Zet deze winter ook de knop om!

Krijgen we deze winter op vrijdag lege kantoren met de thermostaat in de laagste stand en met alle lampen uit? Bij de nieuwe Renovatiestandaard uit de Kamerbrief van Hugo de Jonge schreef Duurzaam Gebouwd-expert Selina Roskam over de lange en middellange termijn en vandaag over de korte termijn! Zet ook de knop om!

Mocht je het gemist hebben: de Rijksoverheid voert campagne om deze winter het gasverbruik te verminderen. Zet jij ook de knop om? In eerste instantie om Nederland minder afhankelijk te maken van het Russische aardgas, maar inmiddels zijn de energieprijzen zo gestegen dat iedereen ermee te maken heeft: thuis, op het werk, bij de sportvereniging of gewoon wanneer je spullen koopt die gemaakt zijn waarvoor energie, heel veel energie, is gebruikt.

Energiebespaarcoalitie

We hebben een coalitie gesmeed die ook de schouders wil zetten onder kortetermijnacties. Een coalitie met heel veel partijen die écht willen. Die alles uit de kast trekken om ondernemers en instellingen deze winter te bereiken. Veel gaat er veranderen, dus neem vooral een kijkje op www.zetookdeknopom.nl. Wij kunnen dit in Nederland, net zoals we indrukwekkende dijken bouwen, weleens een voetbalwedstrijd winnen of buurtbarbecues organiseren.

Enkele initiatieven zijn:

En daarnaast zijn er kortetermijntips in overvloed:

Dit kost geen geld

Doe je huiswerk

Dit kost maar een beetje geld

Echt zonde van je geld is

Handhaving is sowieso duur. Het naleven van wetgeving is een stuk goedkoper voor de maatschappij. Handhaving is een zorgvuldig - lees lang - proces dat door hoogopgeleide experts wordt uitgevoerd, die daar in eerste instantie in alle redelijkheid mee omgaan. Maar ze weten ook welke pressiemiddelen ze kunnen gebruiken. 

Chaos of ben jij in control?

We leven midden in de chaotische periode die energietransitie heet. Maar jouw vastgoed blijft voorlopig nog wel even staan. Pak daarom je kans en zorg voor toekomstvast vastgoed en start vandaag. Met je collega's, maar ook vooral met anderen. 

Lees ook de eerdere twee blogs in deze reeks van Selina Roskam:
Renovatiestandaard: nieuwe stap vooruit 
Portefeuilleaanpak voor de komende vier jaar

Tekst: Selina Roskam, beleidsmedewerker ministerie BZK en jurylid ABN AMRO Duurzame 50
Beeld: Ministerie van EZK

Deel dit artikel

permalink