Coalitieplannen isolatie sluiten goed aan bij plannen bevolking

De miljarden die het nieuwe kabinet reserveert voor de verduurzaming van Nederland komen goed van pas bij de plannen van de Nederlandse bevolking. 26% van de Nederlanders wil de woning in de komende twaalf maanden gaan verduurzamen. Daarbij vormen isolatiemaatregelen de hoofdmoot van de investeringen.

In het gisteren gepresenteerde Coalitieakkoord 2021-2025 (pdf) staat letterlijk:

We gaan ambitieus aan de slag met slim en pragmatisch beleid om onze huizen en bedrijven te verduurzamen. Huishoudens en mkb worden daarbij ontzorgd. We beginnen met isoleren: dat moet in lijn met het manifest Nationaal Isolatieprogramma (pdf; red.) sneller, slimmer en socialer dan nu. En we zetten in op duurzaam verwarmen. Daarbij kijken we goed naar de draagkracht van huishoudens, van lage- en middeninkomens én het mkb.

Duurzaam Wonen

Uit een vandaag verschenen, grootschalig onderzoek naar verwarming, water- en energiebesparing, ventilatie en isolatie (bron: Duurzaam Wonen, Multiscope) blijkt dat een kwart van de Nederlanders het komend jaar naar verwachting bijna €4 miljard gaan besteden aan woningverduurzaming. Dat zou betekenen dat 2,1 miljoen woningen worden aangepakt. Het onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met Rutger de Haan, hoorde van 4.075 respondenten van 18 jaar en ouder dat men daarbij vooral mikt op isolatie.

De meest geplande investeringen zijn:

Aanpassingen op het gebied van waterbesparing (6%) en verduurzaming van de ventilatie (3%) zijn het minst gepland.

Dit zijn de concrete plannen (% van alle Nederlanders):

Van de geplande investeringen van € 3,9 miljard wordt veruit het meest uitgegeven aan isolatie (€ 2 miljard) en verwarming (bijna € 1,7 miljard). Bij elkaar gaat 93% van de totale bestedingen naar deze twee segmenten. De verwachte uitgaven aan waterbesparing (€ 106 miljoen), energiezuinige verlichting (€ 99 miljoen) en ventilatie (€ 75 miljoen) zijn veel lager.

Bronnen: persbericht Multiscope; Rijksoverheid
Foto boven: grasisolatie van Gramitherm (BZW Holland)

Deel dit artikel

permalink