TNT Hoofddorp: 'het duurzaamste kantoorgebouw van Europa'

De bouwwerkzaamheden van het tot nu toe duurzaamste gebouw van Europa zijn voor de zomer van start gegaan. Volker Wessels heeft in opdracht van het consortium Triodos Bank en OVG Projectontwikkeling in mei van dit jaar de eerste paal geslagen van het TNT Green Office in Hoofddorp. Het gebouw gaat voor een GreenCalc 1000+.

Architect Paul de Ruiter is verantwoordelijk voor het ontwerp van het TNT Green Office Hoofddorp. Het ontwerp kenmerkt zich door duurzaamheid, transparantie en connectiviteit. Het gebouw bestaat uit twee langwerpige parallelle hoofdvolumes van elk zes verdiepingen hoog.

Aan de westzijde (de Geniedijk) zijn deze twee volumes bij de onderste drie verdiepingen verbonden door trapsgewijze terrassen en bij de bovenste drie verdiepingen door verbindings bruggen. De verbindingen vormen tevens ontmoetingsplekken voor de gebruikers van het gebouw.

Aan de oostzijde (de Taurusavenue) zijn beide hoofdvolumes verbonden door een atrium. Het  atrium is zodanig ontworpen dat veel daglicht kan binnenvallen en het de medewerkers een krachtig uitzicht biedt over de natuurlijke omgeving van de Geniedijk. Het atrium en de entree zijn sterk met elkaar verbonden, waarbij de trapsgewijze terrassen de gebruikers uitnodigen met de trap in plaats van met de lift naar de verdiepingen te gaan en elkaar op de overlegverdieping te ontmoeten.

Kosten/Baten
Het Green Office in Hoofddorp is het eerste van meerdere Green Offices die verspreid over Nederland worden ontwikkeld. TNT heeft consortium partners Triodos Bank en OVG geselecteerd voor de ontwikkeling van haar duurzame kantoren portefeuille, als onderdeel van TNT’s Planet Me
programma.

TNT wil haar kantoren aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid laten voldoen. In totaal gaat het om de ontwikkeling van ca. 70.000m2 duurzame kantoren. Volgens planning zal in het eerste TNT Green Office in Hoofddorp eind 2010 opgeleverd worden.

Consortium

Het consortium heeft een zeer duurzaam gebouw aangeboden tegen een marktconforme huurprijs. Triodos/OVG haalt de winsten uit de lange termijn relatie met de klant in plaats van korte termijn baten. Na tien jaar bestaat de mogelijkheid het contract nog eens met vijf jaar te verlengen.

Uniek voor de samenwerking is dat het consortium Triodos Bank en OVG met TNT een lange termijn relatie aangaan om de gestelde duurzaamheiddoelstellingen te kunnen garanderen. Triodos Bank en OVG hebben een track record op het gebied van duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en klantrelaties. Dit is de doorslaggevende factor geweest voor TNT om te kiezen voor het consortium Triodos Bank en OVG.

Innovatieve contractvorm
TNT heeft een innovatieve contractvorm opgesteld met het consortium Triodos Bank en OVG. Het contract is vergelijkbaar met een DBFMO (Design, Build, Finance, Maintain, Operate) contract, maar dan uitsluitend met marktpartijen. TNT heeft een contract gesloten voor tien jaar, inclusief een vaste prijs voor water, elektra, verwarming en koeling.

Hierdoor wordt het consortium ook gestimuleerd om over de looptijd van het huurcontract het energieverbruik te reduceren. Een van de maatregelen van het consortium is daarom dat zij zich gedraagt als een Energy Service Company (Esco) ten opzichte van de huurder. Energie die in het gebouw teveel wordt opgewekt wordt teruggeleverd aan het net, een slimme manier van energiegebruik.

De huurder betaald een vast deel per vierkante meter voor het energieverbruik ter dekking van de initieel hogere investering en een flexibel deel per vierkante meter. Indien de gebruiker minder energie verbruikt kan dit door het consortium verkocht worden of aan andere gebouwen geleverd worden. Alle partijen hebben op deze manier baat bij een energiezuinig gebruik.

GreenCalc 1000+
Het TNT Green Office hanteert vanaf de allereerste ontwikkelingsstap hoge duurzame ambities. Door duurzaamheid als uitgangspunt bij het ontwerpproces te nemen haalt het gebouw de hoogste graad op het gebied van duurzaamheids classificeringen.

