Schonere lucht dankzij Amsterdams kantoorpand

Vanaf de straat kun je het niet zien, maar het witte dak van het kantoorpand van Reclassering Nederland in Amsterdam zuivert de lucht van schadelijke stoffen. De relatief onbekende maar innovatieve oplossing verlaagt daarnaast de energierekening.

Het dak van Reclassering Nederland in onze hoofdstad is 990 vierkante meters rijk en werd door dakdekkersbedrijf Kewodak | De Dakmakers uit Alphen aan den Rijn voorzien van IKO carrara, een bitumineus membraan met wit reflecterend granulaat, afgewerkt met Titaniumdioxide.

Onder invloed van UV-licht (de zon) werkt de coating als een katalysator die stikstoffen en zwaveloxides omzet in onschadelijke, milieuneutrale stoffen.

Schonere luchten

“Reclassering Nederland laat zien dat het verduurzaming serieus neemt”, vertelt Frank Keijzer, directeur van Kewodak | De Dakmakers. “Een luchtzuiverend ecodak is een originele en innovatieve keuze waar zowel de organisatie als de hoofdstad van profiteert. Reclassering Nederland beschikt nu over een optimaal binnenklimaat, terwijl de luchten van Amsterdam schoner worden.”

Het witte dak reduceert niet alleen schadelijke secundaire fijnstof in de lucht. Het wit reflecterend granulaat  zorgt in de zomermaanden ook voor een temperatuurverlagende werking, tot wel 30 graden Celcius, meldt Kewodak | De Dakmakers. De coating bevat tevens Graphite-technologie, die het dak beschermt tegen (vlieg)vuur en rook. Ook op het vlak van duurzame energie is de plaatsing interessant, omdat de puurste witte minerale afwerking het rendement van zonnepanelen verhoogt. De ambitie tot plaatsing is uitgesproken.

Duurzaamheidsambities Amsterdam

De nieuwe dakbedekking, die tientallen jaren meegaat, wordt grotendeels van gerecyclede bitumen met 100% groene stroom gemaakt. “Oude plastic flessen worden toegevoegd in de inlage van de dakbedekking”, weet Keijzer. “De baan is daardoor sterker bewapend tegen krimp bij koude en uitzetting bij warmte. De minimale levensverwachting is 40 jaar.” Hiermee sluit het witte dak van Reclassering Nederland naadloos aan bij de duurzaamheidsambities van Amsterdam. De stad wil de uitstoot van CO2 fors terugdringen en in 2050 volledig klimaatneutraal en circulair zijn. Voor de renovatie ontvangt Reclassering Nederland dan ook een CO2-certificaat.

Deel dit artikel

permalink