Renovatie buitengevel zorgt voor win-winsituatie

Veel woningbouwcorporaties denken er vaak niet lang over na: een flat van 60 jaar oud is doorgaans rijp voor de sloop. In het geval van de Mangoflat in Heerlen dacht Woningcorporatie Weller er anders over. Het complex werd voorzien van een nieuwe isolatieschil. Woningbouwcorporatie blij, bewoners blij, kortom: een win-winsituatie.

“Op het moment dat de vraag zich voordoet, slopen of renoveren, kijk je naar meerdere aspecten. Het betreft hier een flat met 21 galerijetagewoningen van 60 jaar oud, met name bedoeld voor starters en jongeren mede dankzij de lage huur. De vraag naar goedkope appartementen, zeker met een huurprijs onder € 375, is erg groot. Daarom vonden wij renoveren de beste optie”, vertelt Jan Goessens, klantmanager bij Weller.

Eenvoudig aan te brengen en af te werken

De woningcorporatie koos voor het buitengevelisolatiesysteem StoTherm Classic van Sto Isoned en galerijcoating van Triflex. “We hebben hiervoor gekozen, omdat we wilden isoleren vanaf de buitenzijde. Dat betekent de minste overlast voor de bewoners, die gewoon in hun woning konden blijven wonen. Daarnaast is het materiaal vrij eenvoudig aan te brengen en af te werken. Met het lichte stucwerk krijgt de flat een frisse, eigentijds uitstraling. Een bijkomend voordeel is dat de isolatie tevens dient als geluidsisolatie en dat er geen sprake is van ruimteverlies in de woning”, zegt Weller-technisch adviseur Hans Ortmans.


De Mangoflat voor aanvang van de renovatie en na oplevering.

“StoTherm Classic is een buitengevelisolatiesysteem op basis van een polystyreen isolatieplaat. Voor de Mangoflat werd gekozen voor 140 mm dikke isolatie. Een prettig lichtgewicht materiaal dat met behulp van verlijming en mechanische verankering op de gevel wordt aangebracht. We zijn met dit project van augustus tot en met februari bezig geweest. Een belangrijk aspect van aandacht is wel dat de afwerklaag waterkerend moet worden aangebracht. Als je de afwerklaag beschadigt, kan er water achter komen en bij vorst zorgt kan er dan schade optreden. Bewoners mogen dus geen gaten in de buitenmuren boren. Om zeker te zijn van een waterkerende afwerking hebben we een gespecialiseerd bedrijf Sto-buitengevelisolatiesysteeem laten aanbrengen. Voor de isolerende werking heeft zo’n beschadiging overigens geen invloed”, zegt Ortmans

Van E- naar B-label

Bladerend in zijn gegevens noemt hij de isolatiewaarde op. “De totale extra isolatiewaarde betreft nu een R-waarde van 3,8 m2K/W bij een dikte van 140 mm. Dat betekent dat we het energielabel E hebben kunnen inruilen voor het B-label. Overigens weten we nog niet exact hoeveel besparing deze isolatie de bewoners oplevert. We hebben een aantal bewoners gevraagd om hun gasrekening bij te houden, zodat we over een jaar een betrouwbare vergelijking kunnen maken.”

Koudeburgen voorkomen

Naast het isoleren van de schil werden ook de balkons van de woningen vervangen. Dit was noodzakelijk om koudebruggen te voorkomen. Ortmans: “We hebben de oppervlakte van de balkons kunnen verviervoudigen. Als je dan toch moet vervangen, kun je er beter iets groters van maken. De bewoners zijn daar alleen maar blij mee. Met een speciale constructie zijn die balkons van buitenaf tegen het gebouw geplaatst. Ook  deuren, ramen en kozijnen zijn vervangen. De oude kunststof kozijnen zijn vervangen door kunststof kozijnen van K-vision met HR ++-glas. De ventilatie hebben we nu beter kunnen verwerken in de kozijnen door middel van ventilatieroosters. Wat betreft de ventilatie is er nu sprake van natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer. Daarnaast is het dak extra geïsoleerd en zijn de galerijen ingepakt om ook hier koudebruggen te voorkomen.”

Beter geïsoleerd zonder huurverhoging

Uiteraard zijn er volgens Ortmans ook nadelen aan het deze wijze van isoleren van buitenaf. Zoals de eerder genoemde kwetsbaarheid van de schil, waardoor onderhoud van de pleisterlaag onontkoombaar is. “Dat weegt niet op tegen de vele voordelen, zeker voor de bewoners.”

Ortmans en Goessens kijken terug op een meer dan geslaagd project. Goessens: “We zijn in alle opzichten tevreden. De bewoners zijn blij, want ze hebben een beter geïsoleerde woning zonder huurverhoging. Daarnaast ziet het complex er eigentijdser en moderner uit en hebben we de balkons vergroot van 2 naar 8 m2. Hoewel de bewoners 6 maanden lang werden geconfronteerd met bouwactiviteiten en dus de nodige overlast hebben ondervonden, hebben we geen wanklank gehoord.”

Levensduur met 15 jaar verlengd

Goessens noemt het een schoolvoorbeeld van hoe renovatie bij alle partijen voor tevreden gezichten kan zorgen. “We hebben de levensduur van het gebouw met minimaal 15 jaar weten te verlengen. Minimaal, want het kan maar zo zijn dat we met kleine aanpassingen nog langer gebruik blijven maken van dit complex. Het is een mooi voorbeeld hoe je bestaande bebouwing kunt doorexploiteren. We krijgen zelfs vragen van andere woningbouwverenigingen hoe we dit project hebben aangepakt. Daar zijn we best trots op.”

Foto bovenaan: De nieuwe metalen constructie van de balkons voorkomt koudebruggen. Tegelijkertijd is het mogelijk om de balkons, net als voorheen, ´zwevend´ te bevestigen.  

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Gerrit Tenkink

Meer nieuws uit Heerlen, Limburg