Stelling #VanGasLos: Investering halveren door warmtepompen met hogere temperaturen

Stelling #VanGasLos: Investering halveren door warmtepompen met hogere temperaturen

De komende tijd vraagt Duurzaam Gebouwd haar experts om een stelling te poneren, ten behoeve van een discussie over het centrale thema van het Duurzaam Gebouwd Congres, #VanGasLos. CFP-directeur en Duurzaam Gebouwd-expert Bram Adema bijt het spits af.

De investering in gasloos wordt geschat op € 30 miljard voor huizen. Deze kan gehalveerd worden door warmtepompen met hogere temperaturen dan nu gangbaar. 

De grootste investering in gasloos is niet de vervanging van de cv-ketel door een warmtepomp voor warmte-opwekking, omdat deze op natuurlijke momenten met lage meerkosten vervangen kunnen worden. Nee, de grootste kostenpost betreft de leidingen en radiatoren die door onze huizen en gebouwen lopen, mede door de bijkomende kosten van plafonds, muren en vloeren.

De totale investering zou sterk verlaagd worden indien duurzame warmte uit warmtepompen geschikt zou worden gemaakt voor bestaande leidingen en radiatoren. Hiervoor is water van hoge temperaturen uit warmtepompen noodzakelijk. 

Meediscussiëren over het thema #VanGasLos? Geef een reactie op dit bericht onderaan en/of volg ons op Facebook, Twitter en LinkedIn.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Bouw duurzame nieuwbouwwoningen in Veldhoven van start

Bouw duurzame nieuwbouwwoningen in Veldhoven ...

Vandaag om 15:30 uur
timer 2 min

In Veldhoven is gisteren het startsein gegeven voor de bouw van 34 duurzame en aardgasvrije koopwoningen. Ze worden ...

Lees verder »

Noord-Hollandse gemeenten krijgen geld voor onderzoek naar gasloze buurten

Noord-Hollandse gemeenten krijgen geld voor ...

17 jul om 08:00 uur
timer 2 min

Hoe kun je als gemeente ervoor zorgen dat in 2021 woningen en gebouwen worden verwarmd zonder aardgas? In Noord-Holland ...

Lees verder »

Ons drievoudige succes

Ons drievoudige succes

11 jul om 15:30 uur
timer 3 min

Thomas Bögl: Heb je eindelijk zonnecellen op je dak gelegd en dan komt de volgende uitdaging er alweer aan: opeens moeten we ...

Lees verder »

Vooraanstaande all-electric projecten onder de aandacht

Vooraanstaande all-electric projecten onder ...

4 jul om 11:00 uur
timer 1 min

Op 28 juni vond het event ‘The boat to all-electric’ plaats. Sprekers op het event waren onder andere ...

Lees verder »

Gevraagd: effectieve transitieprikkels!

Gevraagd: effectieve transitieprikkels!

3 jul om 15:30 uur
timer 3 min

Het spel is op de wagen. Aan de verschillende tafels wordt gewerkt aan het klimaatakkoord dat het nieuwe kabinet ...

Lees verder »

Tijd voor iets nieuws

Tijd voor iets nieuws

28 jun om 15:30 uur
timer 5 min

Tja, daar sta je dan. Onder een koude douche. Het was een keer te verwachten, maar het komt nooit goed uit. De ...

Lees verder »

Uitbreiding van ontwikkelconcept van gasloze woningen

Uitbreiding van ontwikkelconcept van gasloze ...

22 jun om 13:00 uur

Ontwikkelaar Timpaan en leverancier van duurzame energieconcepten Klimaatgarant, tevens Duurzaam Gebouwdpartner, ...

Lees verder »

Video: Redactie LIVE met Diederik Samsom

Video: Redactie LIVE met Diederik Samsom

20 jun om 11:00 uur

Duurzaam Gebouwd LIVE zette met interviews in op diverse thema's, waaronder #VanGasLos. Benieuwd naar de visie ...

Lees verder »

'Handen uit de mouwen bij innovatietender aardgasvrije wijken, woningen en gebouwen'

'Handen uit de mouwen bij innovatietender aardgasvrije ...

19 jun om 11:00 uur

In het huidige regeerakkoord wordt aangegeven dat de gebouwde omgeving uiterlijk in 2050 aardgasvrij is. In 2030 ...

Lees verder »

Energie uit oppervlaktewater kan 40% van gebouwen van warmte voorzien

Energie uit oppervlaktewater kan 40% van gebouwen ...

11 jun om 13:00 uur
timer 1 min

Warmte terugwinnen uit oppervlaktewater, afvalwater en drinkwater kan een duurzaam alternatief voor aardgas zijn. ...

Lees verder »

Reacties

Misschien is het verlagen van de warmtevraag een effectiever middel om dat voor elkaar te krijgen Bram. Levert veel meer benefits zoals beter comfort, gezondere woning en vernieuwing van je huis.

Die warmtepomp bestaat al lang Bram, maar deze levert voor het totaal dan geen kostenreductie op ben ik bang, dus daar schieten we niks mee op.

Het lijkt mij verstandig om eerst te investeren in isolatie en andere maatregelen om de warmtevraag te verminderen. Hierdoor kun je volstaan met een kleinere warmtepomp en hoef je bovendien minder aan te passen aan het afgiftesysteem.

