Stelling #VanGasLos: Investering halveren door warmtepompen met hogere temperaturen

Stelling #VanGasLos: Investering halveren door warmtepompen met hogere temperaturen

De komende tijd vraagt Duurzaam Gebouwd haar experts om een stelling te poneren, ten behoeve van een discussie over het centrale thema van het Duurzaam Gebouwd Congres, #VanGasLos. CFP-directeur en Duurzaam Gebouwd-expert Bram Adema bijt het spits af.

De investering in gasloos wordt geschat op € 30 miljard voor huizen. Deze kan gehalveerd worden door warmtepompen met hogere temperaturen dan nu gangbaar. 

De grootste investering in gasloos is niet de vervanging van de cv-ketel door een warmtepomp voor warmte-opwekking, omdat deze op natuurlijke momenten met lage meerkosten vervangen kunnen worden. Nee, de grootste kostenpost betreft de leidingen en radiatoren die door onze huizen en gebouwen lopen, mede door de bijkomende kosten van plafonds, muren en vloeren.

De totale investering zou sterk verlaagd worden indien duurzame warmte uit warmtepompen geschikt zou worden gemaakt voor bestaande leidingen en radiatoren. Hiervoor is water van hoge temperaturen uit warmtepompen noodzakelijk. 

Meediscussiëren over het thema #VanGasLos? Geef een reactie op dit bericht onderaan en/of volg ons op Facebook, Twitter en LinkedIn.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c184 c225 c243
Kennisdelen tijdens volgende editie van opleiding Basiscertificaat Aardgasvrije Gebouwde Omgeving 

Kennisdelen tijdens volgende editie van opleiding ...

14 mei om 17:00 uur
timer 1 min

Tijd om kennis te delen! De volgende editie van de populaire en succesvolle opleiding Basiscertificaat Aardgasvrije ...

Lees verder »

c21 c26 c125 c184 c243
Uiterst duurzaam huis met verrassende innovaties

Uiterst duurzaam huis met verrassende innovaties

1 mei om 10:01 uur
timer 7 min

Je kunt met grote gebaren, veel discussies en talloze vergaderingen de verduurzaming een forse duw in de rug geven, ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243 c244
Waterwoningen drijven in Rotterdamse haven

Waterwoningen drijven in Rotterdamse haven

17 apr om 07:01 uur
timer 3 min

Met duurzame, drijvende woningen in een oude industriehaven vindt in Rotterdam een interessant experiment plaats. ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243
Eindhovense woonwijk ’t Ven volledig all-electric

Eindhovense woonwijk ’t Ven volledig all-electric

2 apr om 08:00 uur
timer 4 min

Het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving staat op bijna iedere gemeentelijke agenda hoog in de wensenlijst. ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243
Infraroodverwarming: kansrijk of discutabel?

Infraroodverwarming: kansrijk of discutabel?

23 mrt om 11:01 uur
timer 3 min

Over de waarde van infraroodverwarming in de energietransitie in de gebouwde omgeving is nog veel discussie. In ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243
Veel budget voor aardgasvrije renovatiearrangementen

Veel budget voor aardgasvrije renovatiearrangementen

18 feb om 10:01 uur
timer 2 min

De grootschalige renovatie van de gebouwde omgeving vraagt om zogenaamde aardgasvrije renovatiearrangementen. ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243
Building Holland 2020 laat je de toekomst van bio- en groengas ontdekken

Building Holland 2020 laat je de toekomst van ...

14 feb om 08:00 uur
timer 1 min

Sinds een aantal jaren is #VanGasLos een even simpele als bekende slogan, maar gaan we wel van het gas af of gaat ...

Lees verder »

c21 c125 c184 c225 c243
Primagaz Benelux sluit zich aan bij Duurzaam Gebouwd

Primagaz Benelux sluit zich aan bij Duurzaam ...

