Transformatie van opleidingscentrum in recordtempo

Een tandheelkundig opleidingscentrum aan de Brinkwal in Nieuwegein werd binnen tien weken getransformeerd tot 25 starterswoningen. Een opmerkelijke en uitdagende opdracht, die startte in mei 2013 en waarvan de oplevering nét voor de bouwvak plaatsvond. Ten behoeve van het project werd gebruikgemaakt van prefab units.

Hoewel men bij prefab in de eerste plaats vooral aan toepassingen in nieuwbouw en renovatiemarkt denkt, is er daarnaast de transformatiemarkt. Oftewel: de synthese tussen nieuwbouw en renovatie. Kantoren verbouwen tot wooneenheden, dat is een maatschappelijk zeer relevante en technisch interessante markt.

De opdracht, die aan Faay werd gegund, startte mei van dit jaar. Net voor de bouwvak zijn de woningen van woningbouwcoöperatie Jutphaas Wonen opgeleverd. Samen met bouwpartners (transVORM BV, A3 Architecten, Hek Installaties en Viac Installatieadviseurs) is het pand renderend gemaakt voor de opdrachtgever.

Duurzaamheid
Duurzaamheid is bij de transformatie van Brinkwal een belangrijk aspect. De transformatie van het kantoorpand zelf is al duurzaam te noemen. Duurzaam door enerzijds het (her)gebruik van de structuur en de materialen van het gebouw en anderzijds door een goede energiehuishouding in de woningen te realiseren.
Zoveel mogelijk materialen van het bestaande pand worden hergebruikt in de nieuwe situatie en er zijn diverse energiebesparende maatregelen getroffen, die resulteren in 25 energiezuinige woningen met energielabel A+.

Prefab
In de fabriek bij Faay Vianen zijn alle wanden en units klaargemaakt, die op de bouwplaats alleen nog maar op de plek van bestemming gezet moesten worden. Zodoende was er ter plaatse vrijwel geen overlast of stof. Vijfentwintig verschillende keukens plus even zoveel badkamer- en toiletunits werden tot en met de waterdichte afwerking, het scheerstopcontact en doucheslang in Vianen compleet geassembleerd.

Alle units stonden naast elkaar en werden in rij opgebouwd. Het repeterende effect zonder dat er een afstand overbrugd hoeft te worden, maakt de werkzaamheden zeer efficiënt en natuurlijk kostenbesparend..

De buitenwanden van de prefab units fungeren bovendien als volwaardige binnenwanden; dit levert een besparing op de bouwkosten. De wanden van de prefab unit hebben een zeer hoge spijker- en schroefvastheid, een goede brandwerendheid en zorgen voor een hoge geluidsisolatie.

De vloer van de prefab unit bevat alle noodzakelijke voorzieningen als afvoeren, afschot, afwerklaag en waterslot. Het installeren zelf omvat niet meer dan het razendsnel en probleemloos aansluiten van de leidingen, elektra en eventuele domotica. Faalkosten en tijdverlies behoren definitief tot het verleden dankzij de geheel gecontroleerde kwaliteit, optimale snelheid en foutloze oplevering.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Faay Vianen B.V.