Wonen in voormalig kantoorgebouw

In opdracht van vastgoedontwikkeling Pinnacle wordt in Den Haag het voormalig kantoorgebouw van de Shell aan de Oostduinlaan 75 verbouwd tot een appartementencomplex met circa 225 luxe woningen. 

Het oorspronkelijke kantoorgebouw dateert uit 1968 en is ontworpen door architect Hans Oud. Het gebouw bestaat uit een hoogbouwvolume met direct haaks daarop een lager bouwblok. In het nieuwe ontwerp van Cepezed blijft de hoogbouwvleugel behouden en maakt de lage vleugel plaats voor een kleiner bouwvolume. Tussen de gebouwen komt een groene plaza, met daaronder een 2-laagse parkeergarage en bergingen.

Minimum aan ingrepen

Het ontwerp behoudt veel bestaande onderdelen, zoals de draagstructuur en kopgevel van de hoogbouw, parkeerkelder en fundering van de laagbouw. Bestaande elementen worden zo veel mogelijk benut met een minimum aan ingrepen.

Vanaf het begin is DGMR betrokken bij het ontwerpteam als adviseur bouwfysica en brandveiligheid. Daarnaast leverde dit bureau de BREEAM-NL expert. Beide gebouwontwerpen hebben de score ‘Very Good’ behaald in het BREEAM-traject. Met deze scoren geldt de hoogbouw als het grootste getransformeerde woongebouw in Nederland. Bij een dergelijke transformatie zijn er kansen op het gebied van verantwoord materiaalgebruik. Zo levert het hergebruik van materialen uit het bestaande gebouw punten op voor de BREEAM-credits MAT 1 (bouwmaterialen) en WST 1 (afvalmanagement op de bouwplaats). Voor beide credits is dan ook een hoge score behaald.

Energielabel A

Bij de transformatie is gestreefd naar een hoog kwaliteitsniveau (minimaal nieuwbouw niveau). Dit komt onder meer tot uitdrukking in aspecten als energielabel A, grote buitenruimten, een kwalitatieve thermische schil met onder andere zonwerend triple glas en optimale verwerking van de aspecten geluidwering gevel, geluidsisolatie van de wanden en vloeren en installatiegeluid in het ontwerp.

Bron afbeelding: Studio i2

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DGMR

Meer nieuws uit Den Haag ('s Gravenhage), Zuid-Holland