Energiezuinige eenvoud in Ermelo

Een nieuwbouwwoning met een energierekening die onder de streep op nul eindigt. Wie wil dat nu niet? In het Gelderse Ermelo kunnen ze erover meepraten. Daar werd half september de Nul op de Meter woonwijk Groevenbeek-Noord officieel geopend.

Het betreft een van de eerste grootschalige energieneutrale woonwijken van ons land. “Ik durf wel te stellen dat dit de meest energiezuinige woonwijk van Nederland is”, klinkt de projectontwikkelaar trots. Wethouder Jan van den Bosch van de gemeente Ermelo steekt niet onder stoelen of banken dat Groevenbeek-Noord op een gewilde locatie is gebouwd. “De wijk ligt aan de rand van de bebouwde kom, tegen bos en hei aan. Daar stond ooit een tijdelijke school. Toen die verdween, viel de grond vrij.”

Dat bood de gemeente Ermelo, die ernaar streeft om in 2035 klimaatneutraal te zijn, gelegenheid om meerdere doelstellingen tegelijk te realiseren. Van den Bosch: “Wij wilden duurzaam bouwen, als voorbeeldproject, om in de regio te laten zien dat het zo dus ook kan. Daarnaast wilden we werk maken van onze ambities richting 2035 én er was in Ermelo dringend behoefte aan betaalbare koopwoningen.” Al die elementen zijn in Groevenbeek-Noord samengekomen.

Drie uitgangspunten

De 39 starterswoningen die er zijn gebouwd, variëren in prijs van 161.000 tot 179.000 euro, vrij op naam. “De grond was gemeentegrond, stond voor nul in de boeken”, verduidelijkt Van den Bosch. “Dit was dus een uitgelezen plek om betaalbare woningen te bouwen, waarbij voor ons voldoende was dat het exploitatieresultaat op ‘0’ zou sluiten.” In 2013 startten de voorbereidingen. Er waren drie duidelijke uitgangspunten: “Duurzaamheid, betaalbare woningen en de bouw moest ten goede komen aan het lokale bedrijfsleven”, somt de wethouder op. Er werd een prijsvraag uitgeschreven en die werd gewonnen door Van Wijnen uit Harderwijk, dat voorheen onder de naam BIMO Bouw nog in Ermelo was gevestigd. “Zij zagen dit ook als een enorme kans om te innoveren. Er is vanaf dag één buitengewoon goed overlegd en samengewerkt.” Van Wijnen betrok regionale bedrijven als Greenteq Solutions uit Ermelo en 4D Architecten uit Nijkerk nadrukkelijk bij het project.

Eenduidig concept van ambities

Projectontwikkelaar Cris Zijlmans van Van Wijnen spreekt van een “eerlijk energieconcept”. “De gemeente heeft een ambitie neergelegd en wij zijn daar nog overheen gegaan. We hebben van losse ambities een eenduidig concept gemaakt. Dit was voor ons een unieke mogelijkheid om alle kennis op het gebied van duurzame bouw in de praktijk te brengen. Er is vanuit technische duurzaamheid en vanuit sociale duurzaamheid geredeneerd.” Van Wijnen wilde nadrukkelijk een verbinding leggen in bewustwording, ook ná de oplevering. “We hebben in samenwerking met de bewoners hardware in de woning geplaatst om geanonimiseerd op afstand het verbruik en de opwekking per woning real-time uit te lezen. Dat is onderverdeeld in verwarming, ventileren, warmwateropwekking en regulier huishoudelijk verbruik.

Lees in de volledige versie van het artikel in het Duurzaam Gebouwd Magazine #32 (ook online te lezen) hoe de belangstelling voor de woningen overweldigend was en andere gemeenten in de buurt het proces met belangstelling volgden.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Van Wijnen

Meer nieuws uit Ermelo, Gelderland