Onlangs iemand gesproken die in ene jaren 70 woning zijn cv vervangen heeft door een wamtepomp en gemiddeld 28 graden door zijn bestaande CV installatie laat lopen, probleemloos. Zijn radiatoren zijn van het type straling. Doordat hij zowel dag als nacht een constante opwarming heeft is er een comfortabel binnenklimaat. Op hele koude dagen verwarmt hij kort bij met een airco. De isolatie van de woning is redelijk, en heeft zonnepanelen. Ik vond deze ervaring opvallend en had die niet direct verwacht. Misschien is de hoge temperatuur niet direct nodig maar is continue stoken voldoende tov hoge temperatuur, afkoelen, weer hoog stoken wat we met een CV ketel doen.

Focus op investeringshoogte is misleidend. Bij investeringen gaat het immers niet om de hoogte maar het rendement en impact op de som van de (additionele) financieringslasten (rente en aflossing) en de verminderde gebruikslasten (tgv verlaging energiegebruik, ziekteverzuim en verhoging productiviteit). Een goede schilingreep, die prima samen kan gaan met het natuurlijk mutatiemoment voor het gebouw, zorgt dat met hetzelfde afgiftesysteem een lage temperatuur warmtesysteem dit alles bereikt kan worden: voor dezelfde gebruikslasten een beter gebouw!

Een horde die nog wel genomen moet worden is dat de meeste warmtepompen nu juist niet voldoende leveren op de koude dagen. Vaak ook de momenten dat de PV panelen niets leveren. De COP is op die dagen beroerd. Dus (basis)isolatie lijkt een noodzaak.

Is het doel enkel om van het gas af te gaan, of is dat het middel om energie (en/of CO2-uitstoot) te besparen? Warmtepompen met hoge temperatuur vragen meer elektriciteit (zowel vermogen als hoeveelheid energie), vaak op momenten dat bijvoorbeeld zonnepanelen juist weinig opleveren. Door de lagere investering is het zo misschien makkelijker om van het gas af te komen, maar dat lijkt mij niet het enige doel van VanGasLos.

Zelf een niet/slecht geisoleerde jaren 70 woning welke ge middeld 1600m3 nodig had om te verwarmen, uitgerust met een warmtepomp van slechts 5kW, met wel een aangepast afgiftesysteem, plafondverwarming, met dezelfde leidingen als voor vloerverwarming worden gebruikt, en zoals Martin hiervoor al meldt 24h/24h verwarmen, het warmteverlies is nl. ook 24h/24h. Het verbruik van 1600m3 gas is nu plus/minus 3200kWh welke ik in de warmtepomp moet stoppen. De SCOP is hiermee ruim 4. Op https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1753285 is maandelijks te volgen wat de werkelijke verbruiks/rendements resultaten zijn. Die liggen gemiddeld > 4 Het kan allemaal prima alleen niet met de 'standaard'-oplossingen zoals de installatiebranche die hanteert. Volgens de branche is/was mijn jaren 70 woning volkomen kansloos voor een warmtepomp oplossing.

kleine aanvulling: Een warmtepomp functioneert principieel slechter bij hogere temperaturen. De Carnot-formule zegt dat met 5C hogere temperatuur vor je verwamingssysteem het rendement met 10% terugloopt.

Een warmtepomp welke van 10/12 graden bron een warmte levert van 80 graden is gewoon beschikbaar. Kleinste vermogen 9 kw en grootste 500kw. Met 100% natuurlijk koudemiddel. En ja... als de brontemperatuur daalt dan zal ook de COP lager worden. De gemiddelde COP zal ongeveer 3,5 bedragen. Op dit moment werk ik aan een concept waarbij we a.h.w. een oneindige bron zoals (ik zeg maar iets leuks) het Ijsselmeer als bron kunnen toepassen en toch warmte van max 90 graden kunnen produceren. Dit zal een combinatie zijn van 2 ongewone warmtepompen die elkaar toevallig uitzonderlijk goed aanvullen. Na de planmatige doorberekening zal ik hiervoor eventueel DEI subsidie aanvragen en op zoek gaan naar een pilot project. Oh..beide warmtepompen gebruiken toevallig ook 100% natuurlijke koudemiddelen. Dus laten we afstappen van het idee dat alle bestaande woningbouw zou moeten worden omgebouwd naar lage temperatuur verwarming. Dat is niet nodig !

@Haverkamp En die 9kWer die beschikbaar is, is neem ik aan ook heel betaalbaar ? Overigens 'het gemiddelde huishouden' verstookt 1600m3 gas dan lijkt me een 9kWer nogal aan de forse kant. Dat zou nl. overeenkomen dat iemand 27m3 per dag verstookt bij -10C.

Volledig met Henk Schoneveld eens. Een warmtepomp met normaal vermogen kan prima worden toegepast in de bestaande bouw. Enkel bij piek warmtevraag zal een warmtepomp moeite hebben het huis warm te houden (als het een aantal dagen achtereen -10 graden C is bijvoorbeeld). Maar in dat geval moet er dan maar even een piekstoker worden ingezet..

@Johan Boterenbrood Kijk hier maar eens wanneer zich die aantal dagen van -10C voor doen. http://www.frijduurzaam.nl/wp-content/uploads/2015/09/dagenGemXTempWinters.png PS. Voor het geval dat heb ik een 2kW dompelelement welke ik op de retour van mijn verdeler kan bevestigen om de temperatuur met 2C op te krikken.

Lees graag over volgende ontwikkelingen.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up