Passief renoveren in ontwikkeling

Passief renoveren neemt in betekenis toe. Uit een recent project in Enschede blijkt dat juist partijen die ervaring hebben met passief bouwen en renoveren in staat zijn tot innovatie. De Enschedese wijk Wesselerbrink is een echte jaren ’60-wijk: lange blokken van drive-in-woningen gebouwd rondom een hofje bepalen het beeld.

Woningcorporatie Domijn heeft de afgelopen jaren al verschillende renovatieprojecten afgerond, waardoor het beeld diverser is geworden. Het meest recente renovatieproject omvat het passief renoveren van 28 van deze zogenaamde hobbykamer-woningen. Daarmee werd de lat ook op energetisch niveau hoog gelegd. Het ontwerp is van Wismans & De Jong Architecten uit Arnhem. Nieman Raadgevende Ingenieurs begeleidde het ontwerp en was betrokken bij de realisatie door BAM Woningbouw.

Optimaliseren
Passief renoveren betekent in de uitvoering vooral het optimaliseren van de thermische schil van een bestaand gebouw. Hoge thermische isolatiewaarden zijn het uitgangspunt en goed luchtdicht bouwen is een voorwaarde. Luchtdicht bouwen is van belang voor een hoog thermisch comfort, het voorkomen van aantasting van de constructie en vanzelfsprekend voor optimale energiezuinigheid. Naast de gebruikelijke wijze van luchtdichting (tapes, afdichtingsbanden, etc.) is bij deze renovatie gespoten rubber gebruikt als luchtdichting van aansluitingen van nieuwe op bestaande constructies.

Innovatieve oplossing
BAM koos voor deze innovatieve oplossing om de grote onderlinge verschillen bij de diverse casco’s op een eenduidige manier te kunnen oplossen. Deze werkwijze is bovendien goed visueel te inspecteren voordat de aftimmering wordt aangebracht. Bij het maken van de keuze kon het team gebruikmaken van de ervaring uit eerdere passief-projecten in zowel nieuwbouw als renovatie.  

Inmiddels zijn de laatste prestatiemetingen uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de geleverde kwaliteit ruimschoots voldoet aan de criteria van het passief renoveren (o.a. n50 van ca. 0,7 h-1). Naast een kwaliteitsimpuls op architectonisch niveau krijgen de corporatie en haar bewoners een zeer comfortabel en energiezuinig complex.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Nieman Raadgevende Ingenieurs