Renovatie buitengevel zorgt voor win-winsituatie

Renovatie buitengevel zorgt voor win-winsituatie

Veel woningbouwcorporaties denken er vaak niet lang over na: een flat van 60 jaar oud is doorgaans rijp voor de sloop. In het geval van de Mangoflat in Heerlen dacht Woningcorporatie Weller er anders over. Het complex werd voorzien van een nieuwe isolatieschil. Woningbouwcorporatie blij, bewoners blij, kortom: een win-winsituatie.

“Op het moment dat de vraag zich voordoet, slopen of renoveren, kijk je naar meerdere aspecten. Het betreft hier een flat met 21 galerijetagewoningen van 60 jaar oud, met name bedoeld voor starters en jongeren mede dankzij de lage huur. De vraag naar goedkope appartementen, zeker met een huurprijs onder € 375, is erg groot. Daarom vonden wij renoveren de beste optie”, vertelt Jan Goessens, klantmanager bij Weller.

Eenvoudig aan te brengen en af te werken

De woningcorporatie koos voor het buitengevelisolatiesysteem StoTherm Classic van Sto Isoned en galerijcoating van Triflex. “We hebben hiervoor gekozen, omdat we wilden isoleren vanaf de buitenzijde. Dat betekent de minste overlast voor de bewoners, die gewoon in hun woning konden blijven wonen. Daarnaast is het materiaal vrij eenvoudig aan te brengen en af te werken. Met het lichte stucwerk krijgt de flat een frisse, eigentijds uitstraling. Een bijkomend voordeel is dat de isolatie tevens dient als geluidsisolatie en dat er geen sprake is van ruimteverlies in de woning”, zegt Weller-technisch adviseur Hans Ortmans.


De Mangoflat voor aanvang van de renovatie en na oplevering.

“StoTherm Classic is een buitengevelisolatiesysteem op basis van een polystyreen isolatieplaat. Voor de Mangoflat werd gekozen voor 140 mm dikke isolatie. Een prettig lichtgewicht materiaal dat met behulp van verlijming en mechanische verankering op de gevel wordt aangebracht. We zijn met dit project van augustus tot en met februari bezig geweest. Een belangrijk aspect van aandacht is wel dat de afwerklaag waterkerend moet worden aangebracht. Als je de afwerklaag beschadigt, kan er water achter komen en bij vorst zorgt kan er dan schade optreden. Bewoners mogen dus geen gaten in de buitenmuren boren. Om zeker te zijn van een waterkerende afwerking hebben we een gespecialiseerd bedrijf Sto-buitengevelisolatiesysteeem laten aanbrengen. Voor de isolerende werking heeft zo’n beschadiging overigens geen invloed”, zegt Ortmans

Van E- naar B-label

Bladerend in zijn gegevens noemt hij de isolatiewaarde op. “De totale extra isolatiewaarde betreft nu een R-waarde van 3,8 m2K/W bij een dikte van 140 mm. Dat betekent dat we het energielabel E hebben kunnen inruilen voor het B-label. Overigens weten we nog niet exact hoeveel besparing deze isolatie de bewoners oplevert. We hebben een aantal bewoners gevraagd om hun gasrekening bij te houden, zodat we over een jaar een betrouwbare vergelijking kunnen maken.”

Koudeburgen voorkomen

Naast het isoleren van de schil werden ook de balkons van de woningen vervangen. Dit was noodzakelijk om koudebruggen te voorkomen. Ortmans: “We hebben de oppervlakte van de balkons kunnen verviervoudigen. Als je dan toch moet vervangen, kun je er beter iets groters van maken. De bewoners zijn daar alleen maar blij mee. Met een speciale constructie zijn die balkons van buitenaf tegen het gebouw geplaatst. Ook  deuren, ramen en kozijnen zijn vervangen. De oude kunststof kozijnen zijn vervangen door kunststof kozijnen van K-vision met HR ++-glas. De ventilatie hebben we nu beter kunnen verwerken in de kozijnen door middel van ventilatieroosters. Wat betreft de ventilatie is er nu sprake van natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer. Daarnaast is het dak extra geïsoleerd en zijn de galerijen ingepakt om ook hier koudebruggen te voorkomen.”

Beter geïsoleerd zonder huurverhoging

Uiteraard zijn er volgens Ortmans ook nadelen aan het deze wijze van isoleren van buitenaf. Zoals de eerder genoemde kwetsbaarheid van de schil, waardoor onderhoud van de pleisterlaag onontkoombaar is. “Dat weegt niet op tegen de vele voordelen, zeker voor de bewoners.”

