Bottom-up naar energieneutraal

Amsterdamse binnenstadbewoners gaan de strijd aan met hun eigen CO2-uitstoot. Het burgerinitiatief Wetering Duurzaam zal de komende twee jaar onderzoeken hoe zij de – vaak monumentale – panden in haar wijk energiezuiniger kan maken.

De ambitie is om de uitstoot te reduceren, liefst tot nul. Om dit te bereiken sluit Wetering Duurzaam een contract met Energiesprong | Platform 31 dat hiervoor de komende twee jaar €250.000 subsidie beschikbaar stelt. Op vrijdag 2 november worden de handtekeningen onder de samenwerking gezet door de hele coalitie en Jasper van den Munckhof van Energiesprong.

Lokaal Alle Lichten Op Groen
Stichting Wetering Duurzaam maakt deel uit van het programma Lokaal Alle Lichten Op Groen van Energiesprong | Platform 31. Doel hiervan is om ervoor te zorgen dat het energieverbruik van het Nederlandse woningbestand versneld kan worden verduurzaamd. Energiesprong | Platform 31 doet dit door marktpartijen en burgers te stimuleren nieuwe oplossingen te vinden om deze transitie te versnellen. Hierbij kan worden gedacht aan het ontwikkelen van businessmodellen, maar ook aan het wegnemen van juridische drempels.

Wetering Energiebedrijf
De positie van Wetering Duurzaam is uniek aangezien hier burgers zelf het voortouw nemen om de CO2-uitstoot van hun eigen buurt te verminderen. Dit in samenwerking met Stadsdeel Centrum, een aantal gemeentelijke diensten en diverse lokale marktpartijen.

De afgelopen negen maanden is er in de Weteringbuurt hard gewerkt aan het opzetten van een organisatie en het enthousiasmeren van de buurtbewoners. Er zijn maatwerkadviezen gemaakt voor twintig panden. Daarnaast heeft een aantal buurtbewoners al aangegeven de eigen woning verregaand te isoleren of is al bezig. Ook is er onderzoek verricht naar de mogelijkheid om als buurt collectief duurzame energie op te wekken. Dit heeft geleid tot het voornemen om een eigen duurzame energiecorporatie op te richten; het Wetering Energiebedrijf.

Los van alle technische, financiële en juridische hobbels waar het burgerinitiatief zijn tanden in zet, heeft Wetering Duurzaam ook geleid tot enthousiasme in de buurt en meer sociale contacten tussen bewoners onderling. Er zijn plannen voor buurtmoestuinen, er zijn drukbezochte borrels en veel bewoners nemen deel in een van de werkgroepen van Wetering Duurzaam.

Energiesprong is het meerjarige innovatieprogramma voor energieneutrale bouw. Het wordt door Platform31 uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Energiesprong maakt de markt rijp voor het betaalbaar en op grote schaal realiseren van gebouwen die energie besparen en leveren.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Energiesprong | Platform31

Links