TNT Hoofddorp: 'het duurzaamste kantoorgebouw van Europa'

De bouwwerkzaamheden van het tot nu toe duurzaamste gebouw van Europa zijn voor de zomer van start gegaan. Volker Wessels heeft in opdracht van het consortium Triodos Bank en OVG Projectontwikkeling in mei van dit jaar de eerste paal geslagen van het TNT Green Office in Hoofddorp. Het gebouw gaat voor een GreenCalc 1000+.

Architect Paul de Ruiter is verantwoordelijk voor het ontwerp van het TNT Green Office Hoofddorp. Het ontwerp kenmerkt zich door duurzaamheid, transparantie en connectiviteit. Het gebouw bestaat uit twee langwerpige parallelle hoofdvolumes van elk zes verdiepingen hoog.

Aan de westzijde (de Geniedijk) zijn deze twee volumes bij de onderste drie verdiepingen verbonden door trapsgewijze terrassen en bij de bovenste drie verdiepingen door verbindings bruggen. De verbindingen vormen tevens ontmoetingsplekken voor de gebruikers van het gebouw.

Aan de oostzijde (de Taurusavenue) zijn beide hoofdvolumes verbonden door een atrium. Het  atrium is zodanig ontworpen dat veel daglicht kan binnenvallen en het de medewerkers een krachtig uitzicht biedt over de natuurlijke omgeving van de Geniedijk. Het atrium en de entree zijn sterk met elkaar verbonden, waarbij de trapsgewijze terrassen de gebruikers uitnodigen met de trap in plaats van met de lift naar de verdiepingen te gaan en elkaar op de overlegverdieping te ontmoeten.

Kosten/Baten
Het Green Office in Hoofddorp is het eerste van meerdere Green Offices die verspreid over Nederland worden ontwikkeld. TNT heeft consortium partners Triodos Bank en OVG geselecteerd voor de ontwikkeling van haar duurzame kantoren portefeuille, als onderdeel van TNT’s Planet Me
programma.

TNT wil haar kantoren aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid laten voldoen. In totaal gaat het om de ontwikkeling van ca. 70.000m2 duurzame kantoren. Volgens planning zal in het eerste TNT Green Office in Hoofddorp eind 2010 opgeleverd worden.

Consortium

Het consortium heeft een zeer duurzaam gebouw aangeboden tegen een marktconforme huurprijs. Triodos/OVG haalt de winsten uit de lange termijn relatie met de klant in plaats van korte termijn baten. Na tien jaar bestaat de mogelijkheid het contract nog eens met vijf jaar te verlengen.

Uniek voor de samenwerking is dat het consortium Triodos Bank en OVG met TNT een lange termijn relatie aangaan om de gestelde duurzaamheiddoelstellingen te kunnen garanderen. Triodos Bank en OVG hebben een track record op het gebied van duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en klantrelaties. Dit is de doorslaggevende factor geweest voor TNT om te kiezen voor het consortium Triodos Bank en OVG.

Innovatieve contractvorm
TNT heeft een innovatieve contractvorm opgesteld met het consortium Triodos Bank en OVG. Het contract is vergelijkbaar met een DBFMO (Design, Build, Finance, Maintain, Operate) contract, maar dan uitsluitend met marktpartijen. TNT heeft een contract gesloten voor tien jaar, inclusief een vaste prijs voor water, elektra, verwarming en koeling.

Hierdoor wordt het consortium ook gestimuleerd om over de looptijd van het huurcontract het energieverbruik te reduceren. Een van de maatregelen van het consortium is daarom dat zij zich gedraagt als een Energy Service Company (Esco) ten opzichte van de huurder. Energie die in het gebouw teveel wordt opgewekt wordt teruggeleverd aan het net, een slimme manier van energiegebruik.

De huurder betaald een vast deel per vierkante meter voor het energieverbruik ter dekking van de initieel hogere investering en een flexibel deel per vierkante meter. Indien de gebruiker minder energie verbruikt kan dit door het consortium verkocht worden of aan andere gebouwen geleverd worden. Alle partijen hebben op deze manier baat bij een energiezuinig gebruik.

