Leegstand in hartje ‘s-Hertogenbosch krijgt nieuwe functie

Het aangezicht van leegstaande kantoorgebouwen in de binnenstad kan frustreren, wanneer de zoektocht naar geschikte woonruimte op niets uitloopt. Gelukkig voltrekken zich steeds vaker transformaties, zodat functieloos vastgoed een nieuwe bestemming krijgt.

Zo ook in ’s-Hertogenbosch, waar drie gebouwen van Van Lanschot Bankiers leegstonden. Vlak na de zomer van 2015 startte de transformatie van de panden, die sinds de jaren 80 in hartje centrum staan. “Het project bestaat uit drie panden. Een loopbrug verbond ze aan elkaar”,  vertelt Anne Wagenmakers van Van der Heijden bouw en ontwikkeling. “Voordat ze leeg kwamen te staan golden de gebouwen als kantoor, voor de voorliggende Van Lanschot bank.”

Functie behouden

Deze bank bevindt zich nog steeds aan de voorzijde en met dezelfde functie. “Belangrijke redenen om te transformeren waren onder andere om een oplossing te bieden voor de huisvestingsproblematiek in de stad en een positieve impuls te geven aan de leefbaarheid van de omgeving.”

Bij de transformatie bleef het totale casco van twee van de drie gebouwen staan en is de constructie in veel gevallen in de oude staat gebleven. “We gebruiken metalstudwanden, waardoor we op een eenvoudige en financieel gunstige manier een nieuwe invulling geven aan de panden.” De wanden brengen een flexibiliteit voor de toekomst met zich mee, want deze elementen maken het mogelijk om snel in te spelen op nieuwe situaties. “Hierdoor kunnen we snel acteren op een mogelijke functieverandering.”

Midden in de binnenstad

De transformatie had verschillende doelstellingen, waaronder procesefficiëntie, een integrale benadering en een korte doorlooptijd. “Zo wilden we overlast bij direct omwonenden en gebruikers van aangrenzende panden tot een minimum beperken”, legt Wagenmakers uit. “Dat was niet altijd eenvoudig, vanwege beperkte mogelijkheden bij de aan- en afvoer van materiaal. Je moet de locatie zien als een zeer drukke doorgang. Voetgangers en fietsers begeven zich door de winkelstraten naar het station en andersom.”

Lees meer in Duurzaam Gebouwd Magazine 34

Lees meer over onder andere de open begroting voor dit transformatieproject in het volledige artikel in het Duurzaam Gebouwd Magazine #34, dat begin juni verschijnt.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Van der Heijden bouw en ontwikkeling

Meer nieuws uit 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant