Stelling #VanGasLos: Investering halveren door warmtepompen met hogere temperaturen

Stelling #VanGasLos: Investering halveren door warmtepompen met hogere temperaturen

De komende tijd vraagt Duurzaam Gebouwd haar experts om een stelling te poneren, ten behoeve van een discussie over het centrale thema van het Duurzaam Gebouwd Congres, #VanGasLos. CFP-directeur en Duurzaam Gebouwd-expert Bram Adema bijt het spits af.

De investering in gasloos wordt geschat op € 30 miljard voor huizen. Deze kan gehalveerd worden door warmtepompen met hogere temperaturen dan nu gangbaar. 

De grootste investering in gasloos is niet de vervanging van de cv-ketel door een warmtepomp voor warmte-opwekking, omdat deze op natuurlijke momenten met lage meerkosten vervangen kunnen worden. Nee, de grootste kostenpost betreft de leidingen en radiatoren die door onze huizen en gebouwen lopen, mede door de bijkomende kosten van plafonds, muren en vloeren.

De totale investering zou sterk verlaagd worden indien duurzame warmte uit warmtepompen geschikt zou worden gemaakt voor bestaande leidingen en radiatoren. Hiervoor is water van hoge temperaturen uit warmtepompen noodzakelijk. 

Meediscussiëren over het thema #VanGasLos? Geef een reactie op dit bericht onderaan en/of volg ons op Facebook, Twitter en LinkedIn.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c184 c225 c265
Vele duizenden woningen versneld van het aardgas af

Vele duizenden woningen versneld van het aardgas ...

19 jul om 13:01 uur
timer 2 min

In de Groningse wijken Selwerd, Vinkhuizen en Paddepoel worden vijfduizend woningen versneld van het aardgas afgehaald. ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c295
Dag tegen gas: help Oekraïne en het klimaat en geef tegengas

Dag tegen gas: help Oekraïne en het klimaat ...

24 mrt om 16:01 uur
timer 2 min

Om de Russische invasie van Oekraïne financieel en moreel tegen te werken, hebben experts op het gebied van ...

Lees verder »

c184 c194 c223 c243 c265
Whitepaper: AB Sales & Trade | Met doorstromers vaart maken in de energietransitie

Whitepaper: AB Sales & Trade | Met doorstromers ...

De energietransitie wordt vaak als complex en kostbaar gezien. Om bestaand vastgoed van het gas af te halen, moeten ...
c21 c184 c225 c243
Lokaal snoeihout zorgt voor verwarming gasloze wijk Lelystad

Lokaal snoeihout zorgt voor verwarming gasloze ...

27-12-2021 om 12:01 uur
timer 1 min

Met de warmte uit een biomassacentrale op een steenworp afstand van de Warande-wijk kunnen 1500 woningen en een ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243 c245
Save the date: Nationaal Gezonde Scholen Congres

Save the date: Nationaal Gezonde Scholen Congres

23-07-2021 om 14:25 uur

Je bent schoolbestuurder, beleidsadviseur of ontwerper en je bent dagelijks bezig scholen optimaal in te richten ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243
Wat kunnen we leren van de aardgastransitie uit de jaren 60?

Wat kunnen we leren van de aardgastransitie ...

19-04-2021 om 10:01 uur
timer 6 min

Met een indrukwekkende propagandacampagne, duizenden kilometers leidingwerk en miljoenen apparaten die werden ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c237 c243
Utrecht aan de slag met Buurt Bouwdoos Warmtetransitie

Utrecht aan de slag met Buurt Bouwdoos Warmtetransitie

12-04-2021 om 10:01 uur
timer 5 min

“De Buurt Bouwdoos Warmtetransitie is een heel mooi concept dat we graag in heel Nederland  benut willen ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243
Nieuwe City Deal verbindt energietransitie aan leefbaarheid

Nieuwe City Deal verbindt energietransitie aan ...

05-03-2021 om 15:01 uur

Het vinden van slimme koppelingen tussen de energietransitie en het verbeteren van de leefbaarheid en de kansen ...

Lees verder »

c21 c160 c184 c225 c263
Eeuwenoud provinciehuis Groningen van het gas af

Eeuwenoud provinciehuis Groningen van het gas ...

02-02-2021 om 09:01 uur
timer 6 min

Groningen draaide afgelopen zomer definitief de gaskraan dicht. Althans, de toevoer van aardgas naar het provinciehuis. ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c237 c243
2021, jaar van de waarheid voor transitievisie warmte

2021, jaar van de waarheid voor transitievisie ...

31-12-2020 om 09:01 uur
timer 2 min

Elke Nederlandse gemeente moet voor eind 2021 een transitievisie warmte hebben opgesteld. Maar wat is een transitievisie ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c277
Parkrijk: duurzame, klimaatadaptieve woonwijk met deelmobiliteit

Parkrijk: duurzame, klimaatadaptieve woonwijk ...

18-12-2020 om 10:01 uur
timer 2 min

De gemeente Rijswijk en ontwikkelingscombinatie Harnaschpolder CV ondertekenden deze week een realisatieovereenkomst ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243
Experimentele verwarming op waterstof in Uithoorn

Experimentele verwarming op waterstof in Uithoorn

15-12-2020 om 10:01 uur
timer 2 min

Waterstof dat stroomt door het bestaande aardgasnet in Uithoorn. Dat is sinds vrijdag realiteit nu daar veertien ...

Lees verder »

Reacties

Misschien is het verlagen van de warmtevraag een effectiever middel om dat voor elkaar te krijgen Bram. Levert veel meer benefits zoals beter comfort, gezondere woning en vernieuwing van je huis.

Die warmtepomp bestaat al lang Bram, maar deze levert voor het totaal dan geen kostenreductie op ben ik bang, dus daar schieten we niks mee op.