12 feb om 13:01 uur
timer 3 min

Primagaz Benelux, leverancier van duurzaam biopropaangas voor particulieren en professionals, heeft zich als partner ...

Lees verder »

c21 c135 c184 c225 c243
Verduurzamen van gemeentelijk vastgoed in ’s-Hertogenbosch: ‘Gewoon beginnen!’

Verduurzamen van gemeentelijk vastgoed in ’s-Hertogenbosch: ...

22 jan om 10:01 uur
timer 7 min

Nederlandse gemeenten buigen zich as we speak over een gigantische opgave: het invullen van een visie voor een ...

Lees verder »

c21 c134 c135 c184 c225
Rotterdam verkent 12 wijken voor aardgasvrije gebiedsaanpak

Rotterdam verkent 12 wijken voor aardgasvrije ...

21 jan om 16:01 uur
timer 1 min

Rotterdam zet een volgende stap naar een aardgasvrije stad met een verkenning van twaalf wijken. Hierin wordt ...

Lees verder »

c21 c26 c184 c243
‘Vraag uit op CO2-ambities, niet op energie’

‘Vraag uit op CO2-ambities, niet op energie’

20 jan om 13:01 uur
timer 4 min

Het aantal projecten dat voor CO2-reductie gaat, groeit. Een grotere inzet op CO2 is de toekomst, als het aan ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c244
Circulair denken in Drenthe ver doorgevoerd

Circulair denken in Drenthe ver doorgevoerd

16 jan om 10:00 uur
timer 7 min

In Drenthe staat een huis. En in dat huis woont architect Pieter Brink. Voor de rest is alles anders dan je van ...

Lees verder »

Reacties

Misschien is het verlagen van de warmtevraag een effectiever middel om dat voor elkaar te krijgen Bram. Levert veel meer benefits zoals beter comfort, gezondere woning en vernieuwing van je huis.

Die warmtepomp bestaat al lang Bram, maar deze levert voor het totaal dan geen kostenreductie op ben ik bang, dus daar schieten we niks mee op.

Het lijkt mij verstandig om eerst te investeren in isolatie en andere maatregelen om de warmtevraag te verminderen. Hierdoor kun je volstaan met een kleinere warmtepomp en hoef je bovendien minder aan te passen aan het afgiftesysteem.

Onlangs iemand gesproken die in ene jaren 70 woning zijn cv vervangen heeft door een wamtepomp en gemiddeld 28 graden door zijn bestaande CV installatie laat lopen, probleemloos. Zijn radiatoren zijn van het type straling. Doordat hij zowel dag als nacht een constante opwarming heeft is er een comfortabel binnenklimaat. Op hele koude dagen verwarmt hij kort bij met een airco. De isolatie van de woning is redelijk, en heeft zonnepanelen. Ik vond deze ervaring opvallend en had die niet direct verwacht. Misschien is de hoge temperatuur niet direct nodig maar is continue stoken voldoende tov hoge temperatuur, afkoelen, weer hoog stoken wat we met een CV ketel doen.

Focus op investeringshoogte is misleidend. Bij investeringen gaat het immers niet om de hoogte maar het rendement en impact op de som van de (additionele) financieringslasten (rente en aflossing) en de verminderde gebruikslasten (tgv verlaging energiegebruik, ziekteverzuim en verhoging productiviteit). Een goede schilingreep, die prima samen kan gaan met het natuurlijk mutatiemoment voor het gebouw, zorgt dat met hetzelfde afgiftesysteem een lage temperatuur warmtesysteem dit alles bereikt kan worden: voor dezelfde gebruikslasten een beter gebouw!

Een horde die nog wel genomen moet worden is dat de meeste warmtepompen nu juist niet voldoende leveren op de koude dagen. Vaak ook de momenten dat de PV panelen niets leveren. De COP is op die dagen beroerd. Dus (basis)isolatie lijkt een noodzaak.

