TCO-oplossing voor bouw sportcentrum

De gemeente Vianen heeft ontwikkeling, bouw en onderhoud van een nieuw sportcentrum onlangs aanbesteed en gegund op basis van ‘Total Cost of Ownership’ (TCO). De gemeente is hiermee de eerste in Nederland, die kiest voor een dergelijke aanbesteding van een sportcentrum.

Vaessen Algemeen Bouwbedrijf bv zal, in samenwerking met Energy Service Company (ESCo) INNAX GEBOUW & OMGEVING en Koppert + Koenis Architecten, het nieuwe sportcentrum bouwen en (technisch) onderhouden.

Total Cost of Ownership
Het project betreft een sportcentrum, inclusief twee zwembaden, twee sporthallen, dojo-ruimte, horeca en kleedruimten. Door het principe van Total Cost of Ownership leidend te maken, worden flinke besparingen gerealiseerd. Reeds bij aanvang wordt rekening gehouden met alle kosten, zowel voor bouw als exploitatie, waardoor bewuste keuzes worden gemaakt op basis van een doordacht en levensbestendig ontwerp. Hierdoor ontstaat volledige controle over de kosten gedurende de gehele levenscyclus.

Flinke besparingen
Philip Blaauw, CEO INNAX GROUP: “Bij nieuwbouwprojecten wordt vaak alleen een ontwerp gemaakt voor de bouwfase. Pas veel later in het proces wordt het beheer van het gebouw en de installaties meegenomen, waardoor de kosten voor de exploitatie (inclusief energie- en onderhoudskosten goed voor circa de helft van de kosten gedurende de gehele levenscyclus) onvoldoende en te laat worden doorgerekend. Dat is duur en niet duurzaam. Door te denken vanuit tien of vijftien jaar beheer en onderhoud en van daaruit terug te rekenen naar wat er geïnvesteerd kan worden, wordt TCO centraal gesteld en worden flinke besparingen gerealiseerd.”

Risicodragend contract
Voor het sportcentrum is een twintigjarig, risicodragend Design, Build & Maintain contract afgesloten, inclusief de exploitatie van de energievoorziening met een garantie op de energie- en onderhoudskosten. Dit houdt in dat INNAX de verantwoordelijkheid neemt voor het ontwerp van de technische installaties (Design), de realisatie van de installaties (Build) en het onderhoud en beheer van de installaties, inclusief zwemwaterbehandeling (Maintain),  alsmede het energiemanagement inclusief het energiegebruik. Vaessen is eindverantwoordelijk voor de ontwikkeling, de realisatie  en  het bouwkundig onderhoud eveneens met vastgelegde kosten voor twintig jaar. Daarbij is de doorlooptijd op basis van Lean Bouwen behoorlijk ingekort. De gemeente blijft zelf verantwoordelijk voor de exploitatie van het sportcentrum.

ESCo en duurzaamheid
Blaauw: “Ons is gevraagd om de installaties turn-key te realiseren en het installatie-onderhoud, beheer en het energiemanagement gedurende twintig jaar op risico aan te nemen. Als ESCo kunnen we een dergelijke samenwerking zonder zorgen aangaan. De gemeente is daarmee verzekerd van een vast bedrag voor energie, beheer en onderhoud van de installaties.  We zetten bovendien in op een GPR-score hoger dan acht en verwachten de energieprestatie met 30% te verlagen. Met de optimale bouwkundige verhoudingen van het ontwerp, hoogwaardige isolatie en energiezuinige installaties is dit zeker haalbaar. Daarbij is er door Koppert + Koenis Architecten een zeer compact en flexibel ontwerp gemaakt dat op elegante wijze in het ter plaatse glooiende landschap is ingepast. Het wordt prettig en duurzaam sporten in Vianen.”

Het sportcentrum wordt in het eerste half jaar van 2014 geopend voor publiek.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links