Stelling #VanGasLos: Investering halveren door warmtepompen met hogere temperaturen

De komende tijd vraagt Duurzaam Gebouwd haar experts om een stelling te poneren, ten behoeve van een discussie over het centrale thema van het Duurzaam Gebouwd Congres, #VanGasLos. CFP-directeur en Duurzaam Gebouwd-expert Bram Adema bijt het spits af.

De investering in gasloos wordt geschat op € 30 miljard voor huizen. Deze kan gehalveerd worden door warmtepompen met hogere temperaturen dan nu gangbaar. 

De grootste investering in gasloos is niet de vervanging van de cv-ketel door een warmtepomp voor warmte-opwekking, omdat deze op natuurlijke momenten met lage meerkosten vervangen kunnen worden. Nee, de grootste kostenpost betreft de leidingen en radiatoren die door onze huizen en gebouwen lopen, mede door de bijkomende kosten van plafonds, muren en vloeren.

De totale investering zou sterk verlaagd worden indien duurzame warmte uit warmtepompen geschikt zou worden gemaakt voor bestaande leidingen en radiatoren. Hiervoor is water van hoge temperaturen uit warmtepompen noodzakelijk. 

Meediscussiëren over het thema #VanGasLos? Geef een reactie op dit bericht onderaan en/of volg ons op Facebook, Twitter en LinkedIn.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Bram Adema