten, maar ook naar de mogelijkheden om tijdens de gebruiksfase omzet te verhogen door gerichtere facilitaire dienstverlening. Door klantdata te analyseren en vooraf na te denken over welk ontwerp met bouwmaterialen daar bij passen kan het gebruik gestuurd worden in een richting die zowel voor investeerder als gebruiker gunstig is.

En zo veranderen investeerders en bouwers in facility managers en informatiemanagers. En gaan 64% rendement maken. Als ze tenminste in BIM voor FM durven te investeren. Om hen bij de besluitvorming hierover te ondersteunen hebben wij een whitepaper geschreven. Want de toekomst van de duurzaam gebouwde omgeving ligt verborgen in data over de het gebruik daarvan. ‘BigData, BigBIM, BigFM’ is wat de kassa zal doen rinkelen. Ook voor de gebruiker.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Fred Kloet