Stelling #VanGasLos: Investering halveren door warmtepompen met hogere temperaturen

Stelling #VanGasLos: Investering halveren door warmtepompen met hogere temperaturen

De komende tijd vraagt Duurzaam Gebouwd haar experts om een stelling te poneren, ten behoeve van een discussie over het centrale thema van het Duurzaam Gebouwd Congres, #VanGasLos. CFP-directeur en Duurzaam Gebouwd-expert Bram Adema bijt het spits af.

De investering in gasloos wordt geschat op € 30 miljard voor huizen. Deze kan gehalveerd worden door warmtepompen met hogere temperaturen dan nu gangbaar. 

De grootste investering in gasloos is niet de vervanging van de cv-ketel door een warmtepomp voor warmte-opwekking, omdat deze op natuurlijke momenten met lage meerkosten vervangen kunnen worden. Nee, de grootste kostenpost betreft de leidingen en radiatoren die door onze huizen en gebouwen lopen, mede door de bijkomende kosten van plafonds, muren en vloeren.

De totale investering zou sterk verlaagd worden indien duurzame warmte uit warmtepompen geschikt zou worden gemaakt voor bestaande leidingen en radiatoren. Hiervoor is water van hoge temperaturen uit warmtepompen noodzakelijk. 

Meediscussiëren over het thema #VanGasLos? Geef een reactie op dit bericht onderaan en/of volg ons op Facebook, Twitter en LinkedIn.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Transitievisie warmte opstellen: de voor- en nadelen per aanpak

Transitievisie warmte opstellen: de voor- en ...

18 mrt om 15:30 uur
timer 1 min

Marjet Rutten: Een week geleden publiceerden we een expertpost van Duurzaam Gebouwd-expert Marjet Rutten, die inging op de mogelijkheden ...

Lees verder »

Overheid zoekt innovators voor aardgasvrije realisaties

Overheid zoekt innovators voor aardgasvrije ...

7 mrt om 13:00 uur
timer 2 min

Het is tijd voor verandering. Nederland wil niet langer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en zet daarom ...

Lees verder »

Hoe kun je bestaande scholen gezond en gasloos maken?

Hoe kun je bestaande scholen gezond en gasloos ...

21 feb om 14:00 uur
timer 26 min

Begin februari deelden verschillende sprekers hun kennis en ervaring over dit onderwerp tijdens de bijeenkomst ...

Lees verder »

Het meesterplan voor een Elfstedentocht in 2020: It Giet Oan!

Het meesterplan voor een Elfstedentocht in 2020: ...

20 feb om 07:00 uur
timer 2 min

Het is februari 2020, 4 graden boven 0. Weer een zachte wintermaand en geen ijs te zien in Nederland. Behalve in ...

Lees verder »

RVV Verduurzaming geopend

RVV Verduurzaming geopend

7 feb om 11:00 uur
timer 1 min

De Regeling Vermindering Verhuurdersheffing (RVV Verduurzaming) opent op 1 februari 2019. Verhuurders kunnen met ...

Lees verder »

Circulair aanbesteden in de praktijk: workshops van het DGC

Circulair aanbesteden in de praktijk: workshops ...

1 feb om 08:00 uur
timer 1 min

Eerder lieten we je al weten dat we grote namen op het programma hebben staan voor Duurzaam Gebouwd Congres. Ook ...

Lees verder »

Nieuwe partnerships Van Wijnen om verduurzaming te garanderen

Nieuwe partnerships Van Wijnen om verduurzaming ...

29 jan om 15:30 uur
timer 1 min

Sinds het duidelijk is dat Nederlandse woningen in de toekomst verder moeten zonder (aard)gas, wil Van Wijnen samen ...

Lees verder »

De genomineerden van de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards zijn bekend

De genomineerden van de Nederlandse Duurzaam ...

24 jan om 16:00 uur
timer 1 min

Vandaag zijn de genomineerden voor de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards bekendgemaakt. Deze awards worden uitgereikt ...

Lees verder »

Laagtemperatuurwarmtenetten centraal bij Open Source-bijeenkomst

Laagtemperatuurwarmtenetten centraal bij Open Source-bijeenkomst

17 jan om 13:00 uur
timer 2 min

Op 28 januari 2019 vindt de volgende Merosch Open Source-bijeenkomst plaats. Dit keer buigen experts zich over ...

Lees verder »

Remeha wil groeien met warmtepompen van Techneco

Remeha wil groeien met warmtepompen van Techneco

8 jan om 10:00 uur
timer 1 min

De wens om verder te groeien in de markt van warmtepompen heeft geleid tot een overname van Techneco door Remeha.

Lees verder »

Gezamenlijk voortouw nemen voor transitie naar all-electric

Gezamenlijk voortouw nemen voor transitie naar ...

7 jan om 15:30 uur
timer 3 min

Karin Husmann: Iedereen kent de gigantische opgave om in 2050 CO2-neutraal te zijn. In dat jaar moet de gebouwde omgeving volledig ...

Lees verder »

Best gelezen 2018: nummer 1

Best gelezen 2018: nummer 1

2 jan om 15:30 uur

Jan Willem van de Groep: Het was spannend, maar het best gelezen artikel van 2018 is de expertpost 'Wet VET: waarom gasloos bouwen wél ...

Lees verder »

Reacties

Misschien is het verlagen van de warmtevraag een effectiever middel om dat voor elkaar te krijgen Bram. Levert veel meer benefits zoals beter comfort, gezondere woning en vernieuwing van je huis.

Die warmtepomp bestaat al lang Bram, maar deze levert voor het totaal dan geen kostenreductie op ben ik bang, dus daar schieten we niks mee op.

