Nieuwe duurzame onderkomen West Betuwe met houten bouwdelen

timer4 min
Nieuwe duurzame onderkomen West Betuwe met houten bouwdelen

Het nieuwe onderkomen van fusiegemeente West Betuwe zet in op biobased materialen en transformatie. Het ontwerp van de architectuur en het interieur komt van cepezed en ingenieurs- en adviesbureau DGMR richt zich op de installaties en bouwfysica van het duurzame gebouw.  

De fusiegemeente West Betuwe, die sinds 2019 bestaat, stelde hergebruik en circulariteit in de architectuur voorop. Duurzaamheid treffen we op verschillende punten aan, bijvoorbeeld de grote hoeveelheid pv-panelen op het dak en de twee bouwdelen van hout. Bestaande meubels en te verwijderen bouwelementen zijn geïnventariseerd met het oog op hergebruik. Hetzelfde geldt voor het verzamelde kunstbezit, waaruit de mooiste sculpturen, gravures en schilderijen zijn gekozen. Ook de tuin rond het gebouw is opnieuw ingericht.

Van donker naar licht

Het bestaande gemeentehuis was een cluster van bouwdelen uit 1984, 1996 en 2010, gelegen rond een patio. Het was volgens cepezed een donker, tamelijk labyrintisch gebouw. De akoestiek liet te wensen over. Met een plan op maat met energiezuinige keuzes moest daar verandering in komen. Op de daken liggen hergebruikte pv-panelen, aangevuld met 260 nieuwe panelen. De afdelingen voor ambtenaren, burgerzaken, en het gemeentebestuur en de fracties kregen eigen zones. De patio in het hart van het gebouw is overdekt en vormt een ‘ontmoetingsplein’ met werkplekken, een koffiebar en een keuken.

Door een bouwdeel te slopen en het gebouw anders te organiseren verbeterde de routing en kreeg de omringende tuin meer body. De strikte keuze voor hout maakt de twee nieuwe toevoegingen ‘leesbaar’, net als de keuze om ze niet direct op de oudbouw te laten aansluiten: tussen de houten bouwdelen en de bestaande bouw, en boven nieuwe trappen, zitten daklichten. Nieuwe toevoegingen zijn terughoudend van toon, zodat het bestaande gebouw zijn zeggingskracht niet verliest.

Nieuwe duurzame onderkomen West Betuwe met houten bouwdelen

Belang van samenwerking

Gert-Jan Wesenbeek van DGMR vertelt over de samenwerking met cepezed en de rol van DGMR: “Wij zijn adviseur voor een diversiteit aan onderwerpen in dit project. De bouwfysica, de installaties en we nemen een toezichthoudende rol aan. We borgen de kwaliteit, zodat wat we met elkaar afspreken ook wordt waargemaakt.” Bijzonder is dat DGMR en cepezed in een vroeg stadium al met elkaar optrokken als ontwerpteam. Dat had verschillende voordelen in de afstemming en de uitvoering, weet Wesenbeek: “Dat zie je onder andere terug in de integratie van installaties in bijvoorbeeld het interieur en design. Zo konden we verlichting integreren tussen de houten elementen. De elementen die installatietechnisch nodig zijn voor een optimaal binnenklimaat, zijn in het interieur meegenomen.”

Duurzaamheid en comfort

De twee partijen waren overtuigd van de meerwaarde van duurzaamheid. Gert-Jan: “Naast de hergebruikte pv-panelen, aangevuld met de nieuwe panelen, maken we gebruik van een Warmte Koude Opslag (WKO). Een uitdaging was om in het al bestaande gebouw de integratie van de installaties goed op orde te krijgen, zonder afbreuk te doen aan comfort.” Speerpunten van de gemeente waren onder andere het comfort op het vlak van akoestiek. “Daar hebben we dan ook op ingezet. Dit alles zonder in te boeten op de duurzaamheidswensen, zodat we op het niveau energieneutraal uitkomen.“

Nieuwe duurzame onderkomen West Betuwe met houten bouwdelen

Gert-Jan Wesenbeek: "De elementen die installatietechnisch nodig zijn voor een optimaal binnenklimaat, zijn in het interieur meegenomen."