Is het doel enkel om van het gas af te gaan, of is dat het middel om energie (en/of CO2-uitstoot) te besparen? Warmtepompen met hoge temperatuur vragen meer elektriciteit (zowel vermogen als hoeveelheid energie), vaak op momenten dat bijvoorbeeld zonnepanelen juist weinig opleveren. Door de lagere investering is het zo misschien makkelijker om van het gas af te komen, maar dat lijkt mij niet het enige doel van VanGasLos.

Zelf een niet/slecht geisoleerde jaren 70 woning welke ge middeld 1600m3 nodig had om te verwarmen, uitgerust met een warmtepomp van slechts 5kW, met wel een aangepast afgiftesysteem, plafondverwarming, met dezelfde leidingen als voor vloerverwarming worden gebruikt, en zoals Martin hiervoor al meldt 24h/24h verwarmen, het warmteverlies is nl. ook 24h/24h. Het verbruik van 1600m3 gas is nu plus/minus 3200kWh welke ik in de warmtepomp moet stoppen. De SCOP is hiermee ruim 4. Op https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1753285 is maandelijks te volgen wat de werkelijke verbruiks/rendements resultaten zijn. Die liggen gemiddeld > 4 Het kan allemaal prima alleen niet met de 'standaard'-oplossingen zoals de installatiebranche die hanteert. Volgens de branche is/was mijn jaren 70 woning volkomen kansloos voor een warmtepomp oplossing.

kleine aanvulling: Een warmtepomp functioneert principieel slechter bij hogere temperaturen. De Carnot-formule zegt dat met 5C hogere temperatuur vor je verwamingssysteem het rendement met 10% terugloopt.

Een warmtepomp welke van 10/12 graden bron een warmte levert van 80 graden is gewoon beschikbaar. Kleinste vermogen 9 kw en grootste 500kw. Met 100% natuurlijk koudemiddel. En ja... als de brontemperatuur daalt dan zal ook de COP lager worden. De gemiddelde COP zal ongeveer 3,5 bedragen. Op dit moment werk ik aan een concept waarbij we a.h.w. een oneindige bron zoals (ik zeg maar iets leuks) het Ijsselmeer als bron kunnen toepassen en toch warmte van max 90 graden kunnen produceren. Dit zal een combinatie zijn van 2 ongewone warmtepompen die elkaar toevallig uitzonderlijk goed aanvullen. Na de planmatige doorberekening zal ik hiervoor eventueel DEI subsidie aanvragen en op zoek gaan naar een pilot project. Oh..beide warmtepompen gebruiken toevallig ook 100% natuurlijke koudemiddelen. Dus laten we afstappen van het idee dat alle bestaande woningbouw zou moeten worden omgebouwd naar lage temperatuur verwarming. Dat is niet nodig !

@Haverkamp En die 9kWer die beschikbaar is, is neem ik aan ook heel betaalbaar ? Overigens 'het gemiddelde huishouden' verstookt 1600m3 gas dan lijkt me een 9kWer nogal aan de forse kant. Dat zou nl. overeenkomen dat iemand 27m3 per dag verstookt bij -10C.

Volledig met Henk Schoneveld eens. Een warmtepomp met normaal vermogen kan prima worden toegepast in de bestaande bouw. Enkel bij piek warmtevraag zal een warmtepomp moeite hebben het huis warm te houden (als het een aantal dagen achtereen -10 graden C is bijvoorbeeld). Maar in dat geval moet er dan maar even een piekstoker worden ingezet..

@Johan Boterenbrood Kijk hier maar eens wanneer zich die aantal dagen van -10C voor doen. http://www.frijduurzaam.nl/wp-content/uploads/2015/09/dagenGemXTempWinters.png PS. Voor het geval dat heb ik een 2kW dompelelement welke ik op de retour van mijn verdeler kan bevestigen om de temperatuur met 2C op te krikken.

Lees graag over volgende ontwikkelingen.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up