Geen gezondheid zonder geluk

Onlangs bracht de World Green Building Council in samenwerking met Jones Lang Lasalle, Lend Lease en Skanska een groot onderzoek uit over gezondheid in relatie tot de gebouwde omgeving. Uit het onderzoek ‘Health, Wellbeing and Productivity in Offices’ blijkt onder andere dat een betere kwaliteit van de binnenlucht kan leiden tot een productiviteitsverbetering van 8 tot 11 procent. Een belangrijke bevinding.

Ook een belangrijke bevinding is het verband tussen voldoende licht en arbeidsproductiviteit. En tussen akoestiek en lekker kunnen werken. Ook blijkt dat het ontwerp van het gebouw een duidelijk effect heeft op het al dan niet stimuleren van lichaamsbeweging.

Ik ben blij dat de WorldGBC wereldwijd aandacht schenkt aan dit zo belangrijke duurzaamheidsonderwerp: gezondheid. Toch zou ik naast deze harde feiten over gezondheid graag meer aandacht vragen voor de zogenaamde ‘zachte’ elementen van gezondheid die weliswaar moeilijker te meten zijn maar zeker niet minder van belang; de psychische gesteldheid van de mens. Welke elementen hier van invloed op zijn worden naar mijn mening nog onderbelicht.

Succes bewijzen

Want natuurlijk is arbeidsproductiviteit belangrijk voor werkgevers. Net als het hebben van fitte werknemers. En natuurlijk is het voor werkgevers interessant te weten welke maatregelen zij kunnen treffen om hieraan bij te dragen. Dit zijn zeker maatregelen die hun effect hebben bewezen. Of hun succes gaan bewijzen.

Maar is het niet zo dat een gezond hoofd de basis is voor een gezond lichaam? Wellicht een open deur voor een psycholoog, maar ik ben ervan overtuigd dat juist het mentale aspect van gezondheid het startpunt moet zijn van het gezonder maken van kantoren. Het gaat er hierbij om dat werknemers zich gelukkig en tevreden voelen, en op hun gemak.

Drie elementen

Geluk, welbevinden, tevredenheid; hoe stimuleer je dat op de werkplek? Belangrijk hierin zijn drie elementen. Een kantooromgeving moet begrijpelijk, beïnvloedbaar en betekenisvol zijn. Die combinatie maakt dat we ons zowel lichamelijk als mentaal goed voelen in onze werkomgeving. Maar welke maatregelen zijn hiervoor nodig?

Het blijkt dat dit een combinatie is van maatregelen op het gebied van kleurgebruik, inrichting, natuur, uitzicht, akoestiek, luchtsnelheid, zon, geur, licht, vochtigheid, temperatuur en luchtkwaliteit. Die mix van maatregelen wordt extra interessant nu we, bijvoorbeeld door Het Nieuwe Werken, anders tegen arbeid gaan aankijken. En waar en wanneer je die arbeid verricht.

Healing Offices

Er bestaan in Nederland genoeg initiatieven die stappen zetten op dit gebied. Denk bijvoorbeeld aan het concept van ‘Healing Offices’. Dit concept biedt een omgeving waarin medewerkers zelf kunnen kiezen hoe zij het liefste werken, en op welk moment. Het biedt een variatie aan sfeer en werkplekken die inspeelt op persoonlijke behoeften die gedurende de dag kunnen veranderen. Ik vind het erg mooi om te zien dat ook grote toonaangevende bedrijven steeds meer aandacht hebben voor het welzijn en geluk van hun medewerkers. En hierbij ook zien dat – in brede zin - de inrichting van de werkplek hier invloed op heeft.

Kennis ontsluiten

DGBC wil de kennis die er op het gebied van gezondheid, geluk en de gebouwde omgeving graag ontsluiten. Wij hebben een zeer actieve kopgroep gezondheid en comfort met wie wij een aantal stappen gaan zetten, zoals het organiseren van workshops voor onze participanten en het ontwikkelen van een selfassessment voor bedrijven die meer willen weten over de gezondheid en het comfort van hun gebouw. Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar welzijn in relatie tot de gebouwde omgeving. Maar we moeten die kennis nog veel meer gaan uitwisselen en communiceren en uiteindelijk ook verankeren binnen de tools en producten die DGBC ontwikkelt.

Ik hoop dat het werk dat wij met elkaar doen ertoe zal leiden dat de kwaliteit van de werkomgeving steeds belangrijker wordt. En dat we ons allemaal verantwoordelijk voelen om deze te verbeteren. Juist omdat we gezondheid en geluk van onze medewerkers zo belangrijk vinden. Als we hier nu in investeren, zal dit ons op langere termijn allemaal veel voordeel opleveren.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Annemarie van Doorn