Niet alleen is het gebouw volledig CO2-neutraal, het nieuwe kantoor van TNT zal meer dan 1000 punten behalen volgens de Nederlandse GreenCalc+ meting (het hoogste in Nederlands ooit gescoord) en het LEED Platinum (Amerikaanse Duurzaamheids certificering (The Leadership in Energy and Environmental Design) waar Platinum het hoogste haalbare is) niveau behalen.

Daarmee zal het TNT Green Office in Hoofddorp het duurzaamste gebouw van Europa worden. Bovendien bespaart het gebouw 60% energie ten opzichte van een vergelijkbaar traditioneel kantoorgebouw.

De duurzaamheidsambitie is vastgelegd in het contract dat TNT met het consortium Triodos Bank en OVG heeft gesloten, de zogenaamde groenprestatie. Volgens de Greencalc+ methode kent momenteel het nieuw gebouwde distributiecentrum van TNT Post in Veenendaal met 632 punten de hoogste GreenCalc+ score in Nederland.

Locatie
Het nieuwe duurzame TNT Green Office komt in een inspirerende omgeving. Het open en lichte gebouw komt aan de Geniedijk onderdeel van de nieuwe Hollandse waterlinie, een Unesco werelderfgoed. Bovendien ligt het kantoor aan de ene kant aan een plein en aan de andere zijde aan het water aan de Taurusavenue.

Duurzame maatregelen

Oriëntatie gebouw
Het gebouw is optimaal georiënteerd ten op zichte van de zon en de gevels zijn afhankelijk van hun ligging ontworpen met het oog op de Noord-Zuid lijn op de locatie. Dit zorgt voor een optimaal beheer van energie t.o.v. het gevelbeeld.

Warmte-/koudeopslag
Het warmteoverschot in de zomer en het koudeoverschot in de winter worden in watervoerende lagen in de bodem opgeslagen door middel van warmte-/koudeopslag. De opgeslagen warmte wordt in de winter gebruikt voor het klimatiseren van het gebouw. De koude wordt in de zomer gebruikt voor het koelen. Wanneer de gehele omgeving wordt betrokken bij de warmte-koudeopslag dan is het leveren en het onttrekken van koude en warmte een nog interessantere optie.

Chameleon Skin
Het werken bij daglicht bevordert de gezondheid en de prestaties van de gebruikers van het gebouw. De Chameleon Skin, een gevel die zich met lamellen aanpast aan de zon, net als een kameleon. Bij daglicht voelen mensen zich prettiger. Slimme zonwering houdt de warmte van de zon buiten, waardoor minder koeling is vereist, en het daglicht krijgt de kans diep naar binnen te vallen, zodat ook minder kunstlicht nodig is. Het gebruik van kunstlicht wordt gekoppeld aan de hoeveelheid daglicht en aanwezigheid van mensen. Slimme zonwering draagt zo bij aan het menselijk welbevinden en aan de reductie van het energieverbruik.

Grijswatersysteem
Grijs water is licht verontreinigd afvalwater afkomstig van keuken, douche, wastafel en (af) wasmachine. Tevens wordt het hemelwater opgevangen en hergebruikt. Het wordt door  milieuvriendelijk gezuiverd om vervolgens gebruikt te kunnen worden voor bijvoorbeeld toiletspoeling en schoonmaakwerkzaamheden.

Bio Warmtekrachtkoppeling

Door middel van een Bio-diesel Warmtekrachtkoppeling wordt in de zogenaamde “Green Machine”, die naast het gebouw komt te staan, de resterende benodigde hoeveel energie opgewekt voor het TNT Green Office. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van “tweede of derde generatie Biodiesel” Dit is Biodiesel die wordt gemaakt van rest- en of afvalproducten en- of plantaardige olie afkomstig van planten die groeien op niet vruchtbare grond. De restproducten zijn afkomstig binnen een straal van ca. 50 kilometer van het gebouw.

Architect: Paul de Ruiter Architecten
Ingenieursbureau: Deerns raadgevende ingenieurs

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c26 c160 c243
Startbouwimpuls voor betaalbare en gezonde woningen

Startbouwimpuls voor betaalbare en gezonde woningen

Het startschot klonk voor de bouw van 264 betaalbare en gezonde woningen aan het Berlijnplein in Leidsche Rijn Centrum. BLOEI 030 bestaat uit 156 sociale huurwoningen ...

