‘Zonder overheidsregels komen er weinig innovaties’

Om tot een bouwkundig en economisch levensloopbestendig en energieneutraal huis te komen, besloot de Bossche architect Robin Janicki zijn net gekochte woning volledig te strippen en opnieuw op te bouwen. “Dankzij dit project komen meer klanten naar me toe om duurzame projecten uit te voeren.”

In 2012 kochten Janicki en zijn vrouw hun nieuwe huis: een jaren 60 bungalow in Rosmalen. Direct na de aankoop stripten zij het gebouw volledig. “Alleen de buitenmuren van de oorspronkelijke bungalow lieten we staan. We hebben gezorgd voor een nieuwe indeling: de slaapkamers liggen nu op het noorden, het woon- en leefgedeelte op het zuiden. Dat is energiezuiniger, want zo dient de zon als verwarming. Daarnaast hebben we de hele woning voorzien van een ultra-lage temperatuur vloerverwarming.”

De woning van Janicki beschikt over 36 zonnepanelen.

Inmiddels is het huis inmiddels volledig energieneutraal. “Voor die keuze moesten we onder meer over een – financiële – drempel heen”, laat hij weten. “Aan de andere kant dachten we: ‘We hebben al zo veel gedaan, laten we die laatste paar stappen ook maar zetten.’ Hierbij heeft de beschikbaar gestelde subsidie een handje geholpen.”

Die stappen bestonden uit:

“Zo bespaar ik iedere maand € 200 op mijn energierekening. Over 20 jaar is dat ten minste € 48.000. Dat is toch een mooie businesscase.” Bij de energieberekening, een zogeheten EPA-advies, heeft hij hulp gekregen van Energie Nul73, een platform voor woningeigenaren in ’s-Hertogenbosch die hun woning energieneutraal willen renoveren. Zij krijgen daarbij hulp van bedrijven, organisaties en de gemeente ’s-Hertogenbosch. "Inmiddels adviseer ik zelf bewoners, die hiermee bezig zijn."

Zelf touwtjes in handen

Eenvoudig ging de renovatie overigens niet. Zo stuurde hij zijn aannemer na 3 maanden weg. “Als architect ben ik wellicht een kritische klant, maar we lagen steeds met elkaar in de clinch. Hij deed gewoon niet wat ik wilde en had uitgewerkt. Daarom heb ik na 3 maanden zelf de touwtjes in handen genomen.”

Dit leverde hem veel extra werk op, maar de opgeleverde kennis gebruikt hij gretig in zijn huidige projecten. Zo is het aantal projecten gestegen met meer aandacht voor duurzaamheid gestegen. Inmiddels werkt hij aan het eerste energieneutrale huis van Sint-Michielsgestel. “In plaats van te werken met een aannemer moet de bouwheer in ere worden hersteld”, vindt hij. “Bij een project in Rosmalen hebben we zo, dus zonder hoofdaannemer, flink in kosten bespaard door slim in te kopen. Als bouwheer heb ik toen samengewerkt met een technisch werkvoorbereider.”

Er waren 5 grondboringen tot 80 meter om de bronnen voor de warmtepomp te plaatsen.

Hij snapt niet dat zo weinig mensen hun huis op dit vlak aanpakken. “Blijkbaar denken we bij investeringen op het gebied van energie direct na over terugverdientijden. Bij de aankoop van een keuken of een auto doen we dat niet. Hier ligt een taak van de overheid: de meeste burgers zien de noodzaak hiervan nog niet in. Daarnaast moet je voor zo’n investering een lange adem hebben, want na 10 à 15 jaar is het economisch rendement pas optimaal. Aan de bewustwording van de bewoners moet nog veel worden gedaan.”

Regels zorgen voor innovaties

Aan de andere kant vindt hij dat de overheid regels moet stellen om vernieuwingen te stimuleren. “Innovaties komen pas als ze regels stelt. Pas als het in het bouwbesluit staat, conformeren bedrijven zich hieraan.” Als voorbeeld noemt hij de klimaatinstallatie in zijn woning. “Deze installatie is gloednieuw, maar sommige pompen in de installatie werken 'ouderwets’ op wisselstroom. Die verbruiken meer energie dan pompen op gelijkstroom. Dat is een gemiste kans om een zo energiezuinig mogelijke installatie te ontwerpen. Sommige componenten zijn misschien al wel beschikbaar, maar worden nog niet toegepast.”

Zijn woning is overigens nog steeds niet helemaal klaar. “We zijn nu druk aan de slag met onze tuin: de lente is daarvoor het ideale jaargetijde. We hopen dat ons huis na de komende zomer helemaal klaar is.”

Foto bovenaan: Robin Janicki voor zijn energieneutrale woning.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten

Meer nieuws uit 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant