Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders van Drost + Van Veen

Momenteel wordt bij de Oostvaardersplassen een natuurbelevingcentrum gerealiseerd. Voor dit gebouw heeft Drost + Van Veen architecten gekozen voor een natuurlijke uitstraling en hebben ze gebruik gemaakt van prefab massief-houten wanden en vloeren.

 Het natuurbelevingcentrum toont zich in twee gedaanten. Vanaf de parkeerplaats, de uitnodigende kant, fungeert het gebouw als verticaal baken dat oprijst uit het vlakke land. Vanaf de Oostvaardersplassen, de gecamoufleerde kant, toont het gebouw zich horizontaal en sluit hierdoor aan op de uitgestrektheid van de dijk.

Het gebouw ligt zowel aan als op de dijk. De entreefuncties bevinden zich onder aan de dijk. Op het niveau van de dijk geniet men van het overweldigende uitzicht over de 'savanne van het Noorden’ met zijn hekrunderen en przewalskipaarden.

Snel bouwen
Het natuurbelevingcentrum De Oostvaarders in Almere ligt aan de rand van één van de uniekste natuurgebieden in Europa: de Oostvaardersplassen. Om een breed publiek aan te spreken biedt het centrum plaats aan een informatiecentrum, een restaurant, een leslokaal (de ‘speel en doe’-ruimte), een vogelspotruimte en een representatieve ruimte: het visitekaartje van het gebied. Het gebouw wordt gerealiseerd op het ontmoetingspunt van landschappen met een verschillend karakter: land, water, bos en rietveld.

Om de natuur zo min mogelijk te verstoren moest er snel gebouwd worden. Om die reden is het gebouw uitgevoerd met behulp van prefab massief-houten wanden en vloeren. De prefab wanden van LenoTec zijn duurzaam geproduceerd in Finland. Ze hebben voldoende dikte en stevigheid om dragend te kunnen zijn en om een overstek boven het water, van ruim acht meter, mogelijk te maken. Hout is bovendien een licht materiaal met een hoog isolerend vermogen. De natuurlijke uitstraling van het hout blijft in het interieur overal zichtbaar.

Natuurlijke zuivering
Een helofytenfilter met riet en zand zorgt ervoor dat het afvalwater op een natuurlijke manier wordt gezuiverd en daarna weer wordt teruggegeven aan het landschap.

Het natuurbelevingscentrum De Oostvaarders wordt in de zomer van 2008 opgeleverd en naar verwachting in april 2009 opengesteld voor het publiek.

Meer informatie: www.deoostvaarders.nl en www.drostvanveen.nl

Facts & Figures
Project: Natuurbelevingcentrum
Locatie: Oostvaarderplassen, Almere
Opdrachtgever: Gemeente Almere
Ontwerp: Drost + van Veen architecten bv
Hoofdconstructeur: ABT, Delft
Uitvoering: Reimert Bouw, Almere
Oplevering: zomer 2008
Bruto vloeroppervlak (Bvo): 478 m2
 

Deel dit artikel

permalink