Lees verder

c21 c26 c185
Circulaire renovatie van boerderij Het Woldhuis

Circulaire renovatie van boerderij Het Woldhuis

Op 9 januari 2023 is de restauratie gestart van Het Woldhuis 13 op Landgoed het Woudhuis. Deze monumentale langgevelboerderij uit 1865 werd gebruikt als woning. ...

Lees verder

c21 c26 c243
Gemeente Westland zet in op energie-efficiëntie

Gemeente Westland zet in op energie-efficiëntie

Voor het gemeentehuis van gemeente Westland lag de kans om energieverbruik in kaart te brengen. Het verbruik van gebouwgebonden apparaten was al inzichtelijk, maar ...

Lees verder

c21 c26 c243 c265
Zo werkt Amsterdam UMC aan haar duurzame toekomst

Zo werkt Amsterdam UMC aan haar duurzame toekomst

Het Amsterdam UMC wil CO2-uitstoot drastisch verminderen en het energieverbruik omlaag brengen van de medische faciliteit. Sinds 2012 werken CFP Green Buildings ...

Lees verder

c21 c26 c185
Bankkantoor grotendeels uit gerecyclede materialen gebouwd 

Bankkantoor grotendeels uit gerecyclede materialen ...

ING heropende het verbouwde bankkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam. Er zijn zoveel mogelijk materialen gebruikt uit het oude kantoor en gerecylede materialen ...

Lees verder

c21 c26 c185
<span>“</span>Het voornaamste is dat de opdrachtgever circulair wil renoveren<span>“</span>

“Het voornaamste is dat de opdrachtgever ...

Renoveren is zeker niet nieuw, maar ook in renovatieprojecten komt er steeds meer aandacht om zoveel mogelijk materialen te hergebruiken. Een goede ontwikkeling, ...

Lees verder

c21 c26 c185 c237 c265
Houtbouw woongebouw Sawa officieel van start

Houtbouw woongebouw Sawa officieel van start

Met de plaatsing van de eerste houten delen is de houtbouw van het project Sawa in de Delfshaven in Rotterdam officieel van start gegaan.

Lees verder

c21 c26 c41 c237
CO2-reductie bij renovatie en nieuwbouw drinkwaterproductielocaties

CO2-reductie bij renovatie en nieuwbouw drinkwaterproductielocaties

Vitens sluit een vierjarige raamovereenkomst met combinatie Heijmans-GMB voor de renovatie of nieuwbouw van drinkwaterproductielocaties. Bij het ontwerpen, bouwen ...

Lees verder

c21 c26 c40 c265
48 duurzame sociale huurappartementen in Noordwijk

48 duurzame sociale huurappartementen in Noordwijk

Woonstichting Stek en Van Wijnen tekenden een overeenkomst voor de bouw van 48 sociale huurappartementen in Noordwijk. Het gebouw is onderdeel van gebiedsontwikkeling ...

Lees verder

c21 c26 c41 c260 c265
Nieuwe duurzame onderkomen West Betuwe met houten bouwdelen

Nieuwe duurzame onderkomen West Betuwe met houten ...

Het nieuwe onderkomen van fusiegemeente West Betuwe zet in op biobased materialen en transformatie. Het ontwerp van de architectuur en het interieur komt van cepezed ...

Lees verder

c21 c26 c185 c260 c265
Houten bedrijfsgebouw met maximale inzet op Reduce

Houten bedrijfsgebouw met maximale inzet op ...

De ontwikkeling en realisatie van het nieuwe houten bedrijfsgebouw van BluePrint Automation (BPA) wordt uitgevoerd door Aan de Stegge Twello. Er worden natuurlijke ...

Lees verder

c21 c26 c277
Nieuwe Weelde is natuurinclusief en klimaatadaptief

Nieuwe Weelde is natuurinclusief en klimaatadaptief

Nieuwe Weelde, het plan van bouwende projectontwikkelaar VORM in woonwijk Nieuwe Steen in Hoorn, biedt een nieuw perspectief op ouder worden. Het gaat om 60 betaalbare ...

Lees verder

Reacties

De Geniedijk Haarlemmermeer behoort niet tot de Hollandse Waterlinie (welke ook nog geen UNESCO Werelderfgoed monument is), maar tot de Stelling van Amsterdam. http://www.stelling-amsterdam.nl/ http://www.stelling-amsterdam.nl/forten/haarlemmermeer/ Mvg, René Ros

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up