GreenCalc 1000+
Het TNT Green Office hanteert vanaf de allereerste ontwikkelingsstap hoge duurzame ambities. Door duurzaamheid als uitgangspunt bij het ontwerpproces te nemen haalt het gebouw de hoogste graad op het gebied van duurzaamheids classificeringen.

Niet alleen is het gebouw volledig CO2-neutraal, het nieuwe kantoor van TNT zal meer dan 1000 punten behalen volgens de Nederlandse GreenCalc+ meting (het hoogste in Nederlands ooit gescoord) en het LEED Platinum (Amerikaanse Duurzaamheids certificering (The Leadership in Energy and Environmental Design) waar Platinum het hoogste haalbare is) niveau behalen.

Daarmee zal het TNT Green Office in Hoofddorp het duurzaamste gebouw van Europa worden. Bovendien bespaart het gebouw 60% energie ten opzichte van een vergelijkbaar traditioneel kantoorgebouw.

De duurzaamheidsambitie is vastgelegd in het contract dat TNT met het consortium Triodos Bank en OVG heeft gesloten, de zogenaamde groenprestatie. Volgens de Greencalc+ methode kent momenteel het nieuw gebouwde distributiecentrum van TNT Post in Veenendaal met 632 punten de hoogste GreenCalc+ score in Nederland.

Locatie
Het nieuwe duurzame TNT Green Office komt in een inspirerende omgeving. Het open en lichte gebouw komt aan de Geniedijk onderdeel van de nieuwe Hollandse waterlinie, een Unesco werelderfgoed. Bovendien ligt het kantoor aan de ene kant aan een plein en aan de andere zijde aan het water aan de Taurusavenue.

Duurzame maatregelen

Oriëntatie gebouw
Het gebouw is optimaal georiënteerd ten op zichte van de zon en de gevels zijn afhankelijk van hun ligging ontworpen met het oog op de Noord-Zuid lijn op de locatie. Dit zorgt voor een optimaal beheer van energie t.o.v. het gevelbeeld.

Warmte-/koudeopslag
Het warmteoverschot in de zomer en het koudeoverschot in de winter worden in watervoerende lagen in de bodem opgeslagen door middel van warmte-/koudeopslag. De opgeslagen warmte wordt in de winter gebruikt voor het klimatiseren van het gebouw. De koude wordt in de zomer gebruikt voor het koelen. Wanneer de gehele omgeving wordt betrokken bij de warmte-koudeopslag dan is het leveren en het onttrekken van koude en warmte een nog interessantere optie.

Chameleon Skin
Het werken bij daglicht bevordert de gezondheid en de prestaties van de gebruikers van het gebouw. De Chameleon Skin, een gevel die zich met lamellen aanpast aan de zon, net als een kameleon. Bij daglicht voelen mensen zich prettiger. Slimme zonwering houdt de warmte van de zon buiten, waardoor minder koeling is vereist, en het daglicht krijgt de kans diep naar binnen te vallen, zodat ook minder kunstlicht nodig is. Het gebruik van kunstlicht wordt gekoppeld aan de hoeveelheid daglicht en aanwezigheid van mensen. Slimme zonwering draagt zo bij aan het menselijk welbevinden en aan de reductie van het energieverbruik.

Grijswatersysteem
Grijs water is licht verontreinigd afvalwater afkomstig van keuken, douche, wastafel en (af) wasmachine. Tevens wordt het hemelwater opgevangen en hergebruikt. Het wordt door  milieuvriendelijk gezuiverd om vervolgens gebruikt te kunnen worden voor bijvoorbeeld toiletspoeling en schoonmaakwerkzaamheden.

Bio Warmtekrachtkoppeling

Door middel van een Bio-diesel Warmtekrachtkoppeling wordt in de zogenaamde “Green Machine”, die naast het gebouw komt te staan, de resterende benodigde hoeveel energie opgewekt voor het TNT Green Office. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van “tweede of derde generatie Biodiesel” Dit is Biodiesel die wordt gemaakt van rest- en of afvalproducten en- of plantaardige olie afkomstig van planten die groeien op niet vruchtbare grond. De restproducten zijn afkomstig binnen een straal van ca. 50 kilometer van het gebouw.

Architect: Paul de Ruiter Architecten
Ingenieursbureau: Deerns raadgevende ingenieurs

Deel dit artikel

permalink