Rura Nova: 1 gebouw met meer functies

De familie Huijbregts wil het oude Belastingdienst-gebouw in Roermond transformeren. Met een Proefkamer en diverse kennissessies zoekt ze partners. In december stond ‘Transformatie van kantoren naar woningen’ centraal.

Architectenbureau Paul de Ruiter, Bureau Van Miert en Klictet Advies hebben samen vormgegeven aan Rura Nova, zoals dit Limburgse project heet. “Dat staat voor ‘nieuw Roermond’ en met de prominente locatie en omvang wordt dit project ‘een nieuw hart in de stad”, vertelde Manon Huijbregts van Huybregts Beheer. “Na 30 jaar is een gebouw op en wij willen niet vastzitten aan de oorspronkelijke functie van dit gebouw. Wij zien een ‘tweede leven’ van dit gebouw, waarin wonen, werken en recreëren centraal staan.”

Circulaire, adaptieve gebouwen

Bij die gedachte sluit de creatie van Paul de Ruiter goed aan. “Wij willen circulaire gebouwen maken, die adaptief zijn voor toekomstig gebruik”, legde architect Noud Paes uit. Toen dit gebouw in 1984 werd gebouwd, was er slechts 1 doel: werken. Ons doel met het getransformeerde gebouw om diverse functies te vermengen: school, retail, kantoren en woningen. Dat zien we als duurzame stedenbouw.”

Locatie, locatie, locatie

Hierbij speelt de locatie een belangrijke rol, vertelde Irma van Leeuwen. Ze is lid van het Expertteam Kantoortransformaties van RVO Nederland, een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. “In veel gevallen is sloop onvermijdelijk, maar je kunt ook transformeren. Dit hangt af van de locatie en in dit geval (het pand ligt tegenover het NS-station van Roermond, red) is die goed.”

Als voorbeeld sprak ze onder meer over het voormalige GAK-gebouw in Amsterdam, dat tegenwoordig appartementen en commerciële ruimten bevat. Daarnaast passeerde het project Brinkwal in Nieuwegein de revue: een voormalig kantoorpand dat is getransformeerd naar sociale huurwoningen voor jongeren.

Belang van ketensamenwerking

Aan het project Brinkwal in Nieuwegein heeft onder meer Faay Vianen meegewerkt. “Bij zo’n transformatie is ketensamenwerking belangrijk”, vertelde oprichter Cees Faay. “Dit is de reden geweest dat we in 5 weken 25 wooneenheden hebben kunnen plaatsen. Ons doel is iedere keer om op een flexibele en duurzame wijze te verbouwen: alles is dan mogelijk.”

Kennisseminars en Proefkamer

Rura Nova organiseert de komende tijd diverse kennisseminars, onder meer over duurzaam herontwikkelen.

Daarnaast tonen diverse bedrijven in de Proefkamer hun duurzame oplossingen. Zo laat Idesign Solutions weten dat het binnenwerk en de poten van de fauteuils gemaakt zijn van kozijnen en volgens een van de labels heeft Pennings Akoestisch Afbouwen isolatiemateriaal uit het Roermondse gebruikt om de akoestiek te verbeteren. Verder heeft ABB het installatiesysteem Clixys ontwikkeld, dat het hele gebouw op een flexibele manier van energie voorziet.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten

Meer nieuws uit Roermond, Limburg