Eenheid

De publieksentree bevindt zich in een nieuw bouwdeel, dat door de prominente horizontale lijn van de luifel en zijn glazen geveldelen oogt als een paviljoen. Het bouwdeel is ingepast tussen de bestaande bouw, de vijver en enkele monumentale bomen. Naast de entree bevinden zich de publieksbalie, spreekkamers, wachtruimte en raadszaal. De luifel zorgt voor eenheid, biedt bescherming tegen de zon en verzacht de overgang tussen binnen en buiten. De raadszaal is een multifunctionele ruimte, waar ook voor vergaderingen, evenementen, concerten, lezingen en huwelijksvoltrekkingen kunnen plaatsvinden. De hal biedt toegang tot de voorrondezalen, die in de oudbouw zijn ondergebracht.

Demonteren en hergebruiken

Net als het nieuwe bouwdeel op de patio, is het ‘entreepaviljoen’ een prefab-constructie van hout. De gevelkolommen volgen de ritmiek van de glazen gevelpanelen. Een stalen voet ontkoppelt ze op vloerniveau en dit zorgt voor eenvoudiger onderhoud. Ook maakt het volgens cepezed het onderhoud iets eleganter. Dankzij een ontwerp met prefab-elementen, kit of parts, zijn de twee nieuwe bouwdelen te demonteren en te hergebruiken.

Bestaande en nieuwe meubels

Bestaande meubels zijn met zorg geselecteerd en opnieuw gestoffeerd. De nieuwe, houten meubels die cepezedinterieur speciaal voor het gemeentehuis van West Betuwe ontwierp, zijn zoveel mogelijk toegesneden op meerdere functies: de wandelementen in de raadszaal zijn ook een bank voor het publiek maar ook een kast en een scherm. Ook beperken ze de inkijk van buiten. Naast deze zijn er losse meubels voor de raadszaal. De tafels zijn schakelbaar, zodat ze in een kring en in een groot vlak of kleinere groepjes zijn te plaatsen.

Accentkleur in interieur

In de houten prefab-dakelementen is verlichting verwerkt, tussen de ribben van de elementen is akoestische absorptie in hout aangebracht. De drie kleuren uit het gemeentelogo, rood, blauw en groen, keren in het interieur terug als accentkleur: de drie delen voor burgerzaken, ambtenaren, raad kregen elk een herkenbare, eigen kleur. Een speciaal en erg leuk onderdeel van het interieurontwerp was de inventarisatie van het kunstbezit van de kersverse gemeente. Uit een veelheid van kunstobjecten is een mooie keuze gemaakt, uitgaande van de plek waar het betreffende werk het meest tot zijn recht komt. Zo versterken de architectuur, kunst en het interieur elkaar.

Nieuwe duurzame onderkomen West Betuwe met houten bouwdelen

De volgende partners zijn betrokken bij de realisatie en transformatie van het nieuwe onderkomen van fusiegemeente West Betuwe:

  • Constructies: Ingenieursbureau Lievense
  • Installaties en Bouwfysica: DGMR
  • Interieurontwerp: cepezedinterieur
  • Werkplekstrategie: Workwire

Beeld: Lucas van der Wee

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c26 c243 c265
Zo werkt Amsterdam UMC aan haar duurzame toekomst

Zo werkt Amsterdam UMC aan haar duurzame toekomst

Het Amsterdam UMC wil CO2-uitstoot drastisch verminderen en het energieverbruik omlaag brengen van de medische faciliteit. Sinds 2012 werken CFP Green Buildings ...

Lees verder

c21 c225 c265
Round Table: zo ontwikkel je draagvlak voor duurzaamheid

Round Table: zo ontwikkel je draagvlak voor ...