Ortmans en Goessens kijken terug op een meer dan geslaagd project. Goessens: “We zijn in alle opzichten tevreden. De bewoners zijn blij, want ze hebben een beter geïsoleerde woning zonder huurverhoging. Daarnaast ziet het complex er eigentijdser en moderner uit en hebben we de balkons vergroot van 2 naar 8 m2. Hoewel de bewoners 6 maanden lang werden geconfronteerd met bouwactiviteiten en dus de nodige overlast hebben ondervonden, hebben we geen wanklank gehoord.”

Levensduur met 15 jaar verlengd

Goessens noemt het een schoolvoorbeeld van hoe renovatie bij alle partijen voor tevreden gezichten kan zorgen. “We hebben de levensduur van het gebouw met minimaal 15 jaar weten te verlengen. Minimaal, want het kan maar zo zijn dat we met kleine aanpassingen nog langer gebruik blijven maken van dit complex. Het is een mooi voorbeeld hoe je bestaande bebouwing kunt doorexploiteren. We krijgen zelfs vragen van andere woningbouwverenigingen hoe we dit project hebben aangepakt. Daar zijn we best trots op.”

Foto bovenaan: De nieuwe metalen constructie van de balkons voorkomt koudebruggen. Tegelijkertijd is het mogelijk om de balkons, net als voorheen, ´zwevend´ te bevestigen.  

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Wat is een retentiedak en welke systemen zijn er? 

Wat is een retentiedak en welke systemen zijn ...

11-12-2018 om 08:00 uur

Een retentiedak heeft als functie het tijdelijk opslaan van regenwater en/of het vertraagd afvoeren hiervan. De ...

Lees verder »

Daktegeltax

Daktegeltax

06-12-2018 om 15:30 uur
timer 3 min

Erik Steegman: Het is alweer een tijd geleden dat het woord tuintegeltax hardop is uitgesproken. Dat komt mede door de reuring ...

Lees verder »

Gevels, daken en straten als bron van energie

Gevels, daken en straten als bron van energie

16-11-2018 om 15:30 uur
timer 4 min

TNO organiseerde een minisymposium over gevels, daken en straten als energiebron. Design gaat soms ten koste van ...

Lees verder »

‘Wij zijn klaar voor een definitieve switch naar de circulaire economie’

‘Wij zijn klaar voor een definitieve switch ...

01-11-2018 om 16:00 uur
timer 3 min

De kanteling richting een economie zonder afval is in volle gang. Overal in Nederland zien we initiatieven ontpoppen, ...

Lees verder »

Webinar belicht do’s en don’ts voor duurzame renovatie

Webinar belicht do’s en don’ts voor ...

04-10-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Het webinar ‘Handvatten voor duurzame woningrenovatie’ vindt plaats op 9 oktober van 12.30 tot 13.30 ...

Lees verder »

Winst van groene daken onder de loep

Winst van groene daken onder de loep

27-09-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Green Deal Groene Daken bracht in kaart wat de winst van groene daken is. Op basis van 30 wetenschappelijke bronnen ...

Lees verder »

De fundamenten voor een goede thermische isolatie

De fundamenten voor een goede thermische isolatie

26-09-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Hogere eisen aan thermische isolatie, luchtdichtheid, geluidisolatie en brandwerendheid vragen om meer ...

Lees verder »

Seminar neemt brandveiligheid van gevels onder de loep

Seminar neemt brandveiligheid van gevels onder ...

19-09-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

De brandveiligheid van gevels komt onder de aandacht tijdens het Fire Seminar op 20 september 2018. Inschrijven ...

Lees verder »

Monumentaal pand De Tinfabriek krijgt refresh

Monumentaal pand De Tinfabriek krijgt refresh

04-09-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Een duurzame en inspirerende omgeving, dat is wat De Tinfabriek uit Naarden beoogt. Het industriële en monumentale ...

Lees verder »

‘4 manieren om belangen van bewoners mee te nemen’

‘4 manieren om belangen van bewoners mee ...

30-08-2018 om 11:00 uur
timer 4 min

De verduurzaming van vastgoed is een belangrijke driver voor veel partijen in de bouw- en vastgoedsector. Toch ...

Lees verder »

7 aandachtspunten voor de spouwmuur in whitepaper

7 aandachtspunten voor de spouwmuur in whitepaper

29-08-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Het belang van een goede thermische schil om energiezuinig te bouwen komt onder de aandacht in de whitepaper ‘Optimalisering ...

Lees verder »

Nieuwe hoofdkantoor Europees Octrooibureau is lang, slank én duurzaam

Nieuwe hoofdkantoor Europees Octrooibureau is ...

27-08-2018 om 11:00 uur
timer 1 min

Het nieuwe, duurzame kantoor van het Europees Octrooibureau in Rijswijk is eerder deze zomer officieel geopend ...

Lees verder »

Reacties

schoolvoorbeeld van èchte duurzaamheid !!! proficiat aan bewoners èn cooperatie.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up