Het lijkt mij verstandig om eerst te investeren in isolatie en andere maatregelen om de warmtevraag te verminderen. Hierdoor kun je volstaan met een kleinere warmtepomp en hoef je bovendien minder aan te passen aan het afgiftesysteem.

Onlangs iemand gesproken die in ene jaren 70 woning zijn cv vervangen heeft door een wamtepomp en gemiddeld 28 graden door zijn bestaande CV installatie laat lopen, probleemloos. Zijn radiatoren zijn van het type straling. Doordat hij zowel dag als nacht een constante opwarming heeft is er een comfortabel binnenklimaat. Op hele koude dagen verwarmt hij kort bij met een airco. De isolatie van de woning is redelijk, en heeft zonnepanelen. Ik vond deze ervaring opvallend en had die niet direct verwacht. Misschien is de hoge temperatuur niet direct nodig maar is continue stoken voldoende tov hoge temperatuur, afkoelen, weer hoog stoken wat we met een CV ketel doen.

Focus op investeringshoogte is misleidend. Bij investeringen gaat het immers niet om de hoogte maar het rendement en impact op de som van de (additionele) financieringslasten (rente en aflossing) en de verminderde gebruikslasten (tgv verlaging energiegebruik, ziekteverzuim en verhoging productiviteit). Een goede schilingreep, die prima samen kan gaan met het natuurlijk mutatiemoment voor het gebouw, zorgt dat met hetzelfde afgiftesysteem een lage temperatuur warmtesysteem dit alles bereikt kan worden: voor dezelfde gebruikslasten een beter gebouw!

Een horde die nog wel genomen moet worden is dat de meeste warmtepompen nu juist niet voldoende leveren op de koude dagen. Vaak ook de momenten dat de PV panelen niets leveren. De COP is op die dagen beroerd. Dus (basis)isolatie lijkt een noodzaak.

Is het doel enkel om van het gas af te gaan, of is dat het middel om energie (en/of CO2-uitstoot) te besparen? Warmtepompen met hoge temperatuur vragen meer elektriciteit (zowel vermogen als hoeveelheid energie), vaak op momenten dat bijvoorbeeld zonnepanelen juist weinig opleveren. Door de lagere investering is het zo misschien makkelijker om van het gas af te komen, maar dat lijkt mij niet het enige doel van VanGasLos.

Zelf een niet/slecht geisoleerde jaren 70 woning welke ge middeld 1600m3 nodig had om te verwarmen, uitgerust met een warmtepomp van slechts 5kW, met wel een aangepast afgiftesysteem, plafondverwarming, met dezelfde leidingen als voor vloerverwarming worden gebruikt, en zoals Martin hiervoor al meldt 24h/24h verwarmen, het warmteverlies is nl. ook 24h/24h. Het verbruik van 1600m3 gas is nu plus/minus 3200kWh welke ik in de warmtepomp moet stoppen. De SCOP is hiermee ruim 4. Op https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1753285 is maandelijks te volgen wat de werkelijke verbruiks/rendements resultaten zijn. Die liggen gemiddeld > 4 Het kan allemaal prima alleen niet met de 'standaard'-oplossingen zoals de installatiebranche die hanteert. Volgens de branche is/was mijn jaren 70 woning volkomen kansloos voor een warmtepomp oplossing.

kleine aanvulling: Een warmtepomp functioneert principieel slechter bij hogere temperaturen. De Carnot-formule zegt dat met 5C hogere temperatuur vor je verwamingssysteem het rendement met 10% terugloopt.

Een warmtepomp welke van 10/12 graden bron een warmte levert van 80 graden is gewoon beschikbaar. Kleinste vermogen 9 kw en grootste 500kw. Met 100% natuurlijk koudemiddel. En ja... als de brontemperatuur daalt dan zal ook de COP lager worden. De gemiddelde COP zal ongeveer 3,5 bedragen. Op dit moment werk ik aan een concept waarbij we a.h.w. een oneindige bron zoals (ik zeg maar iets leuks) het Ijsselmeer als bron kunnen toepassen en toch warmte van max 90 graden kunnen produceren. Dit zal een combinatie zijn van 2 ongewone warmtepompen die elkaar toevallig uitzonderlijk goed aanvullen. Na de planmatige doorberekening zal ik hiervoor eventueel DEI subsidie aanvragen en op zoek gaan naar een pilot project. Oh..beide warmtepompen gebruiken toevallig ook 100% natuurlijke koudemiddelen. Dus laten we afstappen van het idee dat alle bestaande woningbouw zou moeten worden omgebouwd naar lage temperatuur verwarming. Dat is niet nodig !

@Haverkamp En die 9kWer die beschikbaar is, is neem ik aan ook heel betaalbaar ? Overigens 'het gemiddelde huishouden' verstookt 1600m3 gas dan lijkt me een 9kWer nogal aan de forse kant. Dat zou nl. overeenkomen dat iemand 27m3 per dag verstookt bij -10C.

Volledig met Henk Schoneveld eens. Een warmtepomp met normaal vermogen kan prima worden toegepast in de bestaande bouw. Enkel bij piek warmtevraag zal een warmtepomp moeite hebben het huis warm te houden (als het een aantal dagen achtereen -10 graden C is bijvoorbeeld). Maar in dat geval moet er dan maar even een piekstoker worden ingezet..

@Johan Boterenbrood Kijk hier maar eens wanneer zich die aantal dagen van -10C voor doen. http://www.frijduurzaam.nl/wp-content/uploads/2015/09/dagenGemXTempWinters.png PS. Voor het geval dat heb ik een 2kW dompelelement welke ik op de retour van mijn verdeler kan bevestigen om de temperatuur met 2C op te krikken.

Lees graag over volgende ontwikkelingen.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up