Het lijkt mij verstandig om eerst te investeren in isolatie en andere maatregelen om de warmtevraag te verminderen. Hierdoor kun je volstaan met een kleinere warmtepomp en hoef je bovendien minder aan te passen aan het afgiftesysteem.

Onlangs iemand gesproken die in ene jaren 70 woning zijn cv vervangen heeft door een wamtepomp en gemiddeld 28 graden door zijn bestaande CV installatie laat lopen, probleemloos. Zijn radiatoren zijn van het type straling. Doordat hij zowel dag als nacht een constante opwarming heeft is er een comfortabel binnenklimaat. Op hele koude dagen verwarmt hij kort bij met een airco. De isolatie van de woning is redelijk, en heeft zonnepanelen. Ik vond deze ervaring opvallend en had die niet direct verwacht. Misschien is de hoge temperatuur niet direct nodig maar is continue stoken voldoende tov hoge temperatuur, afkoelen, weer hoog stoken wat we met een CV ketel doen.

Focus op investeringshoogte is misleidend. Bij investeringen gaat het immers niet om de hoogte maar het rendement en impact op de som van de (additionele) financieringslasten (rente en aflossing) en de verminderde gebruikslasten (tgv verlaging energiegebruik, ziekteverzuim en verhoging productiviteit). Een goede schilingreep, die prima samen kan gaan met het natuurlijk mutatiemoment voor het gebouw, zorgt dat met hetzelfde afgiftesysteem een lage temperatuur warmtesysteem dit alles bereikt kan worden: voor dezelfde gebruikslasten een beter gebouw!

Een horde die nog wel genomen moet worden is dat de meeste warmtepompen nu juist niet voldoende leveren op de koude dagen. Vaak ook de momenten dat de PV panelen niets leveren. De COP is op die dagen beroerd. Dus (basis)isolatie lijkt een noodzaak.

Is het doel enkel om van het gas af te gaan, of is dat het middel om energie (en/of CO2-uitstoot) te besparen? Warmtepompen met hoge temperatuur vragen meer elektriciteit (zowel vermogen als hoeveelheid energie), vaak op momenten dat bijvoorbeeld zonnepanelen juist weinig opleveren. Door de lagere investering is het zo misschien makkelijker om van het gas af te komen, maar dat lijkt mij niet het enige doel van VanGasLos.

Zelf een niet/slecht geisoleerde jaren 70 woning welke ge middeld 1600m3 nodig had om te verwarmen, uitgerust met een warmtepomp van slechts 5kW, met wel een aangepast afgiftesysteem, plafondverwarming, met dezelfde leidingen als voor vloerverwarming worden gebruikt, en zoals Martin hiervoor al meldt 24h/24h verwarmen, het warmteverlies is nl. ook 24h/24h. Het verbruik van 1600m3 gas is nu plus/minus 3200kWh welke ik in de warmtepomp moet stoppen. De SCOP is hiermee ruim 4. Op https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1753285 is maandelijks te volgen wat de werkelijke verbruiks/rendements resultaten zijn. Die liggen gemiddeld > 4 Het kan allemaal prima alleen niet met de 'standaard'-oplossingen zoals de installatiebranche die hanteert. Volgens de branche is/was mijn jaren 70 woning volkomen kansloos voor een warmtepomp oplossing.

kleine aanvulling: Een warmtepomp functioneert principieel slechter bij hogere temperaturen. De Carnot-formule zegt dat met 5C hogere temperatuur vor je verwamingssysteem het rendement met 10% terugloopt.

Een warmtepomp welke van 10/12 graden bron een warmte levert van 80 graden is gewoon beschikbaar. Kleinste vermogen 9 kw en grootste 500kw. Met 100% natuurlijk koudemiddel. En ja... als de brontemperatuur daalt dan zal ook de COP lager worden. De gemiddelde COP zal ongeveer 3,5 bedragen. Op dit moment werk ik aan een concept waarbij we a.h.w. een oneindige bron zoals (ik zeg maar iets leuks) het Ijsselmeer als bron kunnen toepassen en toch warmte van max 90 graden kunnen produceren. Dit zal een combinatie zijn van 2 ongewone warmtepompen die elkaar toevallig uitzonderlijk goed aanvullen. Na de planmatige doorberekening zal ik hiervoor eventueel DEI subsidie aanvragen en op zoek gaan naar een pilot project. Oh..beide warmtepompen gebruiken toevallig ook 100% natuurlijke koudemiddelen. Dus laten we afstappen van het idee dat alle bestaande woningbouw zou moeten worden omgebouwd naar lage temperatuur verwarming. Dat is niet nodig !

@Haverkamp En die 9kWer die beschikbaar is, is neem ik aan ook heel betaalbaar ? Overigens 'het gemiddelde huishouden' verstookt 1600m3 gas dan lijkt me een 9kWer nogal aan de forse kant. Dat zou nl. overeenkomen dat iemand 27m3 per dag verstookt bij -10C.

Volledig met Henk Schoneveld eens. Een warmtepomp met normaal vermogen kan prima worden toegepast in de bestaande bouw. Enkel bij piek warmtevraag zal een warmtepomp moeite hebben het huis warm te houden (als het een aantal dagen achtereen -10 graden C is bijvoorbeeld). Maar in dat geval moet er dan maar even een piekstoker worden ingezet..

@Johan Boterenbrood Kijk hier maar eens wanneer zich die aantal dagen van -10C voor doen. http://www.frijduurzaam.nl/wp-content/uploads/2015/09/dagenGemXTempWinters.png PS. Voor het geval dat heb ik een 2kW dompelelement welke ik op de retour van mijn verdeler kan bevestigen om de temperatuur met 2C op te krikken.

Lees graag over volgende ontwikkelingen.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up