Hoe zorg je voor draagvlak voor duurzaamheid en ontwikkel je strategisch beleid voor een werkomgeving die inspeelt op milieu en je voetafdruk? Expertvisies bij ...

Lees verder

c21 c40 c225 c237 c265
Kanaalplaat met 90% CO2-reductie op het bindmiddel

Kanaalplaat met 90% CO2-reductie op het bindmiddel

VBI wil al in 2025 voldoen aan de Paris Proof-normen, die pas in 2030 van kracht zijn. Die ambitie wordt nu al overtroffen, dankzij een recente innovatie: prefab ...

Lees verder

c21 c26 c185 c237 c265
Houtbouw woongebouw Sawa officieel van start

Houtbouw woongebouw Sawa officieel van start

Met de plaatsing van de eerste houten delen is de houtbouw van het project Sawa in de Delfshaven in Rotterdam officieel van start gegaan.

Lees verder

c21 c41 c134 c225 c237 c265
Lees nu ‘Bouwen aan de toekomst van wijken’

Lees nu ‘Bouwen aan de toekomst van wijken’

De toekomst van wijken staat centraal in het nieuwste e-zine van Duurzaam Gebouwd. Je leest hem gratis in onze kennisbank en opent hem direct via deze link.

Lees verder

c21 c40 c225 c265
Milieu-impact verlagen dankzij verduurzaming verpakkingen

Milieu-impact verlagen dankzij verduurzaming ...

Het verduurzamen van verpakkingen speelt een belangrijke rol, onder andere in het kader van minimaliseren van afval. Itho Daalderop meldt dat ze vernieuwde en plasticvrije ...

Lees verder

c21 c225 c237 c265
Energieterugwinningsproject zet restwarmte om naar duurzame energie

Energieterugwinningsproject zet restwarmte om ...

JOA Air Solutions uit Delft start maart 2024 met een energieterugwinningproject dat restwarmte omzet naar duurzame energie. Om dit te bereiken wordt een Hot Water ...

Lees verder

c21 c184 c225 c243 c265
Plan en klimaatlabel noodzakelijk voor klimaatbestendige woningvoorraad

Plan en klimaatlabel noodzakelijk voor klimaatbestendige ...

Extreme wateroverlast, funderingsschade en hittestress zijn slechts enkele gevolgen van klimaatverandering. Er is op korte termijn actie nodig om de lasten eerlijk ...

Lees verder

c21 c26 c40 c265
48 duurzame sociale huurappartementen in Noordwijk

48 duurzame sociale huurappartementen in Noordwijk

Woonstichting Stek en Van Wijnen tekenden een overeenkomst voor de bouw van 48 sociale huurappartementen in Noordwijk. Het gebouw is onderdeel van gebiedsontwikkeling ...

Lees verder

c21 c225 c243 c265
Actuele kennis voor vakmensen dankzij Skills

Actuele kennis voor vakmensen dankzij Skills

Met Skills maken vakmensen zich alle kennis eigen die nodig is voor ontwerp, installatie of onderhoud van warmtepompsystemen. Alklima / Mitsubishi Electric biedt ...

Lees verder

c21 c140 c225 c243 c265
Zeventiende editie Green Buildings Event: ‘Duurzaam in één dag’

Zeventiende editie Green Buildings Event: ‘Duurzaam ...

Op 11 april aanstaande is het tijd voor alweer de zeventiende editie van het Green Buildings Event, met als thema ‘Duurzaam in één dag’. ...

Lees verder

c21 c26 c185 c260 c265
Houten bedrijfsgebouw met maximale inzet op Reduce

Houten bedrijfsgebouw met maximale inzet op ...

De ontwikkeling en realisatie van het nieuwe houten bedrijfsgebouw van BluePrint Automation (BPA) wordt uitgevoerd door Aan de Stegge Twello. Er worden natuurlijke ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up