Gerichte verbeterslag verduurzaming Rotterdamse kantoren

De prestaties van het Rotterdamse bestaande kantorenvastgoed kunnen aanzienlijk verbeterd worden als er jaarlijks duidelijke en concrete ambities worden geformuleerd. Deze conclusie blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Groene start voor grootschalige verduurzaming’ van de Dutch Green Building Council, dat gisteren werd gepresenteerd aan Alexandra van Huffelen, wethouder Duurzaamheid in Rotterdam.

Het onderzoek ‘Groene start voor grootschalige verduurzaming’ is uitgevoerd door de Dutch Green Building Council en bbn adviseurs. Ten behoeve van het onderzoek is gebruikgemaakt van de DGB-Benchmark van de DGBC en van Vastgoedmaps.nl van bbn adviseurs. Er zijn 35 grote kantoorgebouwen in Rotterdam onderzocht (15 procent van het totale kantorenbestand Rotterdam), die allemaal minimaal één ster scoorden in de BREEAM-NL duurzaamheidsrichtlijn.

Nulmeting
Met de nulmeting kunnen gemeente en marktpartijen gericht aan de slag om de prestaties van de kantoorgebouwen te verbeteren. Maarten Dansen, projectleider van de DGBC, vertelt over de nulmeting: “Ambities op het gebied van duurzaamheid worden vaak gemakkelijk uitgesproken. Bijvoorbeeld: we willen 50 procent verbeteren in 2050. Maar als je je vertrekpunt niet weet, dan zijn deze ambities zinloos. Met een nulmeting weet je waar je staat en waar winst te behalen is.”

De helft van de onderzochte gebouwen 2 BREEAM-NL sterren behaalde en ruim een kwart drie sterren scoorde. “Met relatief geringe investeringen kunnen de scores voor de gebouwen verbeteren waardoor deze bestaande kantoren kunnen concurreren met de kwaliteit van nieuwe kantoren”, aldus Dansen.

Prestaties
Opmerkelijk is dat de Rotterdamse bestaande kantoorgebouwen relatief minder goed presteren in de BREEAM-NL categorieën Landgebruik & Ecologie en Water. Daarentegen scoren de panden op het gebied Welzijn en Gezondheid wél goed. Het binnenklimaat, uitzicht en hoeveelheid daglicht is in deze gebouwen in orde.

Aanbevelingen
De DGBC en bbn adviseurs adviseren de gemeente duidelijke en periodieke kwantitatieve ambities uit te spreken op thema’s als lucht, geluid, groen en ecologie. Ook wordt geadviseerd langetermijn-afspraken te maken met gebouweigenaren over de doelstellingen. Gebouweigenaren op hun beurt zouden er goed aan doen een ecoloog in te schakelen die de mogelijkheden voor groene daken en wanden onderzoekt.

Arne Balvers, manager afdeling Strategie voor gebouw en gebied bij bbn adviseurs, vertelt met enthousiasme over het onderzoek: "Het was zeer positief om te merken dat er veel enthousiasme was onder met name beleggers, om deel te nemen aan het onderzoek. Een aantal partijen hebben dan ook met drie, vier en zelfs zes gebouwen meegedaan. Mijn dank daarvoor! Geïnteresseerden hoeven overigens niet te wacht tot volgend jaar om alsnog mee te doen, dat kan nu ook al."

Wethouder Alexandra van Huffelen vindt het onderzoek voor herhaling vatbaar: “Wat mij betreft gaan we dit onderzoek de komende vijf jaren herhalen. Waarbij we voor volgend jaar de doelstelling uitspreken om 30% van ons bestaande kantorenvastgoed in het onderzoek mee te nemen. Ook willen we nadrukkelijk de eindgebruikers van gebouwen betrokken.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Dutch Green Building Council