Verslag: Masterclass Cradle to Cradle

Gedurende de Internationale BouwBeurs trakteerde Kingspan in samenwerking met Duurzaam Gebouwd de beursbezoeker op lezingen in het Duurzaamheidspaviljoen. Roger Cox sloot de week af met een Masterclass Cradle to Cradle.

Ondanks de vele aanmeldingen mochten 'slechts' 35 deelnemers exclusief de Masterclass Cradle to Cradle bijwonen van Duurzaam Gebouwd-expert Roger Cox.

Hij heeft inmiddels een indrukwekkende staat van dienst. Cox is advocaat-bestuurder van Paulussen Advocaten in Maastricht. Daarnaast is hij lid van de Business Advisory Council van het Cradle to Cradle Product Innovation Institute in San Francisco, lid van de Raad van Advies van de Groene Zaak en van het Urgenda platform. Tevens is hij oprichter en bestuurder van de Planet Prosperity Foundation.

Masterclass
Cox pakte tijdens in het eerste deel van de masterclass thema's op als brandstofschaarste, klimaatverandering en de groeiende wereldbevolking. De noodzaak om een transitie naar een ander soort samenleving in gang te zetten bleek uit de uiterst nauwkeurige onderbouwing van bovengenoemde thema's. Cradle to Cradle kan hierin een goede gids zijn.

Cox staat bekend om zijn integrale aanpak van stedelijke ontwikkeling en ontwerpt aanbestedingsprocedures en samenwerkingsvormen tussen overheden en marktpartijen die duurzame ontwikkeling faciliteren. En dat bleek toen hij in het tweede deel van zijn masterclass in ging op de vertaling van de ontwikkelingen naar een gebied als Nederland. Met de op de ondertunneling van de A2 toegepaste concurrentiegerichte dialoog als praktijkvoorbeeld, liet hij zien hoe je Cradle to Cradle kunt vertalen naar stedelijke ontwikkeling. 

Tunnel door Maastricht
De A2 loopt dwars door Maastricht. Het verkeer stroomt hier niet goed door. Dat zorgt voor veel fijnstof- en geluidsoverlast en het verdeeld de stad in twee delen. In plaats van een sectorale (puur infrastructurele) aanpak waarbij een zijader rond Maastricht zou worden aangelegd, is juist gekozen voor een integrale gebiedsontwikkeling met een tunnel-traject onder het hart van de stad door.

Het door de ondertunneling vrijgekomen stadsgebied kan zodoende gebruikt worden voor het verbinden van de stadswijken, het aanleggen van een groene loper van enkele duizenden bomen die de stad met het omringende landschap verbinden en het aanleggen van ontmoetingspleinen en extra wandel- en fietsverbindingen in de stad. Een grootschalige aanpak van zo'n gebied, maakt dat de nabijgelegen, nodig aan renovatie toe zijnde, woonwijken ook direct kunnen worden aangepakt.

Transittunnel
De tunnel zelf is een dubbeldekstunnel geworden en daarmee een noviteit in Europa. In de tunnel zal de onderste buis als transittunnel leiden in de richting van Luik. De andere tunnelbuis fungeert als ringweg en leidt de automobilist naar het centrum. In aanvang is ondertunneling wel duur, maar op de lange termijn voor mens, milieu en de community building in de stad de meest ideale oplossing.

Al met al was het een mooie masterclass, waarin Cox gedegen en gedreven liet zien dat er werk aan de winkel is. Na afloop ontvingen de deelnemers als extraatje het boek Limburg 2030 - Jongeren in gesprek met de leiders van nu (waaraan Duurzaam Gebouwd binnenkort aandacht zal besteden) en de publicatie Cradle to Cradle for the built environment.

De presentatie van Cox wordt binnenkort als PDF naar alle deelnemers van de masterclass gestuurd.

Foto's: Hans de Vries, Get in the Picture

Deel dit artikel

permalink