Vandaag bouwen, morgen wonen

Vorig jaar lanceerde VolkerWessels zijn concept MorgenWonen. Hierin zet het bouwconcern binnen één dag een woning in elkaar. “Het Cradle to Cradle-principe speelt hierbij een belangrijke rol: de woningen zijn in de toekomst ook eenvoudig uit elkaar te halen en te verplaatsen."

“Wij denken dat de huidige bouwmethode eindig is. Met dit concept willen we de kwaliteit en veiligheid van onze bouwprojecten garanderen, ongeacht de weersomstandigheden.” Volgens Rik Hulsman, manager Markt & Innovatie bij
VolkerWessels, is dit de reden geweest om MorgenWonen te ontwikkelen. Dit nieuwe bouwconcept bleek direct een succes, want eind vorig jaar heeft het bouwconcern aan de Tilburgse Lourdeskade de honderdste woning op deze manier gerealiseerd. Dit is onder meer te danken aan de snelheid, want een woning is binnen één dag te bouwen.

Droge assemblage

“In onze eigen fabrieken maken we alle elementen van MorgenWonen-woningen plug-and-play. Op de bouwplaats vindt enkel de droge assemblage plaats”, vertelt Hulsman. In die fabrieken fabriceert VolkerWessels tachtig procent van de bouwonderdelen. De badkamer en het toilet wil hij extra onder de aandacht brengen. “Het enige 3D-element van deze woningen. In zijn geheel vervoeren we dit per vrachtwagen naar de bouwplaats.” Die logistiek is een niet onbelangrijk aspect. Om een huis in één dag te kunnen bouwen, moeten de materialen op tijd aanwezig zijn. “Met zes vrachtwagens rijden we vanuit onze fabrieken naar de bouwlocatie. Vooralsnog is dit altijd goed gegaan.”

Herplaatsen

Hulsman beschrijft het concept MorgenWonen als Cradle to Cradle. “Het is een nieuwbouwconcept, maar we storten niets in. Dit doen we expres: mocht het nodig zijn, dan kunnen we in de toekomst de woningen eenvoudig uit elkaar halen en ergens anders plaatsen.” Ook de energie-installaties zijn aanpasbaar. “Alle woningen die we volgens dit concept bouwen, zijn op basis van energienotanul. Mochten de mogelijkheden van de energieinstallaties in de toekomst nog verder verbeteren, dan kunnen we de huizen hierop aanpassen.” Het gebruikte bouwmateriaal is overigens nog niet Cradle to Cradle. “Daar werken we aan”, vertelt Hulsman. “Het skelet van het huis is van beton, het dak is van hout. Als materiaal voor de vensters hebben we nu gekozen voor hout, maar dit is eventueel aan te passen naar kunststof.”

Continue flow

Een groot deel van het succes is te danken aan de investeringsmaatschappij Reggeborgh, waarvan VolkerWessels onderdeel uitmaakt. “Onze eigen belegger zorgt ervoor dat we een continue flow hebben”, legt hij uit. “Dat is belangrijk om de kosten laag te houden.” Die flow blijft voorlopig aanwezig. Afgelopen jaar bouwde VolkerWessels onder meer in Zeist, Holten en Tilburg. Dit jaar staan onder meer Heerenveen, Rijen en Kapelle op het programma. Met name de nieuw te bouwen woningen in het Zeeuwse dorp noemt Hulsman bijzonder. “In maart gaan we voor het eerst aan de slag en met een combinatie van huur- en koopwoningen.

Tot nog toe hebben we deze twee steeds gescheiden gehouden.” In Kapelle komen twaalf huur- en twaalf koopwoningen. Het concept MorgenWonen is ook erg geschikt als vervangende nieuwbouw. In principe kunnen de bewoners direct na de oplevering in het huis trekken. “Na een dag is de woning volledig gereed en na twee weken volledig woonklaar, inclusief vloerbedekking. Daarnaast beperken we de overlast voor de omgeving”, legt Hulsman uit. Inmiddels zijn de meningen van de bewoners van het eerste uur gevraagd. In het eerste kwartaal van 2015 verwacht Hulsman hun reacties binnen te krijgen. “Aan de hand van hun meningen verbeteren we dit concept om zo de hoge kwaliteit van MorgenWonen te blijven waarborgen.

Investeringsmaatschappij Reggeborgh

Zonder Reggeborg, waarvan bouwconcern VolkerWessels onderdeel uitmaakt, was MorgenWonen wellicht niet mogelijk geweest, weet ook Hulsman. “Zo treden we niet alleen als bouwer op, maar ook als belegger. De woningen verhuren en verkopen we zelf.” Volgens hem zoekt het bouwconcern geïnteresseerden, die de verhuurdersrol kunnen overnemen. “We zijn met verschillende beleggers en woningcorporaties hierover in gesprek.”

Dit artikel stond eerder in het Duurzaam Gebouwd Magazine, uitgave #29. Bekijk al onze magazines op DuurzaamGebouwd.nl/Duurzaam-Gebouwd-Magazine.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten